Kolejiště studentů ukazuje modely vlaků i vraždu, rvačku a milostnou scénu

  • 2
S velkým ohlasem se zatím setkávají dny otevřených dveří na modelovém kolejišti Střední odborné školy (SOŠ) v Novém Městě na Moravě. Zatímco dříve byl tento miniaturní svět železnice, vybudovaný v měřítku H0, hlavně královstvím některých žáků a jejich pedagogů, nyní jej může obdivovat také veřejnost.

„Je to novinka, jež vzešla přímo od studentů, kteří se o modelové kolejiště starají. Napadlo je, že by bylo zajímavé ho ukázat i dalším lidem,“ přiblížil ředitel novoměstské SOŠ Jan Petr. Ostatně škola má ke světu vlaků i železnici celkově velmi blízko - žáci se tam mohou mimo jiné vyučit v oboru železničář nebo si zvolit i maturitní obor železniční provoz.

Den otevřených dveří se na kolejišti konal již koncem letošního ledna, další pak tento týden v úterý, kdy na akci dorazilo bezmála sedm desítek návštěvníků. Strávit čas mezi modely prohánějícími se krajinou, kterou oživuje řada zajímavých detailů, lze ještě dnes, ve čtvrtek 22. února. Otevřeno bude od dvou hodin odpoledne do půl páté.

Zájemci se mohou těšit na modely vláčků, mezi nimiž nechybí třeba lokomotivy zvané Brejláč, Lachtan nebo Vectron, k vidění je rovněž motorový vůz nazývaný Orchestrion. Na své si přijdou také milovníci parních mašinek - koleje tam brázdí i lokomotiva Všudybylka.

Samotné kolejiště zahrnuje jeden velký okruh, na němž se nachází jedna skrytá stanice, jedna zastávka a dvě stanice. Kolejiště je navíc doplněno různými situacemi z reálného života. V okolí železniční trati se odehrává například vražda, rvačka nebo milostná scéna.