Doporučujeme

Bez cukru, a přesto sladce

Nová jarní příloha Ženy a život CHUŤOVKA je plná skvělých receptů. Tři z nich jsou z kuchařky Cukrfree, jejíž autorka Janina Černá sama na sobě vyzkoušela, že život může být sladký i bez cukru. Pochutnejte si!


Koko tyčinky


? Čas na přípravu: 30 minut + chlazení

? Množství: pro dva

? Potřebujete: 1 hrnek strouhaného kokosu, vanilkovou esenci, stévii podle chuti, třetinu hrnku kokosového krému, 4?lžíce kokosového oleje, 2 lžíce raw kakaového prášku



1. Ve středně velké míse smíchejte kokos s kokosovým krémem, vanilkovou esencí a stévií, vzniklou směs přendejte na menší prkénko vyložené papírem na pečení.

2. Ze směsi vytvořte asi 10?cm dlouhou a 2–3?cm vysokou placku obdélníkového tvaru a vložte na 2 hodiny do mrazáku.

3. Připravte čokoládovou polevu. V menším hrnci na mírném plameni rozehřejte kokosový olej. Hrnec odstavte z plamene, přidejte kakaový prášek, vanilkovou esenci a stévii podle chuti. Směs důkladně promíchejte. Vzniklou polevu nechte ­vychladnout na pokojovou teplotu.

4. Mezitím zmrzlou placku z kokosové hmoty rozkrájejte na jednotlivé tyčinky.Namáčejte je v čokoládové polevě

(je důležité, aby tyčinky byly při namá­čení stále zmrzlé). Tyčinky vložte ještě na ­10–15 minut do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla, a následně podávejte. ­Tyčinky skladujte v lednici.




Ricottová placka


? Čas na přípravu: 50 minut + chlazení

? Množství: 12 až 16 kousků

? Potřebujete: 400?g ricotty, 125?g měkkého krémového sýra nebo lučiny, 2 lžíce rozehřátého kokosového oleje, 1 lžíci šťávy z citronu, vanilkovou esenci, 2 lžíce mandlové mouky, 2 vejce, stévii podle chuti, lesní plody na ozdobení



1. Troubu předehřejte na 160 °C. Do větší mísy vložte všechny ingredience. Míchejte je, dokud se vám nevytvoří hladký krém.

2. Směs poté vlijte do formy o průměru 23?cm vyložené papírem na pečení. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30–35 minut. Hotovou placku nechte alespoň 1 hodinu v lednici zatuhnout.

3. Nakonec vychlazenou ricottovou placku potřete domácí „nenutellou“ nebo ­avokádovo-kakaovým krémem, ozdobte borůvkami či jiným ovocem a servírujte.




Nenutella


? Čas na přípravu: 30 minut

? Množství: 2 skleničky

? Potřebujete: 230?g lískových ořechů, čtvrt hrnku raw kakaového prášku, vanilkovou esenci, 1 lžičku kokosového oleje, špetku himálajské soli, stévii podle chuti



1. Troubu předehřejte na 175 °C. Lískové oříšky rozprostřete na plech vyložený ­papírem na pečení, vložte do trouby a pečte 10–15 minut, dokud se slupky z ořechů nezačnou odlupovat. Pak z ořechů slupky odstraňte tak, že vezmete část ořechů do dlaní a třete je o sebe, dokud z nich slupky neodpadnou. Stejný ­postup opakujte se zbytkem ořechů.

2. Od slupek očištěné ořechy rozmixujte. Jakmile se v mixéru z ořechů vytvoří jemný prášek, přidejte kokosový olej a pokračujte v mixování, dokud nevznikne hladké lískooříškové máslo.

3. Do másla přidejte kakaový prášek, ­vanilku a špetku soli a mixujte ještě ­dalších 5–10 minut.



Spoustu dalších skvělých receptů – s cukrem i bez – najdete v aktuálním vydání časopisu Žena a život, přesněji v příloze Chuťovka, které je právě v prodeji.





  • Vybrali jsme pro Vás