Diskuze

V jedné stavbě chtěli mít všechny nápady, tvrdí kritik budov z 90. let

Šimon Kochan je archeolog, a tak je logické, že je spíše staromil. Když před rokem onemocněl a měl vycházky, začal dávat dohromady kolekci snímků jihlavských staveb ve stylu „devadesátkové postmoderny“. Fotil budovy s křiklavými tvary, barvami a ozdobami.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Některé realizace z té doby, včetně mých vlastních, jsou i pro mě úsměvné. Dnes už myslíme jinak,“ dodal Jaroslav Huňáček.

Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/architektura-stavba-budova-dum-styl-fotograf-archeolog-simon-kochan-vysocina-jihlava.A190124_453048_jihlava-zpravy_mv

Pan kritik asi prozřel8-o;-( a architektura v satelitech (nejen) dnes pláče.

0 0
možnosti

Náhodou, meteorologický ústav se mi líbí.

Obecně u staveb podle mého spíš záleží na okolí, jak do něj zapadají nebo naopak z něj ční. Mě třeba neuvěřitelně dráždí baťovy obchodní domy, všechny vždy arogantně nacpané mezi krásné staré budovy. I ty devadesátkové extravagance mohou být svým způsobem hezké, pokud samozřejmě takové podnikatelské baroko nestojí mezi dvěma vilami ve stylu art deco.

0 0
možnosti

J47a34k73u47b 84R44o18u73s

24. 1. 2019 22:08

Budovy z 90. let jsou kvalitativně i funkčně mnohem lepší, než prakticky cokoliv postaveného dnes.

2 7
možnosti

Renesance bourala gotické chrámy, baroko přestavovalo renesanční zámky, komunisti chtěli pro jistotu zbourat všechno, po revoluci byl panelák něco v čem by neměli bydlení ani zvířata a dnes se posmivame hrůzám z devadesátek. I já jsem měl v devadesatkach fialové i červené sako, mokasíny a vynechal jsem v nich snad jen bile ponožky. Tohle se už asi nevrátí (stejně jako se nevrátí barokní šaty, renesanční účesy atd.), ale architektura, která v devadesatkach vznikla z kvalitních materiálů (jakože bohužel naprosto prevažují ty nekvalitní) má šanci na rehabilitaci. Vždyť už komunistická Sorela je v Ostravě považována za lepší adresu než secesní byty v centru. A paneláky po rekonstrukcích společných prostor a rekonstrukcích jednotlivých bytů nabízí na dobře urbanizovaných sídlištích mnohem lepší kvalitu bydlení, než developerské novoprojekty, u kterých je nejdůležitější nasekat co nejvíce bytů na co nejmenším prostoru a vůbec se nezabývat vybavenosti typu parkoviště, školka, škola atd.

9 1
možnosti

Nu, je to věcí názoru. Osobně si myslím, že všeobecné navrácenísedoevropy není výsadou jen a pouze stavitelství a architektů. Souhlasím s panem Rumpertem, každá doba popírá tu předešlou. Architekti jež měli podobné profesní vzdělání jako ti dnešní projektovali hotely Černigov nebo Palác kultury. Ti dnešní zase satelitní králíkárny bez občanské vybavenosti. Neházejme všechno na politiky i když je pravdou , že každý komunista a dnešní politik MUSEL nejdříve než dovršil plnoletost a vstoupit do politiky se něčím vzdělat. Za socialismu to byl dělnickorolnický původ, po sametu chart.... a aspon antikomunismus. Jen se nějak a někam v těchto případech vytratilo původní vzdělání.

0 0
možnosti