Mezi lektory letošního Slunohraní v Novém Městě na Moravě budou patřit členové...

Mezi lektory letošního Slunohraní v Novém Městě na Moravě budou patřit členové světoznámého Janáčkova kvarteta. | foto: Archiv Janáčkova kvarteta

Na Novoměstském Slunohraní se amatérští muzikanti přiučí od mistrů

  • 0
Začátek léta patří v Novém Městě na Moravě už řadu let hráčům na smyčcové nástroje. V pondělí začíná jedenáctý ročník Novoměstského Slunohraní. A stále platí, že účastníci hudebních workshopů se učí od skutečných mistrů svého řemesla. Mezi lektory totiž patří členové světoznámého Janáčkova kvarteta.

Součástí Slunohraní jsou však i večerní koncerty pro veřejnost. Ty se letos uskuteční 4., 5. a 7. července na nádvoří Horácké galerie. „Vystoupí ISHA trio, kapela Maraca se zpěvačkou a hráčkou na kvinton Gabrielou Vermelho, Janáčkovo kvarteto a také Letní orchestr složený ze všech účastníků hudebních kurzů,“ zve na koncerty spoluorganizátorka Hana Konderlová.

Letní hudební dílny jsou koncipované tak, že se při nich setkávají neprofesionální hráči na smyčcové nástroje s profesionály, od nichž čerpají podněty a rady.

„Během pěti dnů mají hudebníci možnost navštěvovat kvartetní workshopy pod vedením členů Janáčkova kvarteta, hrát v komorním smyčcovém orchestru pod taktovkou Richarda Kružíka a také zažít speciální workshop, při kterém nahlédnou do jiného hudebního žánru. Letos pro ně připravila Gabriela Vermelho aranž skladby tak, aby mohli s ní a kapelou Maraca vystoupit,“ popisuje Hana Konderlová.

Po dobu trvání akce funguje před Horáckou galerií informační kavárna, kde si zájemci mohou zakoupit nebo vyzvednout zarezervované vstupenky a získat informace.