K protestům proti vládě se přidávají i odboráři z průmyslu a služeb, společně naplánovali protestní pochod a demonstraci v centru Prahy. (27. listopadu 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Učitele překvapilo, že byl jediným zájemcem o stávku. Protest raději vzdal

  • 48
Jednou ze škol, které pondělní školní stávka nakonec úplně minula, je VOŠ a SOŠ v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku. Protestovat na škole původně chtěl jediný člověk, učitel odborných předmětů Pavel Janík. Protože nakonec i sám zůstal, stávku si rozmyslel.

Učitelé ani studenti bystřické zemědělské školy v pondělí ani nemuseli řešit, jestli si vezmou z domu větší svačinu nebo si zajdou na rychlé občerstvení. Bez omezení totiž fungovala nejen škola jako taková, ale i školní jídelna.

„Na základě výzvy našim zaměstnancům, kdo se připojí ke stávce, kterou jsem měl oznámit našemu zřizovateli, se nahlásil jeden zaměstnanec, který si to nakonec rozmyslel,“ hlásil minulý týden ředitel školy Miroslav Novák. Zřizovatelem bystřické „zemědělky“ je Kraj Vysočina.

Odbory hřměly u Sněmovny. Jednejte s námi, nebo nepřestaneme, vyzvaly Fialu

Oním zaměstnancem byl učitel odborného výcviku a odborných předmětů Pavel Janík. „Nikdo v době přihlašování nevěděl, co se bude dít. Nelíbí se mi, co se v Česku děje, tak jsem se nahlásil, že bych se stávky zúčastnil,“ vypráví učitel.

Z protestu ale vycouval. „Překvapilo mě, že jsem byl jediný. Jelikož nejsem ortodoxní stávkař, tak jsem si řekl, že nemá cenu sám stávkovat,“ vysvětluje nyní, proč se do protestu nakonec nezapojil.

Ani místní školní odbory nakonec žádnou akci nepodnikly. „Chybí zde nějaký lídr, který by nás sešikoval. Jsme velká škola, fungujeme na více místech, takže se mezi sebou tolik nepotkáváme, abychom to mohli probrat ve větším počtu,“ dodal Janík na vysvětlenou.