Prezident Miloš Zeman navštěvuje Vysočinu pravidelně na přelomu června a července. Zda se tak stane i letos, zatím není rozhodnuto.

Prezident Miloš Zeman navštěvuje Vysočinu pravidelně na přelomu června a července. Zda se tak stane i letos, zatím není rozhodnuto. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na konci května přijede na Vysočinu vláda. Zeman návštěvu teprve zvažuje

  • 0
I když se skoro půl roku po volbách stále neví, jak bude na konci května vypadat česká vláda, jedno se zdá jisté. Osmadvacátého května přijede premiér s ministry na Vysočinu. Krajští radní už se domlouvají, za co u ní budou lobbovat. Naopak o návštěvě prezidenta Miloše Zemana ještě rozhodnuto není.

„Členové kabinetu pojedou na místa, kde se kraj potýká s problémy a kde by vláda mohla pomoci,“ uvedla mluvčí vlády Barbora Peterová.

Hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) by chtěl s premiérem a ministry jednat na jejich výjezdním zasedání především o budoucnosti dukovanské elektrárny. Také o boji se suchem, hospodaření s vodou, podpoře venkova či o zemědělství.

Kolik kraj stály prezidentské návštěvy

  • 2014: 188 697 Kč
  • 2015: 242 213 Kč
  • 2016: 244 882 Kč
  • 2017: 191 789 Kč

Zdroj: Krajský úřad

„Chtěli bychom otevřít i téma silnic druhých a třetích tříd, také dálnice D1 a její rekonstrukce. Rovněž chceme mluvit o sociálních službách a investicích do kultury,“ sdělil hejtman.

Jeho náměstci z ANO Martin Kukla a Pavel Franěk chtějí projednávat obchvaty Třebíče, Zašovic, Salavic či Dlouhé Brtnice. Také otevřou téma výstavby vysokorychlostní tratě či financování regionálního školství a sportu.

„Jako prioritní vnímám kromě jiného i řešení ochranných pásem na vodní nádrži Švihov na Želivce,“ doplnil Kukla.

A společně s Běhounkem a Fraňkem se shoduje, že při návštěvě vlády po ní budou hlavně chtít, aby se zaměřila na výstavbu pátého bloku dukovanské elektrárny.

Je to permanentní předvolební kampaň hnutí ANO, tvrdí opozice

Poslanec a opoziční krajský zastupitel Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) vítá, když se vláda zajímá o problémy krajů.

„Nejlépe se to dozví, pokud kraj navštíví. Problémem této vlády je, že je vládou v demisi, v tomto ohledu její spanilé jízdy po krajích působí spíše jako permanentní předvolební kampaň hnutí ANO, bohužel za peníze nás všech,“ míní Kaňkovský.

Vláda s důvěrou Poslanecké sněmovny by se podle něj měla zajímat kupříkladu o chybějící obchvaty některých měst, třeba Jihlavy a Havlíčkova Brodu. A také o budoucnost dukovanské elektrárny.

„Zásadní pro Vysočinu je také nedostatek praktických lékařů či zubařů,“ doplnil poslanec, který je sám lékařem.

Pokračování letních návštěv prezidenta ještě není potvrzeno

Zatímco výjezdní zasedání vlády už svůj termín má, návštěva prezidenta Miloše Zemana nikoliv. „V této věci ještě nepadlo rozhodnutí,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

V minulých letech absolvoval Zeman třídenní návštěvy svého domovského kraje vždy začátkem léta a pak zůstal v Novém Veselí na dovolené.

Letos zatím potvrdil jen květnovou návštěvu Moravskoslezského kraje. O dalších výjezdech do regionů se teprve bude rozhodovat. A přestože se nedávno v některých krajích diskutovalo o financování prezidentských návštěv, na Vysočině se v tomto ohledu nebude nic měnit, pokud Miloš Zeman přijede.

„Máme nastavený systém financování a nemyslím, že bychom ho měli měnit,“ vzkázal hejtman Jiří Běhounek. Za pořádání posledních čtyř návštěv hlavy státu hejtmanství zaplatilo celkem 867 tisíc korun. A to za roky 2014 až 2017.

Do pořádání se zapojila i města, která prezident navštívil. „Jejich organizační podíl byl nezanedbatelný,“ podotkla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Podle poslance Víta Kaňkovského by se ale návštěvy neměly platit z rozpočtu Vysočiny. „Náklady prezidentských cest by dle mého názoru měla hradit prezidentská kancelář,“ míní Kaňkovský.