ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Nemocnice Jihlava

Cesty pacientů od Nového roku místo Červeného kříže zajistí nemocnice

  • 1
Pacienty z Jihlavska už nebude od Nového roku přepravovat zdravotnická dopravní služba, kterou pro nemocnici zajišťuje Oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK). Jeho sanitky využívají lidé, kteří potřebují zajet do nemocnice, k lékaři či se naopak vracejí z hospitalizace a nemají vlastní odvoz.

Nově tuto službu, která je hrazená ze zdravotního pojištění, zajistí sama jihlavská nemocnice.

„Přebíráme nejenom službu, ale i celý vozový park, což je jedenáct sanitních vozidel. Stejně tak přechází i personál v počtu čtrnácti osob. Zdravotnická dopravní služba je poskytovaná nepřetržitě, a to na základě žádanky vystavené lékařem,“ popsala za zřizovatele náměstkyně hejtmana Hana Hajnová.

Pro pacienty by se tak nic nemělo změnit. Důvodem k ukončení služby ze strany Oblastního spolku Českého červeného kříže je fakt, že jeho předsedkyně odchází do důchodu a společně s ní končí i výkonná rada. Od Nového roku by jihlavský spolek ČČK měla pravděpodobně převzít sesterská organizace v Havlíčkově Brodě, která má ale jiné cíle působnosti.

Na Vysočině tak budou zdravotní dopravní službu nově zajišťovat u tří z pěti okresů krajské nemocnice. U zbývajících dvou se o přepravu pacientů starají soukromé firmy.