Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na obchvat Brodu se všem kamionům nechce, město je plánuje nutit kamerami

  11:54
Je to více než měsíc, co byl spuštěn provoz na novém obchvatu Havlíčkova Brodu. Mnohé tranzitní kamiony však stále jezdí přes město. Upozorňují na to občané, ví to radnice, stovky řidičů pokutovali policisté. Město chce situaci řešit mimo jiní pořízením kamer, které by řidiče hlídaly a postihovaly.

„Než byl v provozu jihovýchodní obchvat, jezdívalo skrz město Masarykovou ulicí přes tři tisíce kamionů denně. Dnes jich tudy denně projedou vyšší desítky až nižší stovky. Obchvat rozhodně přinesl své ovoce. Ale řidičů, kteří z různých důvodu nedodržují předpisy, je stále dost,“ komentoval v polovině ledna havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek.

Provoz na obchvatu, jehož výstavba stála dvě a čtvrt miliardy korun bez DPH, byl spuštěn 12. prosince ráno. Sloužit má hlavně pro tranzitní dopravu, cílem bylo odvést ji z Masarykovy ulice, kde ve stejnou dobu začal platit zákaz vjezdu vozidel těžších než dvanáct tun.

Naprostá většina řidičů kamionů po obchvatu skutečně jezdí. A to i těch, kteří do Brodu přijíždějí od Humpolce nebo tím směrem míří. Najde se však dost takových, kteří se rozhodnou zákaz porušit a jet kratší cestou skrz město. Na ty si stěžuje množství obyvatel.

„V těchto dnech porušuje zákaz a jezdí středem sídliště Pražská kolem pěti set kamionů denně. Dnes ráno jsem to mezi sedmou a osmou hodinou počítal a projelo 42 kamionů,“ psal do redakce MF DNES začátkem ledna například Zdeněk Magda, obyvatel sídliště, skrz které Masarykova ulice vede. Podobné podněty chodí i na radnici.

„Někteří řidiči jezdí po paměti. Jiné skrz město vede neaktualizovaná navigace. Další trochu tápou ve značení. Podle mě je ale také dost těch, kteří předpisy porušují záměrně, jen aby si zkrátili cestu,“ konstatoval Honzárek.

Policisté a strážníci udělí desítky pokut denně

Projet Brod není sice nikterak rychlejší než cesta po obchvatu, je to však o dva a půl kilometru kratší. V případě jízdy z Humpolce na sever či opačně se pak cesta protáhne o sedm kilometrů a stojí minimálně pět minut času.

Dodržování dopravního značení ze strany řidičů kamionů namátkově kontroluje policie. Na pokutách v Brodě šoféři už nechali desítky tisíc korun.

„Za první dva týdny od počátku letošního roku policisté z dopravního oddělení v Masarykově ulici udělili 112 pokut za průjezd kamionů, dalších 51 udělili policisté z obvodního oddělení,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu

Podle subjektivních zkušeností policistů se situace velice pomalu uklidňuje, řidičů porušujících předpisy postupně ubývá. Leč čísla to příliš nedokazují. Za první týden po zprovoznění obchvatu a zákazu průjezdu Masarykovou ulicí policisté pokutovali pětapadesát řidičů.

„V Masarykově ulici jsme několikrát denně a pokaždé tam někoho řešíme. Od zprovoznění obchvatu máme zaznamenáno okolo stovky porušení zákazu vjezdu,“ přidal se ředitel městské policie Stanislav Čeloud. Snahou strážníků je být v ulici co nejčastěji. Nemohou tam ale stát čtyřiadvacet hodin denně.

Značení od Jihlavy kamiony dopředu nevaruje

Podle vedení města i městské policie by dodržování předpisů pomohla úprava dopravního značení. „To zejména od Jihlavy není dokonalé. Rozporujeme to od druhého dne po otevření obchvatu,“ upozornil Čeloud.

Na příjezdu k Brodu před kruhovým objezdem u Highland sport je sice značená cesta na Pardubice či Kolín po obchvatu, nikde však není upozornění, že kamiony mají zakázaný průjezd městem po Masarykově ulice. Zákazová značka na řidiče vyskočí až před světelnou křižovatkou s Humpoleckou ulicí v centru. A vzápětí i u Ledečské ulice. Jenže pokud jedou na Kolín, nemají už řidiči kam uhnout či jak se otočit.

Zejména ve směru od Jihlavy jsme už požádali ŘSD o upřesnění dopravního značení tak, aby výklad byl jednoznačný a řidiči měli informaci o zákazu průjezdu Masarykovou ulicí v předstihu.

Libor Honzárekmístostarosta Havlíčkova Brodu

„Zejména ve směru od Jihlavy jsme už požádali Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o upřesnění dopravního značení tak, aby výklad byl jednoznačný a řidiči měli informaci o zákazu průjezdu Masarykovou ulicí v předstihu. Chceme, aby značení bylo jednoduché a snadno i během rychlejší jízdy pochopitelné,“ sdělil Honzárek.

ŘSD připomínky vnímá. „Novostavbu jsme zprovoznili teprve před měsícem a stále je ve fázi předčasného užívání,“ řekl regionální mluvčí státní organizace Jiří Veselý.

Dodal však, že ŘSD skutečně je v kontaktu s městem a situaci sleduje a vyhodnocuje. „Zvážíme adekvátní opatření, která by mohla řidiče tranzitní dopravy důrazněji upozorňovat na blížící se obchvat města,“ přislíbil Veselý.

Zákaz by mohly ohlídat kamery v ulici

Vedení města však chce jít ještě dál. Během letošního roku by rádo pořídilo kamerový systém, který by v Masarykově ulici automaticky odhaloval řidiče porušující zákaz vjezdu kamionů. Systém by měl fungovat podobně jako v případě radarů na měření rychlosti. Kamera, jež průjezd zaznamená, odešle přestupek na správní úřad. Odtud pak jde dopravci výzva k zaplacení pokuty.

„Technologie na to jsou, existuje i právní opora pro vymahatelnost takových porušení předpisů. O detailech celého záměru se však ještě budeme bavit a dolaďovat je,“ vzkázal místostarosta. Zda k instalaci takového systému skutečně dojde a případně kdy, dosud není jasné.

  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Králík by Rusy přizval: Jejich vyřazení popírá staroolympijské myšlenky

19. května 2024

Premium Ve své době patřil k absolutní gólmanské špičce. A to nejen na domácím hokejovém poli, ale i v...

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kruhový objezd v Novém Městě vyřeší hned několik rizikových míst najednou

18. května 2024  9:10

Doprava v Novém Městě na Moravě bude o něco plynulejší, přehlednější a bezpečnější. Radnice s...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Pády aut z rampy na cyklostezku: nehodám mají zabránit pevnější svodidla

22. května 2024  14:14

Už dvakrát se proměnil most na okraji Jihlavy ve skokanský můstek pro auta, která se následně...

Hokejový trenér Novák je po třinácti letech zpět v Havlíčkově Brodu, povede i bráchu

22. května 2024  11:12

Vedení havlíčkobrodského hokeje získalo pro svůj A-tým druhého Nováka. Loni se do mateřského klubu...

Na mokré silnici nevybral zatáčku a auto utopil v rybníce, vylovil ho jeřáb

22. května 2024  10:24

Na dně rybníka skončila ranní cesta do práce řidiče červeného opelu. Ve Stříteži na Jihlavsku...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...