Členové sportovního klubu Ježci Jihlava, který sdružuje handicapované sportovce...

Členové sportovního klubu Ježci Jihlava, který sdružuje handicapované sportovce z denního a týdenního stacionáře, už využívají nové hřiště, posilovnu a přístavbu. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Jihlava se s krajem nedohodla. Stacionář bude dál provozovat město

  • 0
Rok jednání a nakonec nic. I když se město Jihlava snažilo převést svůj denní a týdenní stacionář pod křídla krajského úřadu, společnou řeč s hejtmanstvím nenašlo. Zařízení nakonec nadále zůstává městu. Kraj však přislíbil poslat na jeho provoz necelé tři miliony korun.

Na hřiště s umělým povrchem vbíhá skupinka lidí. V rukou drží tyče s prapory. Vítr vzdouvá olympijskou vlajku, zástavu České republiky a také prapory sportovního klubu Ježci Jihlava. To je oddíl, který sdružuje handicapované sportovce z denního a týdenního stacionáře Jihlava.

Plochu hřiště si užívají poprvé. V areálu stacionáře je totiž nové, stejně jako vedlejší venkovní posilovna a přístavba k hlavní budově.

„Chtěli jsme to všechno zvětšit, abychom měli více místa. Paní architektka dokonce myslela i na takové detaily, že zde nechala udělat řadu zásuvek pro dobíjení elektrických vozíků,“ pochvaluje si ředitelka stacionáře Eva Pohořelá v nově rozšířené místnosti.

Slavnostní otevření zmodernizovaných částí areálu se shodou okolností konalo v den, kdy jihlavští zastupitelé odvolali své dřívější rozhodnutí o tom, že denní a týdenní stacionář zruší k 31. prosinci 2018. Od ledna příštího roku jej pak měl provozovat Kraj Vysočina.

Podle opozice je výsledek selháním, ředitelka zařízení je ráda

Celý rok trvající debata mezi oběma samosprávami nevedla k předpokládanému výsledku. A pokud nemělo zařízení k poslednímu letošnímu dni skutečně zaniknout, bylo potřeba vzít předchozí rozhodnutí zpět.

„Trochu mě to mrzí. Nicméně kraj to chtěl pojmout velkoryseji a v rámci převodu stacionáře řešit i jiné převody a další majetky,“ pronesl Vratislav Výborný (ČSSD), náměstek primátora zodpovědný za sociální oblast.

„Podle mě je to velká škoda. Prostředí pod křídly kraje je lepší pro rozvoj i řízení této organizace. A je lepší také pro klienty. Konečný stav vnímám jako selhání komunikace mezi krajskou a městskou reprezentací. Už se připravovaly smlouvy, ale pak vždy do toho někdo vstoupil z politiků a ke konečné dohodě nakonec nedošlo,“ pronesl opoziční zastupitel Vítězslav Schrek (ODS).

„Pro nás je to naopak dobrá zpráva. S městem jako naším zřizovatelem jsme nikdy neměli problém, naopak se o nás vždy příkladně staralo,“ přivítala vývoj situace ředitelka Pohořelá.

Ve zdůvodnění, které dostali jihlavští zastupitelé se uvádí, že vzhledem k blížícím se komunálním volbám „se nepodaří dokončit řešení všech prozatím projednávaných problémů s možným převzetím zřizovatelské funkce“.

Jednání zbytečné nebylo, městu kraj pomůže třemi miliony ročně

O tom, že chce město převést stacionář pod Kraj Vysočina, se začalo uvažovat loni na podzim. V září sepsala skupina rodičů a zákonných zástupců klientů stacionáře dopis vedení města. V něm vyjádřili své obavy z toho, že by se změnou zřizovatele mohla poklesnout kvalita poskytovaných služeb.

Vedení města naopak argumentovalo tím, že služby, které stacionář poskytuje, jsou spíše krajské než městské.

„Doplácíme každý rok miliony korun. A žádná jiná obec, jejíž obyvatel zařízení využívá, nám na to nepřispívá,“ argumentoval Výborný.

Do rozpočtu zařízení, který se pohyboval v rozmezí 17 až 20 milionů korun, odcházelo v minulých letech z městské pokladny většinou okolo deseti milionů korun ročně. Kraj Vysočina naopak dlouhá léta stacionáři peníze neposílal. Teprve v roce 2016 poskytl dotaci ve výši necelého půl milionu.

To by se nyní mělo změnit. Kraj uznal, že hlavní finanční tíha za chod zařízení, jehož služby v současné chvíli využívá 58 klientů z různých částí regionu, padá na jihlavský magistrát. Proto by měl příští rok poslat na fungování zařízení 2,9 milionu korun.

„Celé martyrium tedy nebylo zbytečné a jsem rád, že jsme dosáhli této dohody,“ prohlásil Výborný.