Vizualizace toho, jak by mohlo vypadat umístění jezdecké sochy Karla IV. na Divadelním náměstí.

Vizualizace toho, jak by mohlo vypadat umístění jezdecké sochy Karla IV. na Divadelním náměstí. | foto: Kancelář architektury města Karlovy Vary

Socha krále Karla IV. se stane dominantou Divadelního náměstí

  • 19
Divadelní náměstí se stane místem, kde už od příštího května bude stát nová jezdecká socha zakladatele města, krále Karla IV.

Odborníci z Kanceláře architektury města lokalitu vybrali jako nejvhodnější pro umístění tohoto monumentu z dílny sochaře Michala Gabriela. Alternativou byly sady Karla IV. před budovou Císařských lázní.

„Při hledání umístění sochy ve městě jsme vycházeli z analýz umístění podobných soch v jiných městech, hledali jsme místo, kde by měla důstojnou a co nejvíce reprezentativní pozici,“ uvedla Jana Boukalová, mluvčí Kanceláře architektury města.

Těmto podmínkám podle odborníků nejvíce vyhovuje právě Divadelní náměstí, jehož by se socha mohla stát jasnou dominantou.

„Zásadní byly také pohledové vazby, kdy Divadelní náměstí je přímo viditelné z mnoha vyhlídek. Socha se tak může stát důležitým orientačním bodem v lázeňském centru města. Nová podoba Divadelního náměstí s prostorem pro konání kulturních a společenských akcí bude mít potenciál přilákat sem zpátky i místní obyvatele,“ doplnila.

Projekt nové sochy si vzali za svůj členové Rotary klubu Karlovy Vary. Prostředky na výrobu shánějí prostřednictvím veřejné sbírky. Na kontě je zatím téměř 1,4 milionu korun. Novinky k projektu zveřejňují rotariáni pravidelně na webové stránce jezdeckasocha. cz.

„Socha je poděkováním českému králi a římskému císaři Karlovi IV. za to, že město založil. Jedná se o srdeční projekt pro skutečné patrioty – Karlovaráky,“ řekl František Piškanin, člen Rotary klubu Karlovy Vary a autor myšlenky nové jezdecké sochy pro 21. století.

„Akademický sochař Michal Gabriel vytvořil obrovský monument, u kterého se budou lidé scházet. Bude se říkat: sejdeme se u koně, stejně jako v Praze na Václavském náměstí,“ naznačil Piškanin.

Socha není monumentální jen svým významem pro Karlovy Vary, ale i svými rozměry. Michal Gabriel totiž navrhl skulpturu o výšce 5,6 metru a váze 30 tun. „Není nejvyšší, kterou jsem kdy navrhl. Ale každopádně je nejhmotnější,“ připustil autor díla. „Model sochy v měřítku 1:5 je už několik měsíců vystavený v obchodním centru Varyáda,“ upozornila Dominika Bártová, manažerka projektu jezdecké sochy.

Rotary klub Karlovy Vary chystá odhalení sochy, kterou rotariáni věnují městu, na 14. květen příštího roku, tedy na den, kdy by zakladatel Karlových Varů Karel IV. oslavil 706. narozeniny.

Rok 2022 je ovšem významný i pro karlovarský Rotary klub, který oslaví 30 let od znovuzaložení.