Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Orel přežil smrtelnou nemoc i zlomeninu, vyléčený dravec je zpět v přírodě

  15:54
Šťastný konec má příběh orla mořského, který se po půlročním pobytu a náročné a nákladné léčbě v záchranné stanici mohl dnes dopoledne vrátit do volné přírody. Ochránci ho vypustili u Horní Cerekve na Pelhřimovsku. Na cestu mu dali speciální „batůžek“ s vysílačkou, která bude monitorovat jeho další pohyb.

„Pokud nastane nějaký problém, například se orel bude vyskytovat pouze na jednom místě, nebo se bude chovat jakkoliv nestandardně, uvidíme, kde je a můžeme zasáhnout,“ vysvětlil ředitel záchranné stanice v Pavlově Zbyšek Karafiát s tím, že vypuštění orla mořského zpět do přírody je na Vysočině raritou.

Návrat ročního samce do volné přírody se uskutečnil na polní cestě u Horní Cerekve. Náhle nabytá svoboda mladého dravce nezaskočila. Stačilo sundat z jeho hlavy speciální čepičku, která mu překrývala oči. Následovalo rychlé máchnutí mohutnými křídly a král mezi dravci se vznesl do výšky. Po krátké době zmizel za obzorem. Šťastný let mu přišly popřát děti z místní mateřské školy.

Výběr místa, kde byl orel vypuštěn, nebyl náhodný. Právě tady se začal příběh jeho záchrany odehrávat. V polovině července našli mladého orla tři chlapci u místního lomu. Mysleli si, že jde o káně, a tak ho zabalili do mikiny a přinesli na obecní úřad. Než přijeli pracovníci ze záchranné stanice v Pavlově, přečkalo mládě v truhlici v místní knihovně.

„Prvotní domněnka byla taková, že se mládě nenaučilo lovit. Bylo velmi zesláblé a ani nepřijímalo potravu. Museli jsme ho krmit sondou, kterou dostávalo speciální výživu,“ líčí Karafiát.

S onemocněním vaků pomohli specialisté

A aby toho nebylo málo, tak si orel ještě zlomil nohu. Následná vyšetření ukázala, že trpí velmi specifickým plísňovým onemocněním vzdušných vaků. Bez pomoci by nepřežil.

„Toto onemocnění způsobuje, že pták nedokáže udýchat lov potravy. Z toho důvodu byl i ve špatné výživové kondici. Takové zvíře je skleslé a není schopné pořádného letu,“ popsal Karafiát příznaky onemocnění, které není příliš obvyklé.

Léčba této nemoci je poměrně zdlouhavá a finančně nákladná. „Spolupracovali jsme se specializovanou klinikou v Kralupech nad Vltavou, která se zabývá léčbou ptáků. S pomocí jejich rad a léků se podařilo orla uzdravit,“ řekl ředitel záchranné stanice s tím, že finanční náklady na léčbu vyšplhaly do desítek tisíc korun.

Travič na Vysočině zabil karbofuranem orla mořského, druhý bojuje o život

Po vyléčení putoval orel mořský do Záchranné stanice Pasíčka u Skutče. Právě tato stanice má jako jedna z mála v Česku k dispozici velkou rozletovou halu, která slouží k rehabilitaci velkých druhů ptactva jako je výr velký, orel mořský či čáp.

„Viděli jsme, že orel nemá problémy s příjmem potravy, a že nastal čas, aby se tu začal učit lovit, zesílil a celkově se dostal do kondice. Dostával i živou potravu od králíků přes morčata až po ryby. Nyní víme, že je v dobré kondici, že dokáže lovit kořist a neměl by mít problém najít si potravu,“ poznamenal Milan Oppa, vedoucí chovatel ze Záchranné stanice Pasíčka.

Rodiče u Cerekve hnízdí pravidelně

S vypuštěním chovatelé čekali až pominou největší mrazy. „Teď se navíc hlásí oteplení, takže rybníky budou bez ledu a orel má vhodné podmínky k tomu, aby si našel obživu,“ dodal Karafiát.

Mladý orel se tak vrátil do svého rodiště. Díky kroužku, který měl na noze, věděli pracovníci záchranné stanice odkud přesně tento orlí mládenec pochází. „Narodil se v hnízdě, které je v katastru Horní Cerekve. Pochází od rodičů, kteří zde hnízdí pravidelně,“ vysvětlil ředitel Stanice Pavlov.

Pes je při pátrání nenahraditelný, říká žena, která hledá otrávená zvířata

Jak se bude orlovi dařit, budou ochránci přírody sledovat pomocí speciální vysílačky, kterou má umístěnou na zádech mezi křídly. „Tato vysílačka nám bude pravidelně posílat údaje o tom, kde se orel vyskytuje. Zařízení má solární napájení, takže by mělo vydržet několik let. Po určité době samo odpadne. Orla nijak neomezuje, je i velmi lehké,“ ukazoval Karafiát.

Na Vysočině se aktuálně vyskytuje kolem třinácti párů hnízdících orlů mořských. Přesto je to podle ornitologů stále poměrně vzácný druh, který není běžné spatřit. Jeden čas se orel mořský na Vysočině vůbec nevyskytoval. Od roku 1984 se jeho populace začala rozrůstat.

Jeden pár mívá obvykle jedno až dvě mláďata. Než orel mořský dospěje, trvá to pět let. „Trvá to tedy poměrně dlouho, než se zapojí do reprodukce. Tlak ze strany člověka na orla mořského je poměrně velký. Každoročně řešíme případy otrav. Jenom za leden jsme na Vysočině měli už dva takové případy,“ posteskl si Zbyšek Karafiát.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...