Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Havlíčkův Brod plánuje úpravu tras MHD, ve hře zůstává zrušení zastávky Výšina

  8:43
Úpravu tras městské hromadné dopravy připravuje radnice v Havlíčkově Brodě. Stále si pohrává s myšlenkou na zrušení zastávky Výšina, ačkoliv anketa dopadla pro její zachování. A také hledá možnosti, jak autobusy dostat do Ledečské ulice. V té by mohly vzniknout až tři nové zastávky.
Zastávka havlíčkobrodské MHD Výšina leží takřka uprostřed velkého sídliště....

Zastávka havlíčkobrodské MHD Výšina leží takřka uprostřed velkého sídliště. Autobusy se k ní občas skrz nevhodně zaparkovaná auta špatně dostávají, těžko se vyhýbají. Jejím zrušením by mohla vzniknout nová parkovací místa. | foto: Martin Vokáč, iDNES.cz

Anketu ohledně zastávky Výšina vyhlásil městský úřad v květnu. Měsíc mohli obyvatelé hlasovat, jestli si přejí zachování zastávky, nebo její zrušení.

Zastávka Výšina se nachází uprostřed stejnojmenného sídliště. Pro autobusy je průjezd mezi bytovkami komplikovaný. Komunikace jsou úzké, často zablokované nevhodně parkujícími vozy. Autobusy se těžko vytáčí i na dvou křižovatkách s ulicí Na Výšině.

„Řidiči MHD tu občas s cestujícími i couvají. Pokud se stane, že jedou dva spoje proti sobě, musí se vysílačkami domlouvat, kdo bude mít přednost,“ už dříve popsala místostarostka Marie Rothbauerová.

Radnice proto zvažuje, že by do ulice Na Spravedlnosti vozy městské hromadné dopravy vůbec nejezdily. Projížděly by rovně Pražskou ulicí, přičemž by sídliště obsluhovaly zastávky Penny Market a Pražská. Prvně jmenovaná je jen 250 metrů od zastávky Výšina.

Anketu prý ovlivnil zásah hackera

Anketa měla vedení města napovědět, jak by se obyvatelé na změnu dívali. I přes poměrně jasný výsledek ale v konečném důsledku nenapověděla vůbec nic. Podle Rothbauerové do ní zřejmě zasáhl hacker a na poslední chvíli výsledky podstatně ovlivnil.

„Někdo si dal tu práci a hlasování zmanipuloval. Buď hlasoval opakovaně, přičemž poctivě mazal cookies, nebo se do ankety naboural jiným způsobem,“ konstatovala.

Pozvánka na besedu

Zrušení či zachování zastávky Výšina chce vedení města s obyvateli důkladně probrat. Stát se tak má na veřejné besedě, kterou radnice za tím účelem svolala. Setkání se uskuteční v pondělí 31. července od 15 hodin ve velké zasedací síni radnice.

Pro zachování zastávky bylo 1 214 hlasů, což je 66 procent hlasujících. Pro zrušení zastávky se našlo 636 hlasů, to je zbylých 34 procent. Ještě pár hodin před uzávěrkou ankety však byly obě skupiny vyrovnané, zachování zastávky vedlo v poměru 51 ku 49 procentům. Pak najednou pro tuto možnost přes pět stovek hlasů přibylo.

Zajedno nebyli ani lidé, kteří anketu komentovali. „Starší lidé by ze zrušení rozhodně radost neměli. Ale zrušení by podle mě bylo dobré, alespoň by se tam nemusely autobusy vymotávat mezi špatně parkujícími auty,“ vyjádřil se například Petr Šorfík.

„Je to jedno z několika míst ve městě, kde je zastávka v atraktivní pozici pro cestující. To si přece nezaslouží takhle primitivní řešení jako její zrušení,“ oponoval mu Petr Vozáb.

Vedení města už dříve oznámilo, že anketa bude jen jedním z podkladů pro rozhodnutí. Nyní je možné, že na zmanipulované výsledky hlasování nebude brán zřetel vůbec.

„Máme spočítáno, že v případě zrušení zastávky systém MHD ročně uspoří 3 300 kilometrů. A víme, že na Výšině vystoupí a nastoupí za celý den jen nižší desítky cestujících. Oproti tomu je na sídlišti 800 bytů a jen 470 parkovacích míst. Zrušením zastávky by několik míst mohlo přibýt,“ naznačuje, kam směřují úvahy vedení města, Marie Rothbauerová. Pokud změna projde, začala by platit už v prosinci.

Cesty do Perknova

Další zvažované úpravy MHD se týkají linek do Perknova. Ty ovšem tak rychlé nebudou, čekají se ještě složitá jednání. Snahou města je ale přesunout některé spoje do Ledečské ulice. „Obyvatelé této části města se o to už řadu let hlásí,“ přikyvuje místostarostka.

Z centra do Perknova nyní jezdí dvě linky. Obě ulicemi Havlíčkova a Rozkošská. Záměrem města je jednu z nich převést Stamicovou ulicí do Ledečské. Jedna zastávka by při tom byla mezi staršími bytovkami nad sportovní halou, druhá u kruhového objezdu pod sídlištěm Rozkoš. A třetí v Perknově u odbočky k čistírně odpadních vod.

„U Ledečské ulice není místo na zálivy pro zastávky. Autobusy by tak musely zastavovat přímo v jízdních pruzích, chtělo by to u zastávek zřídit i přechody pro chodce, chybí oboustranné chodníky. A získat pro to všechno souhlas, je nesmírně složité, protože se jedná o silnici druhé třídy,“ podotkla místostarostka.

Pokud by se s příslušnými úřady a vlastníkem komunikace, kterým je v tomto případě Kraj Vysočina, podařilo domluvit, k úpravě linek by došlo až po případných stavebních úpravách a nejdříve v příštím roce. Zatím je celý záměr ve fázi studie proveditelnosti. A záměr není definitivní, ve hře je například možnost pouze jednosměrného průjezdu Ledečskou ulicí.

Sídliště Rozkoš dalo přednost klidu

Naopak jisté už nyní je, že autobusy ani v budoucnu nebudou jezdit skrz nové sídliště Rozkoš. Už v minulosti tento nápad zavrhli sami obyvatelé rodinných domů, preferovali klid v ulicích. Sídlištěm nyní autobusy dočasně projíždějí kvůli rekonstrukci Havlíčkovy ulice.

„Opravdu se to neukazuje jako vhodné řešení. Čtyřicet až padesát autobusů za den je pro tuto lokalitu moc,“ souhlasí s obyvateli Rothbauerová.

26. května 2023

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...