V dvoupodlažní budově jsou dvou až třílůžkové pokoje, společenská místnost a společná kuchyně či vrátnice. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Žďárský azylový dům nabízí nocleh i teplou židli. Využití se mění podle počasí

  • 0
V mrazivém lednovém počasí muži bez domova hojně využívají žďárskou noclehárnu, součást azylového domu ve Dvořákově ulici. Zájemcům je tam k dispozici celkem šest lůžek.

„V mrazech jsme teď mívali obsazeno čtyři až pět míst, šesté je spíše takové rezervní. Jinak se naplněnost samozřejmě dost mění podle počasí a teplot,“ popsal žďárský místostarosta Rostislav Dvořák.

V případě, že by kapacita noclehárny nestačila, mohou lidé bez přístřeší využít takzvanou teplou židli, tedy přečkat noc na chodbě azylového domu. Tato služba, na rozdíl od noclehárny, je navíc určena i pro ženy. Pro obě možnosti však platí, že by příchozí neměli mít v dechu více než půl promile alkoholu.

Přespání v noclehárně stojí 50 korun, přičemž při splnění podmínek si mohou klienti nechat tuto částku proplatit úřadem práce. Teplá židle pak slouží zájemcům zdarma.

Kapacita je dvacet lůžek

Azylová ubytovna, která je hlavní službou azylového domu, má nyní zcela plno. Obývají ji hlavně dlouhodobě ubytovaní klienti.

„A když se nějaké lůžko uvolní, máme pořadník dalších zájemců a není problém místo obratem zase obsadit,“ přiblížil místostarosta. Celková kapacita ubytovny činí dvacet lůžek.

„V mrazech také s městskou policií a pracovníky sociálního odboru procházíme místa, kde žijí a sdružují se lidé bez domova. Zjišťovali jsme, zda jim něco neschází, jestli třeba nejsou nemocní a zda jsou schopni to venku i během mrazů zvládnout sami. Na žádné potíže jsme naštěstí nenarazili,“ zhodnotil terénní práci Dvořák.

20. září 2022