Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karlovarské centrum pro uprchlíky posílilo, město poskytlo hotel Trocnov

  15:13
Už více než 2 700 uprchlíků využilo od 1. března služeb karlovarského centra pomoci Ukrajině. Příliv lidí z válkou postižené země v posledních dnech vysoce převyšoval kapacity zařízení, kraj se ho proto rozhodl rozšířit. Ode dneška tak centrum funguje prakticky v celé velké hale KV Areny.

Hned u vstupu do KV Areny, tedy přesněji do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) dostanou uprchlíci pořadové číslo, na světelných tabulích pak mohou zjistit, kdy přijdou na řadu. V jedenáct hodin dopoledne vydávali hasiči číslo 820, o kousek dál na světelné tabuli ale svítilo číslo 262.

To jsou první dojmy, které uprchlíci po příjezdu do KACPU uvidí. „Kapacita centra je zhruba 400 lidí denně, záleží ale na tom, co všechno si lidé musí vyřídit,“ poznamenal mluvčí hasičů Martin Kasal.

Někteří uprchlíci už mají formuláře vyřízené, případně mají zajištěné ubytování. Jiní mají s vyplňováním problémy, případně se zdrží na jiném místě. Většina tak v centru stráví řadu hodin.

Na čekání je KACPU vybavené, kraj tady zajišťuje pitný režim a alespoň základní jídlo. „Restaurace vaří teplé jídlo i pro děti, navíc poptáváme i různé sušenky, bonbony nebo lízátka,“ uvedla Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Na vyřízení mohou lidé čekat v několika sektorech hlediště, své záležitosti (víza, pojišťovnu, úřad práce a podobně) si vyřizují na ploše u jednotlivých stánků. „Pro ty, kteří dorazí v noci, je zajištěné ubytování, místa je tady dost. Jsme schopni zajistit přespání pro mnohem více lidí, jsme ale v této chvíli limitováni počtem lůžek,“ poznamenal mluvčí hasičů.

Dopoledne byl i přes dlouhé čekání v KV Areně klid. Lidé využili možnosti natáhnout se na lůžkách v klidném prostoru, případně z hlediště sledovali dění na ploše. Nikde se netvořily zbytečné fronty.

Na videokostce nad plochou děti sledují pohádky, úspěch u nich má Krteček nebo dvojice Hej rup. Uprostřed je pak herna, kde pomáhají dobrovolníci. Ti jsou v zelených vestách a snaží se uprchlíkům usnadnit jejich problémy.

Zatímco děti dokážou své starosti hodit za hlavu a prohánět se na odrážedlech, dospělí jsou na tom hůře. Snaží se spojit se svými blízkými, hledají nejčerstvější informace. Řada z nich se musí vyrovnat s novým prostředím. I na to je ale KACPU připravené. Pomoc zajišťuje Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje.

„Psychické potíže, problémy s krevním tlakem a bolesti hlavy, to jsou nejčastější problémy, které tady řešíme. Nic vážnějšího jsme nezaznamenali,“ poznamenal Vasil Tarant, lékař záchranky na stanovišti na bývalé ledové ploše. On sám pochází z Donbasu, v České republice žije i s rodinou už řadu let.

Nemocní tady dostanou i léky. Většinou právě analgetika na bolest, prášky na tlak nebo na uklidnění.

Posílit bude třeba i personál

K rozšíření centra na celý prostor KV Areny přistoupil kraj poté, co počet utečenců začal výrazně narůstat. „Nárůst počtu uprchlíků byl skokový. V pondělí centrum odbavilo 663 lidí,“ konstatoval hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

„Během 8. března jich přibylo dalších 474,“ doplnila statistiky mluvčí Pavlíková.

Podle hejtmana se tak záměr rozšířit centrum ukázal jako prozíravý. „Zvláště v okamžiku, kdy v pondělí k Praze směřovaly čtyři vlaky uprchlíků. Část z nich národní centrum dislokovalo právě do Karlových Varů,“ vysvětlil skokový nárůst počtu Kulhánek.

Ruku v ruce s rozšířením centra jde i nutnost posílit jeho personální obsazení. „Bude potřeba 60 lidí,“ naznačil Kulhánek s tím, že tento počet se už podařilo zajistit díky policistům a hasičům, své zaměstnance pak uvolňuje i krajský úřad a magistrát města. „A pak se hlásí i dobrovolníci,“ dodal hejtman.

