Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žáci mě občas poučují, jak se hraje basketbal, směje se legenda Vítečková

  15:51
Patřila mezi elitní střelkyně na klubové i reprezentační úrovni, oficiální web Mezinárodní basketbalové federace FIBA ji charakterizoval jako „skórující mašinu“. Eva Hlaváčková Vítečková, která svojí takřka neomylnou pravačkou táhla zlatou českou basketbalovou generaci, ukončila kariéru před osmi lety. Užívala si mateřských povinností a nyní učí na základní škole.
Osm let po ukončení úspěšné kariéry zůstává Eva Hlaváčková Vítečková spíše mimo...

Osm let po ukončení úspěšné kariéry zůstává Eva Hlaváčková Vítečková spíše mimo basketbalové dění, před dvěma roky začala pracovat na jedné z pražských základních škol. K basketbalu se vrátí nejspíš až ve chvíli, pokud se v jejích stopách vydají její děti. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Po letech na výsluní zůstává bývalá opora brněnských Žabin a USK Praha spíše mimo basketbalové hnutí. Komentování přenosů ani trénování ji neláká. „Nová Hejková ze mě určitě nebude,“ přesvědčuje jednačtyřicetiletá bývalá reprezentantka, že se ve stopách uznávané slovenské trenérky USK Praha rozhodně nevydá. Místo toho se coby učitelka chystá na další školní rok.

K rozhovoru pro MF DNES usedla na dvorku kavárny v objektu bývalé školy na žďárském náměstí, kam chodívala na první stupeň. Vzhledem k tomu, že s autorem rozhovoru vyrůstala ve stejné basketbalové hale, zůstaneme i v textu u tykání.

Eva Hlaváčková Vítečková

  • Už v mládežnických kategoriích ve Žďáře nad Sázavou vynikala jako velký basketbalový talent, v 17 letech přestoupila do elitního týmu z brněnských Žabovřesk, vybral si ji trenér Jan Bobrovský.
  • V reprezentaci odehrála od roku 2000 na velkých turnajích 101 zápasů s průměrem 12,2 bodu.
  • Během angažmá v Brně vystudovala Fakultu sportovních studií Masarykovy univerzity, obor regenerace a výživa ve sportu, následně učitelství tělocviku.
  • Po jedenácti sezonách v Brně přestoupila do týmu největšího rivala - USK Praha.
  • Dvakrát triumfovala v Eurolize - 2006 s Brnem, 2015 s USK Praha ve své poslední sezoně.
  • Ve své kariéře vyhrála MS juniorek (2001), ME U20 (2002), ME (2005), nezapomenutelné bylo stříbro na MS 2010, kde byla vybrána i do nejlepší pětky turnaje. Patnáctkrát slavila ligový titul.
  • Třikrát startovala na olympiádě - v Aténách 2004 skončily Češky páté, v Pekingu 2008 a Londýně 2012 sedmé.
  • Kariéru ukončila v březnu 2015 ve 33 letech. S manželem Petrem má dvě dcery, Annu a Marianu.

Co děláš osm let po ukončení profesionální kariéry?
Šest let jsem byla doma na mateřské, starám se o děti a teď už chodím dva roky do práce. Občas zajdu do posilovny a jinak žiju normální rodinný život, navštěvujeme prarodiče ve Žďáře a v Hradci Králové.

Všechno se točí kolem dvou dcer?
Jasně. Anička jde do druhé, bude jí osm. Všichni se ptají, zda hraje basket, tak rovnou říkám, že zatím ne. Říká, že nechce. Baví ji spíš fotbal, chce si kopat. Určitě není dřevo, které by nic neumělo. Ale nejsem ambiciózní rodič, do ničeho ji nutit nebudu. Mariánce bude v říjnu šest, takže do školy půjde za rok. Má výbornou školku se spoustou kroužků. Ona naopak říká, že basket bude hrát. (vedle sedící Mariánka přikyvuje, že basketbal hrát opravdu bude)

Jak jsou na tom holky s výškou? S manželem Petrem jste oba stejně vysocí, kolem 190 centimetrů, a minimálně z Vítečkovic strany mají rozhodně být po kom dlouhé.
Obě dcery jsou vysoké, to už je znát mezi vrstevníky. Když si pamatuji svoje fotky ze školky, byla jsem o hlavu vyšší než ostatní. Moji dva náctiletí synovci už mě přerostli, brácha má kolem dvou metrů.

