Skleněný palác jde do dražby. Vyvolávací cena je přemrštěná, míní makléři

  15:29
Dvacet devět milionů korun. To je minimální cena, za kterou chce stát prodat bývalé sídlo finančního úřadu v Havlíčkově Brodě. Podle realitních makléřů je ovšem značně přemrštěná. Dražba skleněné výškové budovy na Smetanově náměstí se koná už za dva týdny.

Stát nabízí v dražbě devítipatrové bývalé sídlo finančního úřadu v Havlíčkově Brodě. Podle realitních makléřů je ovšem vyvolávací cena 29 milionů korun přemrštěná. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Vyvolávací cena, za niž Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) devítipatrový palác s téměř 3 200 metry čtverečními podlahových ploch nabízí, vychází ze znaleckého posudku.

„V prvním kole dražby je podle zákona povinností stanovit cenu minimálně ve výši zjištěné na základě znaleckého posudku,“ uvedl mluvčí úřadu Radek Ležatka.

Podle oslovených realitních makléřů je však budova za takovou cenu neprodejná. Není totiž v dobrém stavu, nového vlastníka by čekaly další výdaje v řádu minimálně desítek milionů korun na opravy a případnou přestavbu objektu.

„Já bych takovou budovu nechtěl ani zadarmo. Špatný je skelet, v havarijním stavu je opláštění, z něhož opadávají skleněné desky a musí být zajištěny pletivem kolem celé budovy, kompletně se musí předělat vnitřní rozvody,“ popsal majitel realitní kanceláře Milan Plodík.

Dražba bývalého finančního úřadu

  • Dražba se koná v úterý 13. listopadu v sídle Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových v Havlíčkově Brodě od 11.30 hodin.
  • Registrace účastníků začne v 10 hodin. 
  • K účasti na dražbě je třeba doložit svou totožnost, převzít dražební číslo, složit dražební jistotu ve výši 1 milionu korun a mít čestné prohlášení, že dražitel není osobou vyloučenou z dražby.
  • Nejnižší podání činí 29 milionů korun, minimální příhoz je stanoven na částku 300 tisíc korun.
  • Více na www.nabidkamajetku.cz v kategorii Stavby

Velkým problémem je podle dalšího realitního makléře Milana Šedého samotná funkce budovy. Ta byla už v sedmdesátých letech stavěna jako kancelářská. Uprostřed je veliká šachta se schodištěm, výtahem a rozlehlou chodbou, kanceláře jsou umístěny po obvodu budovy.

„Pro komerční pronájem kanceláří je cena příliš vysoká. Prakticky polovinu plochy tvoří nevyužitelná chodba se schodištěm. Do budovy bude potřeba udělat ohromný zásah. Výtěžnost komerčních prostor bude rozhodně nižší, než by se navenek mohlo zdát. Navíc je v Havlíčkově Brodě momentálně přebytek kancelářských prostor k pronájmu,“ konstatoval Milan Šedý.

Ten byl jedním z odborníků, kteří se podíleli na propočtu ceny, za kolik by skutečně bylo možné bývalý finanční úřad prodat. „Dostali jsme se na částku mezi pěti a sedmi miliony korun,“ řekl.

Jestliže se dům, který ÚZSVM nabízí i s pozemky v jeho zadní části sloužící jako parkoviště, neprodá, bude se dražba opakovat v dalších kolech.

Možná se objeví spekulanti...

Pravděpodobné je potom případné snížení ceny. „Takový je běžný postup. Může se ale stát, že se najednou objeví dva spekulanti, kteří se začnou přetahovat, a cena díky tomu poroste,“ dodal Milan Plodík.

Vysoké prosklené bývalé sídlo finančního úřadu patří od 80. let minulého století k dominantám Smetanova náměstí v Havlíčkově Brodě.

