Doporučujeme

Za chvilku uvařeno

Minutka je kuchařský výraz pro dobré a rychle uvařené jídlo. Opravdu, i za necelou půlhodinku se dá připravit lahůdka. Přichystejte si všechny ingredience – a hurá na věc!


Topinky s kozím sýrem, chřestem a bylinkami


? Čas na přípravu: 20 minut

? Množství: 4 porce

? Potřebujete: 8 plátků chleba, olej na pokapání, 500?g zeleného chřestu, 200?g měkkého kozího sýra, 1 hrst směsi drobných salátových listů, 1 hrst bylinek (petržel, máta, pažitka), 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, mletý černý pepř



1. Troubu předehřejte na 220 °C. Na plech naskládejte plátky chleba. Pokapejte je olejem. Vložte do trouby a pečte 4 minuty. Pak chleby otočte a pečte dokřupava.

2. Dolní konce chřestu oškrábejte. Poté ho rozložte na druhý plech. Stonky chřestu lehce potřete olejem a osolte. Vložte do trouby k topinkám a pečte 2 až 3 minuty.

3. Mezitím smíchejte salátové listy s bylinkami. Pokapejte je olejem a ochuťte cit­ronovou šťávou, solí a pepřem.

4. Opečené chleby potřete kozím sýrem. Naskládejte na ně opečený chřest a doplňte malým salátem.




Pečené jarní kuřátko s estragonovým máslem


? Čas na přípravu: 10 minut příprava + 20 minut pečení

? Množství: 4 porce

? Potřebujete: 2 malá jarní kuřátka, 400?g očištěné karotky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku lístků tymiánu, sůl, mletý černý pepř;

na estragonové máslo: 150?g změklého másla, čtvrt šálku nase­kaného estragonu, 2 stroužky česneku, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry;

na servírování: 1 listový salát, 1 lžíci ­extra panenského olivového oleje, šťávu z jednoho citronu



1. Troubu předehřejte na 220 °C. Všechny ingredience na estragonové máslo smíchejte. Můžete je rozmixovat v robotu.

2. Jarní kuřátka rozstřihněte podél páteře, rozevřete a zploštěte. Pořádně celá kuřata osolte a opepřete. Přendejte je do pekáče kůží nahoru a celý povrch potřete estragonovým máslem.

3. Pekáč s kuřaty vložte do vyhřáté trouby a pečte je 25 minut, až bude maso měkké a kůže zlatá. Nepečte je zbytečně dlouho, aby se maso nevysušilo.

4. Karotku smíchejte s olejem a tymiánem. Osolte ji a opepřete. Dejte do menšího pekáče a vložte do trouby ke kuřeti. Pečte asi 15 minut, až karotka změkne a lehce zezlátne.

5. Listy salátu smíchejte s olejem. Pečená kuřata pokapejte citronovou šťávou. Rozdělte je na poloviny a servírujte s pečenou karotkou a listovým salátem.




Hovězí s francouzským hráškem


? Čas na přípravu: 30 minut

? Množství: 4 porce

? Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, 4 hovězí steaky (a 200?g), 3 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíci nasekané petrželky, 1 po­drcený stroužek česneku, 80?ml bílého vína; na přílohu: 1 lžíci oleje, 50?g másla, 2 plátky slaniny nakrájené na kostky, 1 malou cibuli nakrájenou nadrobno, 80?ml bílého vína, 50?ml vody, 1 lžičku ­lístků tymiánu, 400?g mraženého hrášku, 2 listy římského salátu, sůl, čerstvě ­drcený černý pepř



1. Troubu předehřejte na 200 °C. Ve velké pánvi s kovovou rukojetí zahřejte olej. Steaky osolte, opepřete a rozložte na ­pánev. Zprudka je opékejte asi 2 minuty z každé strany. Pak steaky z pánve vyndejte. Do pánve dejte hořčici, bylinky, česnek a bílé víno a chvilku zprudka vařte. Poté do hořčičné omáčky vraťte steaky a vložte do trouby asi na 4 minuty dopéct.

2. V kastrolu si zahřejte olej s máslem. Vsypte slaninu a krátce ji opékejte, až začne zlátnout. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte, než cibule změkne a ze­sklovatí. Potom vlijte víno a nechte ho asi 2 minuty odpařit. Zalijte vodou. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte tymián, hrášek, natrhané listy salátu. Duste pod pokličkou asi 3 minuty.

3. Na talíře rozdělte hrášek. Přidejte steaky a pokapejte hořčičnou omáčkou.



  • Vybrali jsme pro Vás