ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Výrobci hudebních nástrojů Strunal hrozí úpadek, chystá proto reorganizaci

  • 6
Společnost Strunal Schönbach, přední český výrobce houslí, viol, violoncell, kontrabasů a klasických kytar, chystá reorganizaci. Cílem je ozdravit společnost, která čelí vysokému tlaku čínské konkurence, zažehnat hrozbu úpadku a rovněž zachovat tradiční výrobu hudebních nástrojů v České republice.

„Na přípravu reorganizačního plánu a pro dojednání vstupu nového investora společnost získala čas díky moratoriu, o jehož vyhlášení před několika dny požádala Krajský soud v Plzni. Soud žádosti vyhověl, účinky moratoria potrvají tři měsíce, pokud nebude samotný reorganizační plán předložen dříve,“ uvedla Lucie Mikeska ze společnosti Strunal Schönbach s tím, že společnost se tímto krokem snaží řešit stávající nepříznivou situaci.

„V současnosti intenzivně jednáme o vstupu nového investora s cílem posílení provozního kapitálu a investic, rovněž jednáme s věřiteli a obchodními partnery o pokračování obchodní spolupráce. Klíčové je pro nás nejen zachovat, ale i významně ozdravit provoz podniku, který má v Čechách dlouholetou tradici, a tím udržet pracovní místa pro přibližně šest desítek zaměstnanců,“ komentuje situaci ředitel společnosti Lukáš Mikeska.

Tvrdá čínská konkurence

Podle jeho slov stojí za současnými problémy zejména neschopnost firmy náležitě reagovat na nástup čínské konkurence, dlouholetá rezignace na investice do hmotného majetku a inovací, stejně jako do marketingu a obchodních aktivit.

Z návrhu na moratorium vyplývá, že již před jeho podáním ve společnosti došlo k řadě úsporných a racionalizačních opatření.

„Kupříkladu jsme zastavili výrobu ztrátových výrobků, sestěhovali výrobní střediska do jedné budovy, posílili obchodní tým, spustili e-shop a začali jsme s vývojem nových výrobků,“ vypočítává Lukáš Mikeska, který na záchraně podniku pracuje už druhým rokem.

 „S vizí nalezení vhodného partnera a záchrany podniku jsem do společnosti vstupoval. A právě to se má nyní, doslova na poslední chvíli, naplnit,“ dodává Lukáš Mikeska.

Společnost Strunal Schönbach, která vzešla z národního podniku Cremona, byla za minulého režimu největším výrobcem a vývozcem strunných hudebních nástrojů v Evropě. Dosahovala obratu až 500 milionů korun a byla také první společností, která měla za minulého režimu svoji pobočku v USA. Značka společnosti, minulá i současná, je tak dodnes známá po celém světě.

V Lubech na Chebsku vyrábí housle, violy i kontrabasy ručně už 300 let:

24. září 2017