Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzorky byly negativní. Geneticky cenná drůbež prozatím utracení unikne

  15:49
Na Třebíčsku se objevila další dvě ohniska ptačí chřipky v komerčních chovech. V případě Vanče je navíc situace o to vážnější, že je součástí farmy rovněž hala se zhruba 13 tisíci slepic, jež spadají do takzvaných genetických rezerv. Ty jsou důležité kvůli uchování genofondu původních domácích plemen hospodářských zvířat. Tento cenný chov byl ale prozatím utracení ušetřen.

„Výsledky vyšetření z Národní referenční laboratoře potvrdily nákazu ptačí chřipkou - vysoce patogenním kmenem H5N1, pouze v jedné z hal. Ve druhé hale, kde se nacházejí genetické rezervy, byly odebrané vzorky zatím naštěstí negativní,“ sdělil ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Oba objekty jsou dle jeho slov od sebe odděleny a je mezi nimi poměrně velká vzdálenost, proto odborníci doufají, že by se na genetické rezervy nemusela nemoc přenést. „Bude tam prováděno ještě další šetření a pravděpodobně i přijata opatření pro minimalizaci rizika nákazy v hale,“ popsal mluvčí SVS.

Vyšetří každého uhynulého ptáka

Za normálních okolností se prověřují pouze zvýšené úhyny, neboť ve velkochovech s tisícovkami zvířat k přirozeným úhynům běžně dochází. Za současné situace, jež ve Vanči panuje, se ale budou veterináři věnovat každému, i přirozeně uhynulému ptákovi. Takový kus poputuje okamžitě na vyšetření.

Došlo také k uzavření a zatěsnění haly s chráněnou drůbeží. „Pro nás bylo stěžejní povolení legislativní výjimky, jíž se teď snažíme využít, neboť jde o cenný chov. Za normálních okolností se likviduje celé ohnisko,“ podotkl Majer.

Více než 11 500 slepic z druhé budovy, v níž byla nákaza prokázána, tak čekala likvidace. „Zvířata jsou po vynesení z haly utrácena ve speciálních kontejnerech oxidem uhličitým,“ uvedl Majer. Hasiči, veterináři a další pracovníci byli na místě již od časného rána, samotné utrácení pak začalo před polednem.

„Máme tu soupravu pro dekontaminaci osob a soupravu pro dekontaminaci techniky, které jsou nyní pro naši činnost nezbytné, stejně jako týlový kontejner s vlastním zázemím, abychom byli zcela soběstační. Na místě je i přívěs nouzového přežití,“ vyjmenovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Ve Vanči podle ní ve čtvrtek zasahovalo kolem tří desítek hasičů, přičemž zhruba polovina se účastnila přímo vynášení slepic z haly.

„Ostatní kolegové se zabývají dekontaminací osob, neboť každý, kdo se v nebezpečné zóně ocitne, musí po jejím opuštění projít důkladnou očistou. Zbytek hasičů provádí řadu dalších prací – například spojených s ochranou obyvatelstva nebo evidencí lidí, již do nebezpečné zóny vstupují a následně ji i opouštějí,“ přiblížila Musilová. Pracovníci, kteří vstupují do kontaminované části chovu, musí mít vždy ochranný oděv, rukavice a masku.

Mrtvá drůbež, a stejně tak i vejce, jsou posléze převáženy do asanačního podniku Žichlínek. „Byly tam i masivní úhyny, několik set zvířat,“ okomentoval situaci v hale s nakaženou drůbeží Petr Kučínský z oddělení pro řešení krizových situací SVS.

V pátek bude likvidace pokračovat

Likvidace slepic má pokračovat také v pátek, a to v nedaleké vsi Častotice, místní části obce Zahrádka, kde se nachází další chov společnosti Líheň Studenec. I v něm byla ve středu potvrzena nákaza ptačí chřipkou a o život tam tak přijde přibližně 45 tisíc kusů kura domácího. „Tento chov bude utracen kompletně celý,“ podotkl Majer.

Ohniska ve Vanči i Častoticích byla zjištěna díky odběru vzorků při monitoringu v hospodářstvích, která se nacházejí v desetikilometrovém pásmu dozoru okolo ohniska ptačí chřipky ve Valdíkově na Třebíčsku. V tomto podniku společnosti AGRO-V se zhruba 50 tisíci kachen na výkrm byla nákaza H5N1 potvrzena v pondělí 5. února.

Chovatel tam nahlásil náhlé hynutí zvířat ve dvou z celkem osmi hal už o den dříve, kachny měly navíc příznaky typické pro ptačí chřipku. Celý chov tam byl kompletně zlikvidován.

Před třemi případy nemoci na Třebíčsku byla dvě ohniska zjištěna ještě v Pardubickém kraji - v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a ve Skleném na Svitavsku. Ve Skleném bylo usmrceno 20 tisíc kusů drůbeže, v Kosoříně 73 tisíc slepic a kohoutů.

V malých chovech byla letos v tuzemsku ptačí chřipka potvrzená zatím v osmnácti případech. Nákaza byla zjištěná také na pěti místech u volně žijících ptáků.

1. února 2024

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...