Nový terminál změní část centra vrchní části Želetavy, která leží na rušné...

Nový terminál změní část centra vrchní části Želetavy, která leží na rušné mezinárodní silnici Praha - Vídeň. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Želetava obnovuje centrum městyse, změní ho i nový dopravní terminál

  • 0
V Želetavě na Třebíčsku dostává novou podobu centrum městyse, nepřehlédnutelnou součástí bude nový dopravní terminál. Na jeho dokončení právě nyní pracují dlaždiči, pokládají přístupové chodníky. Dopravní terminál by měl být dokončen během listopadu a zprovozněn koncem roku či zjara.

„Bude tam autobusové nádraží se zastávkami pro čtyři linkové a dva zájezdové autobusy a také stáním pro dvaadvacet osobních aut. V budově budou toalety,“ řekl stavební technik úřadu městyse Jaroslav Herynek.

Terminál je investicí obce v hodnotě něco přes dvacet milionů korun. Má nahradit stávající autobusové nádraží na náměstí Míru u kostela svatého Michaela. Tam by měla postupně vzniknout klidová zóna.

Kameníci opravují na želetavském náměstí památkově chráněnou kašnu

„Na využití plochy tohoto stávajícího autobusového nádraží se pořizují studie, 2. prosince bude setkání s projektanty, kdy budou moci občané říct, co by tam chtěli a nechtěli mít. Studie bude hotová asi během příštího roku,“ řekl Herynek.

Střed Želetavy se v posledních letech postupně mění. Výstavbě výše zmíněného terminálu předcházela demolice dvou starších menších budov v tomto místě.

Voda s bahnem už do kašny nepoteče

Ještě předtím byla také památkově obnovena historická kašna na náměstí Míru. „Protože do kašny ale dosud tekla rybniční voda i s bahnem, tak jsme se rozhodli ji napojit na vodovod. To se bude dělat v příštím roce,“ uvedl technik Herynek. Nové je veřejné sociální zařízení na horní straně náměstí.

O zařazení dalších investic do příštího rozpočtu městyse budou zastupitelé ještě rozhodovat. V příští sezoně plánuje vedení městyse například obnovit naučnou stezku kolem Želetavy.

Opravenou památkou je sladovnická věž, kterou majitel spolu se sklepením v Sádkách v létě příležitostně také zpřístupnil návštěvníkům.

Opravovat se do konce roku bude střecha a věžička kaple svatého Antonína Paduánského v Horkách, které jsou součástí Želetavy. Horky se také dočkají nového přístřešku autobusové zastávky.

7. září 2017