Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přibyslav chce přesunout pietní místo rudoarmějců, ambasáda nejspíš bude proti

  15:40
Město Přibyslav na Havlíčkobrodsku začalo podnikat konkrétní kroky ve snaze odstěhovat pomník padlým včetně sochy rudoarmějce a hrobů sovětských vojáků z náměstí. Nové pietní místo má vzniknout na hřbitově. Město už má studii, jak by mělo vypadat. Žádost o přemístění poslalo na Kraj Vysočina.
Socha rudoarmějce je součástí pomníku padlým z první i druhé světové války....

Socha rudoarmějce je součástí pomníku padlým z první i druhé světové války. Patří k němu i kamenný blok s reliéfy a dva sousední hroby s nápisy v azbuce. | foto: Martin Vokáč, iDNES.cz

„Pietní místo by se nacházelo v zadní části hřbitova za kolumbáriem. Podle architektonického návrhu havlíčkobrodského architekta Milana Stejskala by v těchto místech působilo důstojně a s kolumbáriem by i ladilo,“ uvedl přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS).

Na hřbitov by se přemístil celý pomník, jak nyní stojí na Bechyňově náměstí. Převezen by byl velký pískovcový kvádr i schody pod ním. Na pomník by byla znovu umístěna socha rudoarmějce. Ta je už téměř dva roky uložená ve skladu.

Radnice by chtěla přesunout i oba hroby sovětských vojáků. Ty nejsou součástí pomníku, jsou s ním ale po desetiletí spjaté. Měly by v nich být ostatky celkem šesti sovětských vojáků. Není jasno, odkud byli. Na jednom hrobě je uvedeno, že padli 25. června 1945, tedy měsíc a půl po skončení války. Na druhém náhrobku žádná data nejsou.

Hroby propojené řetězem

Architekt pro pomník vytvořil pietní koutek. Hroby umístil proti plastice a propojil je řetězem. Počítá se i s restaurováním, případně vyhotovením nových náhrobků. Místo dle návrhu působí klidným dojmem, od zbylé části hřbitova je decentně odděleno.

„Návrh jsme poslali k posouzení památkářům na krajském úřadu. Ti by do dvou měsíců měli vydat rozhodnutí o povolení přestěhování pomníku,“ pravil Kamarád.

Ač to tak nemusí vypadat, samotný pískovcový kvádr je uměleckým dílem a už dávno byl prohlášen památkou. Vytvořil ho sochař Karel Samohrd v roce 1948. Po druhé světové válce nahradil původní pomník věnovaný obětem první světové války. Proto je nyní ke stěhování nutný souhlas památkářů.

Složitější to zřejmě bude s oběma hroby. Ty jsou evidované jako válečné hroby a nakládání s nimi se řídí poměrně přísnými pravidly. Existuje závazná právní úprava v podobě zákona o válečných hrobech a pietních místech a zákona o pohřebnictví. Na tuto skutečnost upozornilo přibyslavskou radnici již v minulosti právní oddělení krajského úřadu.

„Zákon podmiňuje přemístění, zrušení a jiné změny jakéhokoliv válečného hrobu bez ohledu na jeho vlastnictví písemným souhlasem ministerstva obrany,“ vzkázal v březnu 2022 Daniel Trtík z právního odboru krajského úřadu, který má evidenci válečných hrobů na Vysočině na starosti.

Protože v hrobech spočívají ostatky sovětských vojáků, vztahuje se na ně i mezinárodní smlouva o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací jakožto nástupnickým státem Sovětského svazu, kterou v devadesátých letech uzavřeli prezidenti Václav Havel a Boris Jelcin. Souhlas se stěhováním musí vydat i ruská ambasáda.

Žádné partyzánské akce

A zde může Přibyslav narazit. „Souhlas bude v současné době velmi obtížné, ne-li přímo nemožné získat. Ruská ambasáda k tomu svolení nedávala v klidnějších časech, případně vůbec nekomunikovala. Vycházím ze zkušeností, které s jejich přístupem na Vysočině máme,“ už dříve varoval Trtík.

Jak nyní starosta Kamarád potvrdil, Přibyslav by se v případě neudělení souhlasu do žádných partyzánských akcí nepouštěla – byť jeho dřívější vyjádření tak zněla – a od stěhování hrobů by upustila. „Snažili bychom se je nějakým způsobem do náměstí zakomponovat,“ řekl.

Právě kvůli rekonstrukci náměstí město celou anabázi podstupuje. Nedávno uspořádalo architektonickou soutěž na jeho novou podobu. Vítězný návrh s pomníkem ani hroby nepočítá. Navíc si zastupitelé už na podzim odhlasovali, že se pietní místo pokusí přestěhovat na hřbitov. „Na náměstí se hroby nehodí,“ vysvětloval starosta.

Jasno chce vedení města mít nejpozději do dvou let. V ideálním případě by do té doby chtěla mít pomník i s hroby přestěhované. Přibližně v tu dobu by chtěla s rekonstrukcí náměstí začínat.

Pomník padlým v Přibyslavi se do veřejného povědomí zapsal krátce po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022. Sochu rudoarmějce na jeho vrcholu lidé spontánně halili do ukrajinských vlajek, jiní lidé je zase strhávali. Při tom po pomníku obě skupinky lezly a poškozovaly ho. Z bezpečnostních důvodů nechala po pár týdnech radnice sochu rudoarmějce – raději pod rouškou tmy – dočasně sundat a uschovat.

U Přibyslavi stojí záhadný pomník. Je ukrytý v údolí mezi poli, málokdo o něm ví. A badatelé si s ním nevědí rady. Na třímetrovém pylonu není žádný nápis, který by jim napověděl. Traduje se, že může pocházet až z období třicetileté války. Tak to ale zřejmě nebude. (duben 2021)

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...