Jedna z dělostřeleckých min, kterou vykopal bagrista v Abertamech na...

Jedna z dělostřeleckých min, kterou vykopal bagrista v Abertamech na Karlovarsku. | foto: Policie ČR

Bagrista našel při práci během tří dnů tři dělostřelecké miny

  • 10
Tři dělostřelecké miny během tří dnů čekaly na bagristu, který pracoval na pozemcích na Karlovarsku. Vždy musel na místo zavolat policii i s pyrotechnikem.

Bagrista pracoval v Abertamech a první překvapení na něj v zemi čekalo minulou sobotu.

„Tehdy po odkrytí části hlíny nalezl v hloubce asi padesáti centimetrů první dělostřeleckou minu. Na místo přivolal policejní hlídku a poté dorazil i pyrotechnik z expozitury Teplice. Ten munici převzal a nedaleko místa nálezu ji bezpečně zneškodnil,“ popsala krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Jen o tři dny později pracoval bagrista opět na stejných zasíťovaných pozemcích v Abertamech. Tentokrát se v hloubce třiceti centimetrů ukrývala další munice. A scénář se opakoval, přijela policejní hlídka a v závěsu za ní pyrotechnik.

„Hlídka si dále na místě všimla, že na korbě malého nákladního vozu je v hromadě hlíny další munice stejného tvaru. Bagrista i jeho spolupracovníci museli z důvodu nebezpečí místo ihned opustit. Pyrotechnik po příjezdu potvrdil, že se jedná o dvě dělostřelecké miny ráže osm centimetrů německé výroby z doby druhé světové války. I tyto následně nedaleko místa nálezu bezpečně zneškodnil,“ uvedla mluvčí.