Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: koláž iDNES.cz

Bezdomovec odmítal opustit cizí zahradu, po policistech hodil sekeru

  • 8
Sekeru hodil po policistech agresivní muž, který nechtěl opustit cizí zahradu v obci na Třebíčsku. Nikoho nezranil, ale kvůli útoku na úřední osobu se zbraní skončil v poutech a záhy i ve vazbě. Nyní mu hrozí až šestiletý trest.

Majitel zahrady v jedné z obcí nedaleko Náměště nad Oslavou dostal své okolí do problémů, když na svém nevyužívaném pozemku nechal bydlet třiačtyřicetiletého muže bez domova. Ten ale začal být vůči svému okolí čím dál víc agresivní a jeho chování bylo stále nevybíravější.

Potíže dramaticky vyvrcholily o uplynulém víkendu. Po stížnostech sousedů chtěl majitel hosta z pozemku vykázat. Po dobrém se to ale nepodařilo. A tak zavolal policisty. Upozornil je na to, že muž může být ozbrojený.

„Vzhledem k hrozícímu nebezpečí použili policisté na svou ochranu štít. Agresivního muže opakovaně vyzývali, aby spolupracoval, na což nereagoval. Místo toho vzal do ruky nůž a sekeru, hrozil útokem a sekeru po policistech hodil,“ popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Útok policisté vykryli a muže zpacifikovali. Následně ho odvezli na lékařskou kontrolu do nemocnice a poté do policejní cely. Vyšetřování případu si převzali kriminalisté.

Policejní komisař nyní zahájil trestní stíhání agresora. „Byl obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě spáchaného se zbraní,“ uvedl zástupce ředitele třebíčského územního odboru František Pokorný.

Obviněný byl již v minulosti soudně trestán. Proto vyšetřovatel podal státnímu zástupci návrh na vzetí útočníka do vazby. Soud žádosti vyhověl.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. „Za spáchanou trestnou činnost lze obviněnému uložit trest odnětí svobody až na šest let,“ dodal Pokorný.