V říjnu 2000, u příležitosti 60 let Horáckého divadla, získal Ladislav Panovec...

V říjnu 2000, u příležitosti 60 let Horáckého divadla, získal Ladislav Panovec za třicet let v působnosti ředitele Zlatou buřinku. | foto: Jan Černo

V nedožitých 94 letech zemřel nejdéle sloužící šéf Horáckého divadla

  • 0
Šest dní před 94. narozeninami zemřel bývalý dlouholetý ředitel Horáckého divadla Ladislav Panovec (27. 6. 1925 - 21. 6. 2019). Pohřeb nebyl veřejný, na přání zesnulého se konal v rodinném kruhu.

Ladislav Panovec do jihlavského angažmá přišel v roce 1957 z brněnského Divadla bratří Mrštíků, což je dnešní Městské divadlo Brno.

„Z pozice uměleckého ředitele a kmenového režiséra Horácké divadlo zkonsolidoval hospodářsky i umělecky. Jeho cílem bylo vybudovat z kočovného divadla stabilizovanou scénu repertoárového typu. Jeho zásluhou vznikl tehdy svozový systém, jenž funguje dodnes,“ píše na svém webu Horácké divadlo.

Jako režisér nazkoušel Panovec více než osmdesát inscenací. Pro umělecký soubor byl uznávanou autoritou. Ladislav Panovec byl ředitelem Horáckého divadla rovných třicet let do roku 1987, a stal se tak údajně nejdéle sloužícím ředitelem v českém divadelnictví.

Režíroval do roku 1991. Dokud mu to zdraví dovolilo, byl pravidelným návštěvníkem jihlavských premiér.