Praktické pečivo vakuované v sáčku vydrží déle než klasické, a když potřebujete rychlé jídlo, stačí placky naplnit, zapéct a během chvilky si můžete pochutnat na skvělé dobrotě!

Pšeničná tortilla


Velké tortilly z hladké pšeničné mouky jsou populární na severu Mexika a v Texasu. Do těsta se přidává trocha vepřového sádla pro zachování vláčnosti. Mají průměr asi 30?cm. Na burrito se plní různými ingrediencemi (mletým nebo trhaným masem, fazolemi, zeleninou), nebo se používají jako příloha k rozličným omáčkám.

Kukuřičná tortilla


Jihoamerické placky ze speciální ­kukuřičné mouky nixtamal nebo harimasa jsou velké 12 až 15?cm. Upečené nasucho na válu budou ­měkké, upečené v oleji ­křupavé. Často bývají také vytvarované
do ­misek na tacos.

Piadina


Italská pšeničná placka piadina ­romagnola má dokonce evropskou ochrannou známku. Těsto je z hladké pšeničné mouky, vody, soli a tuku ­(sádla nebo olivového oleje). Přidat se může i špetička jedlé sody či kypřicího prášku. Plněná různými ingrediencemi je nejoblíbenějším italským rychlým ­občerstvením do ruky.

Tacos z kukuřičné tortilly




Počet porcí: 4
Příprava: 25 minut

? 2 kuřecí prsa
? 1 lžička koření na grilované kuře
? 1 lžíce oleje
? 1 salátové okurky
? 2 limetky
? 2 nakrájené chilli papričky
? hrst koriandru
? 8 malých kukuřičných tortill
Dip:
? 250?g bílého jogurtu řeckého typu
? 1 stroužek česneku
? 1 lžičky uzené papriky
? špetka mletého kmínu
? 2 lžíce nasekané pažitky

1 Kuřecí prsa okořeňte a potřete olejem. Zahřejte pánev a prsa na ní opečte ze všech stran. Pečte je pomalu, aby se dobře propekla. Pak pánev sundejte z tepla, maso zakryjte a nechte v teple odpočívat.
2 Okurku nakrájejte na velmi slabá kolečka. Osolte je, pokapejte šťávou z poloviny limetky. Smíchejte ingredience na dip.
3 Tortilly dejte nahřát na suchou pánev. Mezitím natrhejte kuřecí maso a naplňte jím nahřáté tortilly, přidejte okurku a chilli papričku.
Servírujte: S jogurtovým dipem, zelenými bylinkami a zbylou limetkou.

Připravte si vlastní domácí nekynutý placatý chleba


Počet porcí: 2–3
Příprava: 20 minut + odležení

? 300?g hladké mouky + na podsypání ? 1 lžičky soli ? 80?g bílého jogurtu ? asi 50?ml vody ? 1 lžíce sádla ? olej na opékání

1 Připravte si všechny ingredience. Mouku prosejte a promíchejte se solí. Mějte po ruce i dostatečné množství mouky na podsypání.



2 Jogurt zapracujte do mouky. Pokud je potřeba, přidejte i vodu. Zapracujte tuk a vzniklé těsto hněťte asi 10 minut, až bude hladké a nelepivé. Zabalte a nechte odležet 30 minut v pokojové teplotě.



3 Odleželé těsto rozdělte na 4 stejné díly. Každý díl propracujte. Nejprve rukou zploštěte na pomoučněném vále a pak vyválejte tenké placky.


Varianty těsta


Domácí placky lze připravit v různých obměnách.

? Mouka a voda
Na přípravu těsta na chlebové placky postačí i pouze mouka se špetkou soli a studená voda. Případně je možné přidat trochu oleje. Takto se vyrábí třeba tenký arménský chléb lavaš.

? Mouka a kefír
Jakoukoli tekutinu může v plackách zastoupit kefír nebo podmáslí. Do mouky ho zapracujte tolik, aby vzniklo vláčné těsto. Placky pečte nasucho v rozpálené pánvi. Jsou potom ­hebké a vláčné.

? Mouka a droždí či soda
Mouku na placky můžete také pro­míchat se špetkou sody. Nebo vmíchat ­sušené kvasnice, ­těsto pak při odležení nakyne. Tak se připravuje třeba známý indický chléb naan, ten je z bílé mouky a kvásku z živých kvasnic.

  17:00,  aktualizováno  26. března 2019 10:39