Devítipodlažní budova z konce sedmdesátých let je už téměř dva roky prázdná. Dlouhé roky bývala sídlem finančního úřadu, ten se ale na přelomu let 2016 a 2017 přestěhoval k dalším státním institucím do areálu bývalého kláštera ve Štáflově ulici.

Jedním z důvodů, proč tehdy o stěhování Generální finanční ředitelství rozhodlo, byl stav budovy a nutnost zásadních oprav.

„Případná rekonstrukce by přišla nejméně na 44 milionů korun,“ vyčíslila tehdy mluvčí finančního ředitelství Petra Petlachová.

V současné době není známo, zda během uplynulých téměř dvou let někdo projevil zájem. ÚZSVM před dražbou pořádá tři prohlídkové dny, odmítá ale sdělit, zda se jich někdo účastní.

„Nemůžeme sdělovat podrobnější informace, abychom neovlivňovali konání dražby. Počet zájemců na prohlídkách může být cenotvornou informací,“ sdělil Radek Ležatka.

Podle vedení havlíčkobrodské radnice nejspíš žádný zájemce o budovu zatím není. Pokud by byl, přišel by se na úřad poptat na možnosti, které dává územní plán. „Nemám informace, že by tu někdo takový byl. Jako resortní místostarosta bych to věděl,“ poznamenal místostarosta Libor Honzárek.

On sám si nemyslí, že někdo někdejší sídlo finančního úřadu za požadovanou cenu koupí. Stejného názoru je i starosta Jan Tecl. „Vyvolávací cena je příliš vysoká. Předpokládám, že se uskuteční další kola dražby, kde se částka sníží,“ prohlásil.

Samotné město podle nich nikdy o získání této budovy neuvažovalo. Zájem by však mělo o pozemky mezi objektem a základní uměleckou školou. Ty by rádo využilo k vybudování nového upraveného parkoviště. ÚZSVM se ale rozhodl nabízet výškovou budovu společně s pozemky v jednom balíčku.

Přestavba na byty? Nelze

Radnice by se podle už dřívějších slov místostarosty Honzárka bránila změně využití administrativní budovy. I to má vliv na zájem. „Přestavba na byty či ubytovnu nepřichází v úvahu. Odporuje to územnímu plánu a nemáme zájem na vzniku dalších bytů v centru města, kde například není dostatek parkovacích míst,“ vysvětloval.

Bývalým sídlem finančního úřadu se nedávno zabývali i studenti fakulty architektury ČVUT. Pod názvem Revitalizace Skleňáku se na budovu zaměřila jedna ze studentek 2. ročníku. Navrhla její využití pro seniory, a to v oblasti denního stacionáře, seniorského bydlení a pečovatelské služby. Její návrh byl k vidění na výstavě Vize Havlíčkova Brodu očima studentů.

  • Nejčtenější

Semafor, kde se řidiči chytají do pasti. Vysvobodí je jízda na červenou

13. března 2024

Premium Do překvapivé situace se někdy dostávají řidiči v Jihlavě na rušné křižovatce u Teska. A to...

Farníci i sportovci proti Babišovi. Od jeho návštěvy Brodu se distancují

11. března 2024  16:36

Nepříliš vlídného přijetí se dnes dočkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté Zlína jsou v semifinále první ligy, Poruba je porážku od vyřazení

13. března 2024  21:19

Obhájce triumfu v první hokejové lize Zlín postoupil v nejkratší možné době do semifinále. Ve...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Harkabus míří za rekordem. Trefil by se i ze záchodu, zírá spoluhráč

19. března 2024  11:01

S trochou nadsázky by se dalo říct, že žádný jiný z jihlavských hokejistů neměl tak pádný důvod...

Nové vysokoškolské koleje mají Jihlavě pomoci stát se studentským městem

19. března 2024  8:37

Okolí Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) se v následujících letech významně promění....

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

Vlaky mezi Tišnovem a Novým Městem ničil spoj kolejí. Úsek je již opravený

18. března 2024  11:31

Mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku znovu jezdí vlaky. Vyplývá to z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...