Jihlavský primátor a jeho náměstek pošlou do všech domácností dopis, v němž budou obyvatele nabádat, aby lépe třídili odpad. Ilustrační snímek

Jihlavský primátor a jeho náměstek pošlou do všech domácností dopis, v němž budou obyvatele nabádat, aby lépe třídili odpad. Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Primátor napíše všem Jihlavanům kvůli odpadům. Opozice v tom vidí agitku

  • 2
Do jihlavských domácností brzy dojde se složenkou na zaplacení poplatku za odpady i zvláštní dopis od vedení magistrátu. Tématem budou odpady. Šéfové radnice v něm vyzývají lidi, aby lépe třídili. Slibují jim odměnu. Podle opozice to zavání předvolební kampaní za městské peníze.

V obálce adresáti najdou výzvu od primátora Jaroslava Vymazala (ODS) a náměstka pro životní prostředí Rudolfa Chloupka (ČSSD) hned na dvou stránkách. Oba politici je nabádají, aby i nadále více třídili a snižovali množství odpadů, které dnes končí bez užitku v popelnicích.

Loni šel zároveň s poukázkou výčet toho, kolik korun Jihlavané zaplatí například za vývoz popelnic, odpadkových košů po městě či kontejnery v zahrádkářských koloniích. Už to vzbudilo nevoli některých obyvatel, kteří se ohrazovali, proč například musejí platit za zahrádkářské kolonie, když bydlí na sídlišti. Takový výkaz letos do domácností už nedorazí.

"Jihlava je dnes v péči o komunální odpad jedním z nejlépe fungujících měst v republice," zmiňují například v dopise oba nejvýše postavení politici z magistrátu. Naznačili také, že Jihlava připravuje motivační program, který zvýhodní domácnosti, jež odpovědně třídí.

Opoziční zastupitel za TOP 09 Martin Fiala nemá s dopisem vyzývajícím k třídění odpadů problém. To, že jsou pod něj podepsáni pouze primátor a náměstek, ale považuje za možnou kampaň za jejich znovuzvolení v podzimních komunálních volbách. I proto, že magistrát nevyužil rubriku v radničních novinách rozesílaných do každé schránky, ale občany oslovuje přímo dopisem. Na jihlavské radnici vládne trojkoalice ODS, ČSSD a KDU.

"V podstatě jakákoliv komunikace politika může být považována za snahu o získání si pozornosti či náklonnosti veřejnosti. Pokud by dopis někdo považoval za volební materiál, zřejmě by šlo o historicky první společný volební materiál ODS a ČSSD," reagoval mluvčí radnice Radek Tulis.

Loni každý Jihlavan platil za popelnici 700 korun, letos je to o dvacetikorunu méně.