Jan Havel z Chomutova (v bílém) se snaží překonat karlovarského brankáře Filipa...

Jan Havel z Chomutova (v bílém) se snaží překonat karlovarského brankáře Filipa Novotného | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Náročný trip karlovarských hokejistů začíná

  • 0
Tři zápasy na Moravě během pěti dnů. Hokejisty karlovarské Energie čeká náročný extraligový program. Soupeři nejsou z nejlehčích a body jsou potřeba.

V neděli s Libercem si připsala Energie už třetí prohru v řadě, celkově pátou z posledních šesti zápasů. Na nářky není čas, už dnes hraje na ledě pátého Brna, v neděli v tabulce čtvrtých Vítkovic a v úterý ji venku čeká nynější vedoucí tým Třinec. Domů se Energie vrátí až v utkání 36. kola v pátek 18. ledna proti pražské Spartě.

V nadcházejících dnech tak karlovarské hokejisty čeká velmi náročná série zápasů, navíc s cestováním napříč republikou.

„Cílem je dovézt co nejvíce bodů, zní to jako klišé, ale nemůžeme tam jet s tím, že chceme dovézt devět bodů, ale bude se vše odvíjet zápas od zápasu. Bylo by to pro nás takové oživení, kdybychom zjistili, že dokážeme porazit Brno. Doma jsme s nimi hráli dobře, ale musíme se zkoncentrovat, vycházet z dobré obrany a proměňovat šance,“ svěřil se útočník Roman Vlach klubovému webu.

V posledním zápase Energie uzmula bod do té doby vedoucímu týmu tabulky, Liberci. Při vedení 2:0 a v momentální situaci je to asi málo.

„My jsme potřebovali tři body, posbírat toho co nejvíc, všichni kolem nás je sbírají. Je to tam natlačené, bude to až do konce boj. Samozřejmě i ta desítka je pořád ve hře a my chceme nahoru. Myslím, že na to máme, jen je potřeba možná chytit trochu nějaký lauf, udělat tři, čtyři zápasy,“ poukazuje Vlach při pohledu na tabulku.

V ní najdeme Energii Karlovy Vary na dvanáctém místě se sedmibodovým náskokem na třináctý, tedy barážový Chomutov. Na druhou stranu před ní má jedenáctý Zlín o pět bodů víc a desátý Litvínov a devátá Sparta o osm.

Jinak to vidí asistent karlovarského trenéra Tomáš Mariška. „Získali jsme bod s lídrem tabulky. Je to pro nás hodně pozitivní, i když by si někteří diváci představovali větší bodový zisk,“ říká.

Energii proteklo vedení 2:0 mezi prsty a o vítězi rozhodly samostatné nájezdy. „V nájezdech se jednoznačně ukázala ofenzivní kvalita Liberce,“ konstatoval asistent.

Bodů mohlo být víc, jen proměňovat brankové příležitosti. „U nás je to tak pravidelně, šance si vytváříme, ale góly nedáváme. Kdybychom proměnili alespoň 60 % šancí, tak jsme porazili o čtyři, o pět mužstev víc. Je to náš problém, na který musíme reagovat zlepšením obrany. Když nevyhráváme 6:1, tak musíme vyhrávat 1:0, 2:1 a podobně,“ myslí si útočník Roman Vlach.

Na jedné věci se ovšem stavět dá. „Ještě pozitivnější než zisk bodu je výkon, který naši hráči předvedli a za který jim šla velká pochvala do kabiny. Ofenzivně je Liberec suverénně nejlepší tým naší nejvyšší soutěže a my jsme dokázali na hraně svých sil a obětavosti čelit jejich tlaku, a navíc si ještě vypracovat několik velmi slibných šancí. Vytvářeli jsme si velmi dobré pasáže a příležitosti, které jsme možná mohli trošičku lépe zužitkovat,“ dodává karlovarský asistent trenéra Tomáš Mariška.