Návštěvníci měli možnost navštívit i místo, kde zřejmě přenocoval profesor Masaryk. Vlevo spolumajitelka Vlasta Ulrichová. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Secesní skvost na žďárském náměstí získá další perlu, kašnu ve tvaru hvězdy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Bývalý hotel Veliš je nejhonosnějším domem na nepříliš atraktivním náměstí ve Žďáře nad Sázavou. Celá polovina náměstí zmizela před padesáti roky při socialistické přestavbě. Noví majitelé Veliš po zdařilé rekonstrukci zpřístupňují veřejnosti. Už brzy představí fontánu ve tvaru Santiniho hvězdy na nádvoří.

Po všech stránkách náročná rekonstrukce se zdařila. Majitelé Veliše, manželé Ulrichovi, za ni dostali před lety od kraje ocenění. Z takřka vybydleného domu, kde bývala v poslední fázi hospoda, bar, herna nebo psí salon, se stal zase skvost. Pozornost přitahuje i díky zářící secesní fasádě, kde jsou vyobrazeni Hus, Komenský či Havlíček a nade všemi ční lev trhající řetězy.

Zatím poslední možnost navštívit dům, který po rekonstrukci slouží jako rezidence s nájemními byty, cukrárnou, pojišťovnou, kavárnou a minipivovarem, měli lidé u příležitosti Mezinárodního dne památek. Zájemce o komentovanou prohlídku rezidencí provedla historička Lenka Šimo. Připomněla přes šest století dlouhý příběh tohoto domu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se