Prázdná prostranství v lázeňském centru Karlových Varů. Pohled z Jánského mostu...

Prázdná prostranství v lázeňském centru Karlových Varů. Pohled z Jánského mostu na řeku Teplá obklopenou Starou (vpravo) a Novou loukou, uprostřed na pozadí Grandhotel Pupp. (22. dubna 2020) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Plány Karlovarského kraje zachraňuje i půl miliardy korun z jeho úspor

  • 1
Pomoci vyrovnat se s dopady koronavirové pandemie mají Karlovarskému kraji peníze z loňského přebytku hospodaření. Vzniká také pracovní skupina, která bude řešit lázeňství i konec těžby uhlí na Sokolovsku, kde hrozí zánik míst.

Na pomoc s ekonomickými dopady koronaviru má jít  více než polovina přebytku hospodaření z loňského roku. Z celkem 717 uspořených milionů poslali již dříve zastupitelé 100 milionů na opravy silnic druhých a třetích tříd, 500 milionů v pondělí odklepli kvůli vyrovnání propadu příjmů. Ty by měly být nižší zřejmě i v příštím roce.

„Daňové příjmy se za duben a květen v žádném případě netvoří tak, jak jsme předpokládali. V dubnu byl propad osm milionů, za květen už je to minus 87 milionů,“ řekla hejtmanova náměstkyně Jana Mračková Vildumetzová.

Karlovy Vary v době pandemie

Kraj bude mít díky pondělnímu rozhodnutí peníze jak na plánované dotační programy, tak na investice. Zbylé peníze z přebytku chce nechat v rezervě na neočekávané výdaje právě v souvislosti s koronavirem.

„Uvidíme, co přinese čas. Pro nás je teď důležité, že poběží investice a programy. Musíme kraj nastartovat,“ uvedl hejtman Petr Kubis

Vzniknout kvůli tomu má pracovní skupina, která má řešit problémy několika oblastí. Jde například o útlum těžby na Sokolovsku, pomoc pro malé živnostníky, ale také pro lázeňství a cestovní ruch, ve kterých pracuje řada lidí z regionu. A řada z nich může také práci ztratit.

„Nyní čekáme na to, s jakými opatřeními přijde stát a jak na ně zareagujeme jako kraj,“ řekl Vojtěch Franta, krajský zastupitel pro cestovní ruch a lázeňství. V těchto odvětvích by podle něj mohly být ohrožené tisícovky zdejších zaměstnanců. 

Nejvíce nakažených zůstává na Chebsku

Počet lidí nakažených koronavirem v regionu v současné době klesá a uklidňuje se i situace na na Chebsku a Mariánskolázeňsku. Právě tam se v minulých týdnech objevila tři ohniska nákazy. Podle ředitelky odboru protiepidemického krajské hygienické stanice Martiny Prokopové byl k pondělku v okrese Karlovy Vary jeden nemocný člověk, šest v okrese Sokolov a 42 lidí v okrese Cheb, kde jsou nemocní v pěti obcích. 

„Celkově evidujeme 449 nemocných, z toho 37 lidí zemřelo. Byly to osoby ve věku od 65 do 90 let a měly svá chronická onemocnění v anamnéze,“ uvedla ředitelka. 

Z 449 lidí se léčilo v nemocnicích 96 pacientů. V žádném ze zařízení sociálních služeb v regionu nebyl k pondělnímu datu žádný pozitivní klient ani zaměstnanec. „Byly tam jednotlivé případy a díky nastaveným protiepidemiologickým opatřením se situace podařila zvládnout a nedošlo k rozšíření nákazy na další lidi,“ doplnila Martina Prokopová.

Podle primářky urgentního příjmu - Emergency karlovarské nemocnice Dagmar Märzové je v současné době nejvážnější stav pacienta, který se léčil v karlovarské nemocnici. „Po dohodě jsme jej v sobotu přeložili do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dostane remdesivir,“ uvedla.