Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jemnice zve turisty pod novou střechu zámku, láká je na 3D model i rádia

  8:48
Vedení čtyřtisícové Jemnice na Třebíčsku už přestalo spoléhat na možného investora, který by opravil tamní zámek za soukromé peníze. S obnovou památky začalo postupně samo, momentálně se pracuje na opravě střechy. Už na letošní rok město připravilo pro návštěvníky nová lákadla.
Město památku získalo v 90. letech, kdy ji opustila armáda. Jemničtí se pustili...

Město památku získalo v 90. letech, kdy ji opustila armáda. Jemničtí se pustili do postupné obnovy sami. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Zámek v Jemnici, unikátní stavba nacházející se v městské památkové zóně, bude brzy pod novou střechou. Právě několik let trvající výměna střešní krytiny je totiž další fází postupné rekonstrukce objektu, na níž intenzivně pracují lidé z tamní radnice. Zámek je teď kvůli pracím částečně obklopen lešením.

„Oprava střechy by měla být v horizontu několika měsíců již kompletně dokončena, včetně výměny krovů, okapů, komínů, vikýřů i střešní krytiny,“ popsal starosta Jemnice Pavel Nevrkla s tím, že město pro letošek na její rekonstrukci vyhradilo kolem osmi milionů korun.

Do obnovy zámku už ale Jemničtí vložili milionů několik desítek; přes dvacet jich ostatně padlo jenom na samotnou střechu. Jelikož jde o menší, zhruba čtyřtisícové město, musejí tam do proměny památky investovat postupně.

„Vlastníkovi se daří využívat i dotace z Programu záchrany architektonického dědictví od ministerstva kultury,“ popsala za krajské pracoviště Národního památkového ústavu jeho mluvčí Ilona Ampapová. Doplnila také, že spolupráci s Jemnicí hodnotí památkáři velmi pozitivně. „Jde o příkladnou obnovu,“ uvedla Ampapová.

Turisty má nalákat hlavně 3D model města

Turistickými lákadly pro letošní rok budou rovněž nové expozice v interiéru zámku. Dokončen již byl rozměrný historický 3D model města, který zachycuje jeho podobu v době před velkým požárem. Ten v roce 1832 zasáhl město i osadu Podolí.

Dílo v hodnotě kolem 1,5 milionu korun, jehož autorkou je etnoložka Jana Lochmanová a výtvarník Petr Szyroki, si při své nedávné návštěvě Jemnice prohlédl i prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Model bude nyní hlavním turistickým lákadlem zámku.

„Ještě je ale třeba dokončit jeho úplné zasklení, které jej ochrání například před prachem a usnadní také jeho budoucí údržbu,“ přiblížil starosta.

Úctyhodných devět metrů dlouhý 3D model budou moci návštěvníci vidět při prohlídce interiéru zámku v jedné ze zrekonstruovaných místností, která dříve sloužila jako vojenská jídelna.

Na řadu přijde obnova loveckého salonku

V další na ně bude čekat druhá letošní novinka - expozice starých rádií ze soukromé sbírky. Během letní sezony jsou návštěvníkům přístupné jen některé prostory v památce, její převážná část na opravu zatím čeká.

„Byl vypracován i záměr k restaurování takzvaného loveckého salonku, který bude podkladem pro obnovu této místnosti s množstvím hodnotných uměleckořemeslných prvků,“ nastínila Ilona Ampapová. Také podle jemnického starosty je třeba se k otázce proměny salonku vrátit, byť jeho rekonstrukce pravděpodobně přinese další nemalé náklady.

„Asi už nemá cenu čekat na spasitele, který stejně nepřijde. Musíme se do toho pustit sami. Zatím tedy nevíme, kolik by to stálo a kde na to vezmeme, ale myslím si, že lidé jsou pro, aby se s tou místností něco udělalo,“ řekl Nevrkla.

Pole jeho slov je třeba zahájit diskusi o tom, jaké by měl mít lovecký salonek po obnově využití. V minulosti se hovořilo například o možnosti konání nejrůznějších obřadů, třeba svateb nebo vítání občánků.

„V areálu zámku se nachází rovněž velké množství hodnotných sochařských děl a dalších prvků výzdoby z mušlového vápence, které si v budoucnu také zaslouží restaurátorský zásah,“ uvedla dále Ampapová.

Vodohospodáři chtěli kvůli pivovaru čističku

Město zvažovalo rovněž obnovu zámeckého parostrojního pivovaru. „Do tohoto záměru nám bohužel tak trochu hodili vidle vodohospodáři. Ti po nás chtěli čističku vody, kterou my tam ale nejsme schopni udělat. Změnily se také dotační podmínky, kdy se značně snížil možný podíl dotace,“ konstatoval Nevrkla s tím, že tím pádem zatím vzkříšení pivovaru reálně nevidí.

I když prací na obnově zámku bude podle něj ještě hodně a kvůli omezeným finančním možnostem musejí probíhat postupně, už dnes je památka oblíbeným a hojně navštěvovaným místem. Konají se tam kulturní i společenské akce. Častým cílem procházek, odpočinku i setkávání místních je rovněž přilehlý zámecký park s množstvím zeleně a vodními prvky.

Město zámek získalo v devadesátých letech, když jej opustila armáda. Snažilo se pak najít partnera, jenž by zdevastovanou, ale ceněnou stavbu oživil. Úspěšné však nebylo. V roce 2012 si zámek na padesát let pronajal například řád Křižovníků s červeným srdcem - cyriaků, vedený tehdejším generálním převorem a také hercem Jiřím Stanislavem (1946 - 2020).

Velkolepé plány na vybudování sanatoria pro válečné veterány byly však tehdy nad možnosti cyriaků, kteří tak po několika letech dostali od radnice ze zámku výpověď.

26. května 2023

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...