Podle odhadů by mohl Karlovarský kraj přijmout na šest tisíc běženců. Toto číslo by se ale mohlo podle hejtmana ještě změnit. Poměrně rychle přitom ubývají počty lůžek pro jejich ubytování. Statistika krajského úřadu jich eviduje 737. V tomto počtu figuruje i kapacita karlovarského hotelu Trocnov. Městu se jej ani napodruhé nepodařilo prodat, takže jej dalo k dispozici utečencům.

„Tuto možnost jsme už nahlásili Krajskému asistenčnímu centru pomoci Ukrajině,“ potvrdila primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová s tím, že by se uprchlíci mohli nastěhovat prakticky okamžitě. Hotel je vybavený, město pouze zajistilo ve spolupráci s centrem Nádech lůžkoviny a nezbytné drogistické výrobky.

„O případné stravování by se postaralo Městské zařízení sociálních služeb,“ doplnila primátorka. V hotelu se podle ní podařilo zajistit i nepřetržitou službu recepce. Přes den ji zajišťují zaměstnanci Infocentra Karlovy Vary, v noci pak nasadila své síly městská policie.

Kraj i nadále vyzývá dárce, aby svou materiální pomoc směřovali do centrálního skladu, který sídlí v areálu Řempo Holoubek ve Staré Roli v ulici Závodu míru. „Aktuálně centrální sklad poptává dětskou výživu v kapsičkách, sušenky, pokud možnost balené po kusech, měkké sladké trvanlivé pečivo, Brumíky, croissanty a podobně,“ uvedla Jitka Čmoková z tiskového odboru kraje.

Dárci ovšem mohu nosit i bonbony balené po malých balíčcích nebo jednotlivě, lízátka či pitíčka pro děti. Stále je sháňka i po spacích pytlech, dekách a karimatkách. V KV Areně po reorganizaci vznikl humanitární sklad, který je zásobovaný z toho centrálního.

  • Nejčtenější

Unikátní hrob z doby halštatské pod Vladařem vydal jantarové tajemství

20. května 2024  18:03

Množstvím uložených jantarových předmětů unikátní hrob objevili na poli nedaleko obce Močidlec...

Záchranná stanice je opět plná mláďat, někdy je pomoc spíše na škodu

14. května 2024  12:34

Drozdi, kosi, káčata i ježci. Začala sezona mláďat a zvířecí záchranáři mají napilno. Také v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Splašky z Ašska vytékají do přírody a plynou do Německa. Ostuda, uznává starosta

14. května 2024  9:14

Alarmující výsledky přinesl více než rok trvající hydrogeologický průzkum, který na Ašsku prováděla...

V cele hornoslavkovské věznice hořelo, trojice odsouzených zapálila matraci

14. května 2024  14:53,  aktualizováno  15:26

Při požáru vybavení jedné z cel v areálu věznice v Horním Slavkově na Sokolovsku zasahovaly v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na motýlích loukách se hmyzu mimořádně daří, další vzniká v Kyselce

16. května 2024  16:50

Více než 150 druhů hmyzu včetně čtrnácti zapsaných na červeném seznamu ohrožených. Motýlí louka v...

Brouzdání po internetu a diskuse na sítích učitele nenahradí, míní šéf gymnázia

21. května 2024

Premium Více než tři desetiletí stojí matematik a fyzik Jaroslav Kočvara v čele chebského gymnázia. Zažil...

Soused zaútočil pěstí na správce domu. Vadilo mu, že nedostal přeplatek za energie

21. května 2024  11:47

Fyzickým napadením správce bytového domu v jeho vlastním bytě skončila v Rotavě na Sokolovsku...

Aš získá budovu pošty pod podmínku, že město nově zajistí i její služby

21. května 2024  9:40

Nebude zřízení služby Pošta Partner pro město neúměrná zátěž? A stojí to vůbec za to? Takové otázky...

Unikátní hrob z doby halštatské pod Vladařem vydal jantarové tajemství

20. května 2024  18:03

Množstvím uložených jantarových předmětů unikátní hrob objevili na poli nedaleko obce Močidlec...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....