Topinky s kozím sýrem, chřestem a bylinkami
? Čas na přípravu: 20 minut
? Množství: 4 porce
? Potřebujete: 8 plátků chleba, olej na pokapání, 500?g zeleného chřestu, 200?g měkkého kozího sýra, 1 hrst směsi drobných salátových listů, 1 hrst bylinek (petržel, máta, pažitka), 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, mletý černý pepř
1. Troubu předehřejte na 220 °C. Na plech naskládejte plátky chleba. Pokapejte je olejem. Vložte do trouby a pečte 4 minuty. Pak chleby otočte a pečte dokřupava.
2. Dolní konce chřestu oškrábejte. Poté ho rozložte na druhý plech. Stonky chřestu lehce potřete olejem a osolte. Vložte do trouby k topinkám a pečte 2 až 3 minuty.
3. Mezitím smíchejte salátové listy s bylinkami. Pokapejte je olejem a ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
4. Opečené chleby potřete kozím sýrem. Naskládejte na ně opečený chřest a doplňte malým salátem.
Pečené jarní kuřátko s estragonovým máslem
? Čas na přípravu: 10 minut příprava + 20 minut pečení
? Množství: 4 porce
? Potřebujete: 2 malá jarní kuřátka, 400?g očištěné karotky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku lístků tymiánu, sůl, mletý černý pepř;
na estragonové máslo: 150?g změklého másla, čtvrt šálku nasekaného estragonu, 2 stroužky česneku, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry;
na servírování: 1 listový salát, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, šťávu z jednoho citronu
1. Troubu předehřejte na 220 °C. Všechny ingredience na estragonové máslo smíchejte. Můžete je rozmixovat v robotu.
2. Jarní kuřátka rozstřihněte podél páteře, rozevřete a zploštěte. Pořádně celá kuřata osolte a opepřete. Přendejte je do pekáče kůží nahoru a celý povrch potřete estragonovým máslem.
3. Pekáč s kuřaty vložte do vyhřáté trouby a pečte je 25 minut, až bude maso měkké a kůže zlatá. Nepečte je zbytečně dlouho, aby se maso nevysušilo.
4. Karotku smíchejte s olejem a tymiánem. Osolte ji a opepřete. Dejte do menšího pekáče a vložte do trouby ke kuřeti. Pečte asi 15 minut, až karotka změkne a lehce zezlátne.
5. Listy salátu smíchejte s olejem. Pečená kuřata pokapejte citronovou šťávou. Rozdělte je na poloviny a servírujte s pečenou karotkou a listovým salátem.
Hovězí s francouzským hráškem
? Čas na přípravu: 30 minut
? Množství: 4 porce
? Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 4 hovězí steaky (a 200?g), 3 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 podrcený stroužek česneku, 80?ml bílého vína; na přílohu: 1 lžíci oleje, 50?g másla, 2 plátky slaniny nakrájené na kostky, 1 malou cibuli nakrájenou nadrobno, 80?ml bílého vína, 50?ml vody, 1 lžičku lístků tymiánu, 400?g mraženého hrášku, 2 listy římského salátu, sůl, čerstvě drcený černý pepř
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Ve velké pánvi s kovovou rukojetí zahřejte olej. Steaky osolte, opepřete a rozložte na pánev. Zprudka je opékejte asi 2 minuty z každé strany. Pak steaky z pánve vyndejte. Do pánve dejte hořčici, bylinky, česnek a bílé víno a chvilku zprudka vařte. Poté do hořčičné omáčky vraťte steaky a vložte do trouby asi na 4 minuty dopéct.
2. V kastrolu si zahřejte olej s máslem. Vsypte slaninu a krátce ji opékejte, až začne zlátnout. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte, než cibule změkne a zesklovatí. Potom vlijte víno a nechte ho asi 2 minuty odpařit. Zalijte vodou. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte tymián, hrášek, natrhané listy salátu. Duste pod pokličkou asi 3 minuty.
3. Na talíře rozdělte hrášek. Přidejte steaky a pokapejte hořčičnou omáčkou.