Lékař Daniel Večerník v jihlavské nemocnici učí unikátní operaci kolegy z jiných měst. | foto: Nemocnice Jihlava

Ortopedi z jihlavské nemocnice ukazují lékařům, jak lépe operovat vbočené palce

  • 0
Ortopedi nemocnice v krajském městě Vysočiny začali školit další lékaře z republiky v tom, jak operovat vbočené palce na nohou. Přibližně rok a půl řeší jihlavští lékaři tento zdravotní i estetický problém u pacientů prostřednictvím miniinvazivní operace za použití speciálních nástrojů.

Délka pobytu na operačním sále je kolem půl hodiny. „Pro pacienta znamená nový výkon několik výhod. Po operaci zůstane pouze několik drobných jizviček. Znamená to rychlejší hojení tkání, a tím pádem také rychlejší rekonvalescenci,“ popsal primář ortopedického oddělení Ladislav Čepera.

„V případě nutnosti cílené zlomeniny kosti a její fixace v korigovaném postavení používáme nejmodernější fixační materiály,“ dodal.

Na výkon, po kterém jdou pacienti první den po operaci domů, se do Jihlavy sjíždějí lidé z různých koutů republiky. Tento zákrok totiž nabízejí jen některé nemocnice. Na Vysočině je jihlavská nemocnice zatím jediná, která tímto postupem operuje.

„Oslovili nás lékaři z Boskovic a Šumperka, kde by chtěli výkon začít provádět. Přijeli proto za námi, aby u nás načerpali zkušenosti a mohli ve svých nemocnicích začít operace dělat. Školil je v naší nemocnici kolega Daniel Večerník,“ dodal primář Čepera.

Na nový operační zákrok se mohou pacienti objednávat přes ortopedickou ambulanci. Zákrok je hrazený pojišťovnou. Za poslední rok a půl odoperovali lékaři jihlavské nemocnice tímto způsobem necelých padesát pacientů.

19. ledna 2023