Lidé protestovali proti letecké škole, krajští zastupitelé ji podpořili

  • 13
Ticho léčí, Pupp-Becher-Mattoni na lázně mysleli, stop letecké škole, lázně nebo letadla. Takovými transparenty vítali ráno zastupitele kraje odpůrci letecké školy F Air. Ta chce od poloviny letošního roku otevřít na karlovarském letišti výukové středisko pro piloty civilních letadel. Zastupitelé dnes projekt podpořili.

Před budovou krajského úřadu se ráno sešlo zhruba šest desítek protestujících. Zastupitelům, kteří dnes jednali o petici odpůrců, rozdávali letáky. Součástí akce byl také zvukový doprovod, reprodukce zvuku motoru letadla při blízkém průletu.

Byl to už druhý takový protest, první se uskutečnil v prosinci přímo na karlovarském letišti.

„Přišli jsme sem prezentovat názor obcí a občanů, kteří v okolí letiště bydlí. Do deseti kilometrů žije přibližně 67 tisíc obyvatel plus lázeňští hosté. Hlukový nárůst bude mít vliv na životní prostředí, stanovickou přehradu s pitnou vodou, lázně, které kandidují do UNESCO,“ uvedla Pavlína Maříková, členka Spolku přátel Olšových Vrat a jedna z organizátorek petice.

Zároveň dodala, že lidé do Karlových Varů přijíždějí za klidem a ekonomický přínos letecké školy bude nesrovnatelně menší, než budou ztráty způsobené odlivem lázeňských hostů.

Pod peticí je v současnosti 2 300 podpisů. Zástupci letiště a kraje během uplynulých týdnů uspořádali sérii schůzek, na kterých se snažili starosty obcí přesvědčit o přínosu školy. Podle Pavlíny Maříkové se to nepovedlo (podrobněji v článku Karlovarské letiště ani podruhé nepřesvědčilo odpůrce školy pro piloty).

„Studenti budou nad okolními obcemi létat deset hodin denně, budou se učit vzlétnout a přistát. Letitě je ale koncipované pro to, aby sem přiváželo klienty a obsluhovalo lázeňskou oblast. Hluková zátěž sem podle nás nepatří,“ řekla Pavlína Maříková.

Společnost F Air dlouhodobě spolupracuje s dopravní fakultou ČVUT a hejtmanství jedná o tom, že by v kraji vznikla její pobočka.

I přes protesty obyvatel okolních obcí kraj záměr letecké školy F Air na karlovarském letišti podpořil. V odpovědi na petici zdůraznil její ekonomický přínos. Zřízení školy by mělo kraji přinést minimálně 2,5 milionu korun ročně, během pěti let by to mohlo být až 90 milionů.

„Pokud by F Air v kraji středisko nezřídila, fakulta by prakticky neměla důvod pobočku školy v Karlových Varech zakládat,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík (ANO).

Ačkoli radní nejdříve říkali, že příchod F Air není nutnou podmínkou pro vznik pobočky, v materiálu pro zastupitele je uvedeno, že je první etapou a zároveň nutnou podmínkou pro uskutečnění další etapy. Tou je projekt zřízení vysokoškolského vzdělávání v kraji.