V Chodově začala obnova hrobky významného továrníka Gasche

  • 3
Jen několik měsíců má umělecký restaurátor Jiří Pavlík na obnovu hrobky továrníka Carla Gasche na hřbitově v Chodově na Sokolovsku. Místo odpočinku významného občana města by se totiž mělo v novém zaskvět už v srpnu při Vavřinecké pouti.

„Jednoduché to rozhodně nebude,“ konstatoval Jiří Pavlík. Pískovec hrobky je totiž podle něj hodně poškozený. „V zadní straně chybí kusy kamene, ani přední část není v dobrém stavu,“ řekl.

Práci mu navíc komplikuje i fakt, že chybí jakékoliv historické vyobrazení hrobky.

Rodina Carla Gasche žila v Chodově od 70. let 19. století až do konce druhé světové války. „Byla to nejvýznamnější chodovská rodina,“ řekl městský historik Miloš Bělohlávek. O jejím významu svědčí i fakt, že její odkaz v podobě podniku Chodos Chodov existuje dodnes.

Po konci druhé světové války byli zbylí členové rodiny odsunuti do Německa, kde pokračovali v podnikání. „S potomky Carla Gasche jsme v kontaktu od roku 2014. Rodina dokonce přispěla na obnovu hrobky,“ podotkl Bělohlávek.

Práce vyjdou přibližně na 600 tisíc korun. Vedle chodovské radnice a potomků rodu se na financování obnovy podílí i Česko-německý fond budoucnosti, který přispěl částkou 200 tisíc korun. „Doufáme ještě v příspěvek od kraje,“ doplnil Miloš Bělohlávek s tím, že slavnostního znovuodhalení hrobky, v níž je pochováno osm lidí, se zúčastní i průmyslníkovi potomci.

Restaurátor Jiří Pavlík zatím hrobku s co největší opatrností rozebírá. „Jednotlivé segmenty pak převezeme do ateliéru, kde kámen zpevníme tak, aby se na něj daly znovu instalovat ozdobné prvky,“ vysvětlil postup prací.

Jednou z komplikací bude i určení původní barevnosti. „Odebereme vzorky, které podrobíme analýze. Ta určí, jaká barva, pokud vůbec nějaká, hrobku původně zdobila,“ popsal další kroky rekonstrukce Pavlík.

Z pozdějších prací na hrobce se podle jeho slov zachovaly nátěry v silných vrstvách. O tom, že jsou původní, ovšem restaurátor pochybuje.

Na náhrobku také chybí desky se jmény pochovaných. „Ty samozřejmě rovněž obnovíme,“ přislíbil Miloš Bělohlávek.

Vedle jmen osmi členů rodiny továrníka Carla Gasche pochovaných v rodinné hrobce by se podle něj mohla na deskách objevit i jména těch, kteří sice v Chodově žili, ale jsou pohřbeni jinde.