Na Statku Mitrov se nad formou pomoci válkou sužované Ukrajině nemuseli dlouho rozhodovat.
„To, co skutečně umíme, je vyrábět kvalitní potraviny z farmářských zvířat. Takže tento způsob, jak můžeme bojovníkům, lidem na Ukrajině a uprchlíkům z této země alespoň trochu pomoct, je pro nás nejpřirozenější,“ popsal Karel Kalný z ekologické rodinné farmy, která vznikla již před šestnácti lety.
Statek Mitrov je známý hlavně chovem skotu plemene aberdeen angus, které dobře snáší tuhé vysočinské zimy a jehož exkluzivní maso doporučují přední kuchaři z celého světa. A právě tento dobytek z pastvin na Vysočině pomůže nyní nasytit potřebné, již jsou zasaženi válečným konfliktem.
„Ihned jsme pro tento účel věnovali tisíc sklenic zavařeného hovězího masa, které jsme měly již hotové,“ přiblížil Kalný. Na Ukrajinu by se měly v tyto dny převážet ve spolupráci s dobrovolnými hasiči z nedalekého Strážku, kteří mají v zemi potřebné kontakty.
„Budeme ale samozřejmě spolupracovat i s organizacemi, co mají distribuci pomoci na starosti, například s Potravinovou bankou. Část masa půjde zřejmě přímo na Ukrajinu, část bude ale určitě využita i pro uprchlíky u nás v České republice nebo v sousedních zemích - prostě tam, kde to bude aktuálně nejvíce potřeba,“ objasnil Robert Zelený ze Statku Mitrov.
Jeden farmář daroval býka, další krávu...
Mitrovská farma oslovila ke spolupráci také další chovatele hospodářských zvířat z okolí. Kapacity na zpracování masa má totiž dostatečné a je připravena chrlit pomoc pro Ukrajinu, co to jen půjde.
„Věnovali jsme zatím jednoho našeho býka, farmář Josef Pancner z Bobrůvky přispěl krávou a další zapojený chovatel, Aleš Hatlák z Meziboří, podpořil náš projekt vepřovým. Ozývají se ale postupně i další farmáři, což nás velice těší,“ vyjádřil se Kalný.
Díky odezvě a sounáležitosti farmářů z regionu bude příští týden k dispozici kolem další tisícovky kilových masových konzerv.
„Zvolili jsme nyní plechovky, jelikož jsou samozřejmě praktičtější než sklenice. Dokonce jsme dostali od dodavatele obrovskou slevu, když se dozvěděl, k jakému účelu konzervy budou. Poskytl nám je za nákupní cenu a celkově byl jeho přístup velmi pozitivní,“ vylíčil Kalný.
Během měsíce mohou vyexpedovat tuny masa
Objem výroby masových konzerv chtějí na statku ještě výrazně navýšit. Záleží ale i na tom, jak se nápad uchytí mezi farmáři i do budoucna. Bourárna, kterou má farma k dispozici v rámci své sesterské firmy Mitrovský dvůr, dokáže ročně zpracovat kolem tisícovky zvířat, pandemie covidu-19 však statku čísla výrazně snížila.
„Takže když na to teď přijde, měsíčně můžeme zpracovat s přehledem dvacet až třicet kusů hovězího dobytka navíc. Plus k tomu i adekvátní množství vepřového. Vyexpedovat tak během prvního měsíce lze klidně několik tun masa,“ nastínil své vize Karel Kalný s tím, že je připraven nabrat v případě potřeby rovněž brigádníky.
Dostat maso do konzerv bude totiž ruční práce, na zatavení plechovek si však farma potřebné zařízení prozatím vypůjčila. „Máme už také připravené ukrajinské etikety,“ podotkl Robert Zelený.
Plechovky budou obsahovat jenom hovězí a vepřové maso, tedy z větších zvířat. Zpracování králíků nebo drůbeže by podle mitrovských farmářů dalo podobnou práci, ale výsledného produktu by bylo výrazně méně.
Zvíře k zavaření bourají již po pěti dnech
Kvůli urychlení celého procesu bude rovněž zkrácena obvyklá doba zrání masa. „Pro tento účel zavaření zvíře bouráme již po pěti dnech. I tak ale naše vysoká kvalita zůstává zachována. Pro srovnání - ve velkovýrobě se porážka i bouraní děje většinou v jeden den,“ vysvětlil Karel Kalný.
Dobytek, který by farmáři chtěli na pomoc Ukrajině dodat k dalšímu zpracování, nemusí být nutně v bio kvalitě, která je jinak pro mitrovský statek standardem. „Umíme zpracovat také konvenční zvířata,“ dodal Kalný.
Zájemci o zapojení do projektu se mohou přihlásit například prostřednictvím formuláře na webu mitrovsky.com.