Karlovarští hasiči pomáhali chlapci, který se hlavou zaklínil v zábradlí. | foto: HZS Karlovarského kraje

Chlapec prostrčil hlavu zábradlím. Pomohli mu hasiči, které obdivuje

  • 45
Malého chlapce, který prostrčil hlavu zábradlím a už ji nedokázal vyndat, pomáhali vyprostit hasiči v Karlových Varech. Jak se později dozvěděli, hoch je velkým obdivovatelem jejich práce a v budoucnu by se sám rád stal hasičem. Věnovali se mu tak i po zásahu.

Na pomoc chlapci v nesnázích vyjeli hasiči v sobotu na jedno z karlovarských sídlišť. Hoch si hrál venku před domem a přitom prostrčil hlavu mezerou v zábradlí u schodiště.

„Nejdřív se mu snažili pomoct rodiče a ostatní lidé, kteří to viděli. V tu chvíli ale pracuje stres a ten brání, aby se hlava dostala bezpečně zpátky. Navíc hrozí zranění. Rodiče tedy správně zavolali hasiče, kteří mají s takovými zásahy zkušenosti a samozřejmě i správné vybavení,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Hasiči použili hydraulický rozpínací nástroj, který dokáže železné tyče bezpečně rozevřít. Chlapce vyprostili, nic se mu nestalo.

„Samozřejmě při takovém zásahu dbáme na bezpečnost a pak kontrolujeme zdravotní stav. V tomto případě se chlapci nic nestalo, takže jsme ani nemuseli volat záchranku,“ řekl Kasal.

Hocha si převzala od hasičů maminka, která byla ráda, že vše dobře dopadlo. Přestože se jednalo o nepříjemný zážitek, chlapec byl nakonec rád, že zažil práci hasičů v akci. Jak se jim totiž svěřil, sám se jednou chce stát jedním z nich. Jeho zachránci mu tak splnili přání podívat se zblízka na hasičskou techniku a vyfotit se v hasičské přilbě.

„Zmírnilo to napětí ze zásahu a chlapec si to potom užil,“ podotkl mluvčí.

Podle něj není podobný zásah vůbec ojedinělý. „S vyprošťováním dětí se setkáváme tak dvakrát ročně. Nejčastější jsou případy, kdy prostrčí hlavu zábradlím na balkoně. Podobně jako děti vyprošťujeme i zvířata, která uváznou na různých místech,“ doplnil Kasal.