Během kariéry jsi vystudovala fakultu sportovních studií. Do jaké práce ses vrhla?
Před dvěma roky jsem začala v Praze pracovat na základní škole. Nejdřív jako asistentka pedagoga, pak jsem k tomu přidala výuku tělocviku. Mám to vystudované, teď získávám zkušenosti. Přece jen od školy už je to delší doba, tehdy jsem ještě nepředpokládala, že někdy učit budu. Bakalářský titul mám z oboru regenerace a výživa ve sportu, v magisterském programu jsem měla učitelství tělesné výchovy, specializaci trenérství basketbalu. Na tělocvik si učitelé přípravy asi moc nedělají, ale hlavně ze začátku jsem se na každou hodinu poctivě chystala. Je to velký rozdíl, být hráčkou a teď cvičit s dětmi na druhém stupni. Mám tři třídy, plus jsem chodila pomáhat k osmákům spojeným s ukrajinskou třídou.

Jaké to je, učit puberťačky?
Některé osmačky mi teda dávaly zabrat. Jedna dívka například odmítla uklízet pomůcky s tím, že je to moje práce. Děti překvapují každý den. Když jsme v jedné hodině hrály basket, učila jsem je dvojtakt. Jedna holka udělala jednotakt, což se samozřejmě může, ale já chtěla dvojtakt. Tak mi začala vykládat, jak se to dělá. To už jsem se trošku pozastavila nad tím, že mě chce dítě učit basket. (směje se)

To je vtipné. A vědí vůbec děti ve škole, s kým mají tu čest?
Některé ano. Kluci víc, protože bývají do sportu víc zažraní. Ale nemám zapotřebí se před ně postavit s tím: Koukejte, kdo vás učí. To by ani nebylo dobré. Často se to dozví od rodičů, kteří si v rozvrhu všimnou jména Hlaváčková Vítečková.

Používáš obě jména?
Ano. Většinou mě ale stejně v práci oslovují Vítečková, protože to mají zažité. Někdo za mnou přijde s tím, jak mi fandil, když jsme doma hráli mistrovství světa 2010.

Ale třeba dvanáctileté děti si tě těžko můžou pamatovat, když už osm let nehraješ.
Jasně. Ale mně úplně bude stačit, když budou poslouchat a nezraní se. (směje se) Práce ve školství je s ohledem na vlastní děti super. Máme to deset minut pěšky z bydliště na Andělu, naprosto ideální, nemusím jezdit po Praze.

Asi se ani nemusím ptát, jak ses těšila na prázdniny, které už ale končí.
Samozřejmě že těšila. Naše holky byly na jaře docela nemocné, tak jsem s nimi byla často doma, proto jsem nebyla na konci školního roku ve srovnání s jinými učiteli tak vyšťavená.

Sleduješ basketbalové dění?
Basket v televizi sleduji určitě víc než v době, kdy jsem hrála. Hlavně mezinárodní zápasy. Na zápasy se ale dostanu jen zřídka, byla jsem letos například na čtvrtfinále Euroligy. Když jsem přišla pozdravit trenérku USK Hejkovou, tak mi řekla: Jestli nevyhrajeme, tak už nechoď. (směje se) No v další fázi při Final Four už to bohužel nevyšlo.

Eva Vítečková se světovým stříbrem a dojatým trenérem Luborem Blažkem

Vybavují se ti po letech často některé hvězdné okamžiky, jako třeba vítězná trojka v semifinále MS proti Běloruskám?
Při výuce určitě ne, ale třeba v kabinetu často vzpomínáme s kolegou, který reprezentoval v baseballu. Taky má na co vzpomínat. Kolegyně se občas vyptávají. Vlastně celý můj život byl dlouho jen basketbal. Jsem v kontaktu s bývalou spoluhráčkou Míšou Uhrovou, takže často něco probíráme.

Mimochodem zrovna ona hecovala na Facebooku svoje bývalé spoluhráčky ze zlatého týmu, který vyhrál MS juniorek v roce 2001, jestli nepojedete na veteránský šampionát. Necháš se přemluvit?
Opravdu ne. Strašně dlouho jsem nehrála, až loni jsem kývla na charitativní exhibici, odsunutou kvůli covidu, hrozně jsem se bála, že se zraním. Není to tak, že bych nic nedělala, cvičím, nohy dostávají zabrat i ve škole, ale obava byla na místě. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Překvapil mě například herec Ivan Trojan, jak mu to šlo.

Takže na ty veteránky by ses vyhecovat nenechala?
Opravdu ne. Myslím, že by holky ani nešly, některé to dlouho nehrály.

Ale to se přece nezapomíná, jen by to chtělo pravidelný trénink.
V ruce to je. Ale přece jen chybí fyzička a síla. Při té exhibici jsme vypadaly skvěle při rozcvičování, ale jak ubývaly síly, už jsem nemohla z trojky dohodit na koš.

Ne, nejsem trenérský typ. Možná ještě jako asistent. Dokážu si představit, že pomáhám, ale nejsem vůdčí typ. Navíc představa víkendů na cestách…

Po prvním dítěti už jsi neuvažovala o rychlém návratu na palubovku?
Kdybych měla neplánované dítě v pětadvaceti, tak možná jo. Měla jsem dávno v hlavě, že skončím kariéru a budu chtít dítě. Nakonec jsem kariéru skončila (kvůli těhotenství - pozn. red.) o dva měsíce dřív. V té době už jsem byla basketu přesycená. Hrála jsem od sedmnácti let do třiatřiceti, celkem sedmnáct ligových sezon.

