Brněnský most v Jihlavě.

Brněnský most v Jihlavě. | foto: Kraj Vysočina

Už se ví, kdo opraví Brněnský most v Jihlavě. Zavřený bude sedm měsíců

  • 4
Kraj Vysočina vybral firmu, která příští rok zrekonstruuje Brněnský most na silnici číslo 602 v Jihlavě. Práce budou stát 47,7 milionu korun bez daně. Jeden z klíčových dopravních úseků krajského města bude mimo provoz zřejmě od dubna do listopadu.

Krajští radní dnes rozhodli, že most opraví olomoucké Inženýrské a dopravní stavby. „Přišlo rekordních šestnáct nabídek dodavatelů,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Kraj už má připravený i návrh objízdných tras v době uzavírky mostu. Rekonstrukce se uskuteční bez ohledu na to, že silnici II/602 využívají auta jako objízdnou trasu při problémech na dálnici D1, která se také opravuje. „Most je v takovém stavu, že bychom ho museli asi v nejbližší době uzavřít. Opravu už nelze odkládat,“ vysvětlil Novotný.

Podle diagnostického průzkumu do dilatačních spár mostu mezi jednotlivými poli zatéká voda. Opravovat se bude spodní stavba i nosná konstrukce mostu.

„Nejdříve dojde k odstranění mostního svršku až na nosnou konstrukci, ubourání říms a chodníků. Následně se bude nosná konstrukce zvedat po jednotlivých polích, aby bylo možno provést údržbu ložisek,“ popsal chystané práce Radek Žižka z krajského odboru dopravy.

Veškerá doprava se přesune do Okružní ulice

Součástí díla bude i sanace nosné konstrukce a spodní stavby. „Poté dojde k pokládce nové železobetonové desky, betonáži říms a pokládce vozovkových vrstev,“ dodal Žižka.

Stavaři by na mostě mohli pracovat už od února. S úplným vyloučením dopravy kraj počítá od dubna. Přesný termín zahájení uzavírky ale bude záviset na počasí.

Na velké dopravní komplikace se Jihlava připravuje už nyní. Téměř veškerá doprava se z Brněnského mostu přesune do Okružní ulice. Dělníci zde začali s úpravou parkovacích míst a středových ostrůvků. Uzavírka mostu podstatně ovlivní i provoz městské hromadné dopravy.

Most dlouhý 237 metrů převádí silnici druhé třídy přes hluboké údolí a říčku Jihlávku. Postaven byl v roce 1956, větší opravou naposled prošel před dvaceti lety. Po mostě jezdí auta směrem na Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí a k dálnici D1 ve Velkém Beranově. Podle loňského sčítání dopravy tímto úsekem denně projede v průměru téměř 16 tisíc vozidel.

Z Brněnského mostu (červený bod) se téměř všechen provoz přesune do Okružní ulice (modrý).

Z Brněnského mostu (červený bod) se téměř všechen provoz přesune do Okružní ulice (modrý).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,