Březová na Sokolovsku postavila „irskou“ kapli, uspěla v celostátní soutěži

  • 3
Vítězstvím v celostátní soutěži Komunální projekt roku 2021 se může pyšnit moderní kaple u hřbitova v Březové na Sokolovsku. Vedle kategorie Utváření veřejného prostoru se stavba stala i absolutním vítězem soutěže.

Jak hřbitov, tak kaple městu dlouho chyběly. To se starostovi města Miroslavu Boudovi podařilo změnit.

„Jsem snílek. O tom, že by Březová měla vlastní hřbitov i kapli, jsem začal uvažovat někdy před dvaceti lety. Hřbitov přitom beru i jako jakousi nepsanou kroniku města,“ vysvětlil Bouda pohnutky.

Kaple v irském kamenném stylu, kterou město Březová postavilo u místního hřbitova, neslouží jen pro konání smutečních obřadů, ale také pro menší společenské akce.

Když na radnici začali uvažovat o budoucí podobě hřbitovní kaple, hledali inspiraci v zahraničí. Sám Miroslav Bouda tvrdí, že je stavba vyvedena ve skotsko-irském stylu. 

„Vymyká se českým zvyklostem takových staveb,“ připustil starosta. Na moderní podobě kaple by ale, i přes ojedinělé kritiky, nic neměnil.

Kaple začala po kolaudaci veřejnosti sloužit v letošním roce. Vedle smutečních obřadů by měla sloužit i pro pořádání nejrůznějších kulturních akcí, jako jsou koncerty či výstavy. 

V plánu je podle Boudy například výstava betlémů z dílen březovských školáků či adventní koncerty. 

Akce pak může ohlašovat zvon pojmenovaný Město Březová, který vznikl v Brodku u Přerova v dílnách Marie Tomáškové - Dytrychové.

Slávu stavby chce starosta Bouda šířit i do zahraničí. Projekt kaple chce totiž přihlásit do mezinárodní urbanistické soutěže.