Sleduješ výsledky mateřského klubu? Zrovna letos měli BK Vlci Žďár velké mládežnické úspěchy, minižákyně U11 vyhrály zlato na mistrovství republiky.
Ano, to se ke mně dostalo díky tomu, že v týmu byla dcera mojí bývalé spoluhráčky. Snad se jim bude dařit i dál. V hale je krásná nová palubovka, dění sleduji. Ještě když moji synovci hrávali, chodila jsem na některé zápasy. Po covidu bohužel spousta dětí se sportem skončila.

Když ses s rodinou usadila v Praze, asi nehrozí, že by ses zapojila do práce ve žďárském klubu?
Žádný agent ani manažer mě nekontaktoval. (směje se) Ale Míša Uhrová mě láká do Čelákovic, kde působí už dlouho.

Když učíš, neláká tě přece jen i trénování, které jsi vystudovala?
Ne, nejsem ten typ. Možná ještě jako asistent. Dokážu si představit, že pomáhám, ale nejsem vůdčí typ. Navíc představa víkendů na cestách… Ale když moje holky budou hrát, ráda se budu angažovat a pomůžu.

Takže ve stopách Natálie Hejkové, úspěšné slovenské trenérky, pod níž jsi končila kariéru, se nevydáš?
To určitě ne. Televize mi nabízela komentování. Čím jsem starší, vidím, že jsem nad basketem jako pivot nebo později křídlo přemýšlela jinak než rozehrávačky, které teď třeba přenosy komentují. Vůbec se nedokážu na basket koukat analyticky, spíš se budu hráček zastávat, že sice přihrávku pokazily, ale určitě to myslely dobře.

Vítečková deset let po stříbru s chutí zlata: Uměly jsme vítězit

Jak často se vídáš s bývalými žďárskými spoluhráčkami, s nimiž jsi to od minižákyň dotáhla až do nejvyšší soutěže?
Zrovna o víkendu jsme měly s holkami ze žďárského basketu sraz na Velkém Dářku, scházíme se tam každý rok. Někdo přijíždí na celý víkend, někdo jen na odpoledne, ale bývá nás hodně. Vůbec jsme se nezměnily a jsme čím dál krásnější. (směje se)

Jak jsem pochopil, v basketbalovém hnutí už se moc nepohybuješ. Ale poznávají tě ještě lidé na veřejnosti?
V poslední době se mi staly strašně vtipné věci. Když jsme seděli s rodinou na Vyšehradě, na zahrádce, naším směrem pořád koukala tříčlenná rodina. Když jsme odcházeli, přišel za mnou tatínek a ptal se: „Dobrý den, jste paní Hanušová?“ A já: Ne, já jsem trošku jiný ročník. Tehdy jsem si řekla: Je to v pytli, už si mě nepamatují. Přitom to byla rodina z Brna. To bylo asi poprvé, co si mě spletli. Ale pak jsem si řekla: Alča Hanušová je o devět let mladší, takže asi vypadám velmi dobře. (směje se)

Historek s fanoušky máš asi spoustu, nebo ne?
Když jsme teď byli na návštěvě u bráchy, tak mě jeden chlap zastavil v hospodě: „Paní Vítečková, gratuluji vám ke stříbrné medaili.“ To už je třináct let, řekla jsem mu. Divil se, že to mistrovství světa bylo už v roce 2010. „To není zase tak dlouho,“ zakončil to. Tím, že jsme ten šampionát hrály doma, porazily jsme Australanky a dostaly se nakonec až do finále, to mělo velký ohlas. Kdyby se hrálo v zahraničí, asi by si to tolik lidí nepamatovalo.

31. srpna 2022

Autor:
  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

Nejnudnější koupaliště? Přichystali novinky, kritici tvrdí, že jsou pro malé děti

21. května 2024  13:22

Do nadcházející letní sezony chystá koupaliště v Havlíčkově Brodě několik novinek. Návštěvníci se...

Kouč jihlavských fotbalistů: Jarní část nás brutálně vyfackovala

21. května 2024  10:24

V posledních letech se výsledky jihlavských fotbalistů opakovaně omlouvaly tím, že Vysočina má k...

Kamiony z centra Brodu mizí, křižovatky na průtahu by měly ještě zrychlit

21. května 2024  8:51

Před šesti měsíci to bylo utrpení, dnes rychlá a plynulá jízda. Za poslední půlrok se Havlíčkův...

Jihlavská zoo se raduje, hejno zdejších plameňáků se čile rozrůstá

20. května 2024  15:56

V jihlavské zoo, nejnavštěvovanější turistické atrakci na Vysočině, se rozrůstá už tak početná...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....