Koko tyčinky
? Čas na přípravu: 30 minut + chlazení
? Množství: pro dva
? Potřebujete: 1 hrnek strouhaného kokosu, vanilkovou esenci, stévii podle chuti, třetinu hrnku kokosového krému, 4?lžíce kokosového oleje, 2 lžíce raw kakaového prášku
1. Ve středně velké míse smíchejte kokos s kokosovým krémem, vanilkovou esencí a stévií, vzniklou směs přendejte na menší prkénko vyložené papírem na pečení.
2. Ze směsi vytvořte asi 10?cm dlouhou a 2–3?cm vysokou placku obdélníkového tvaru a vložte na 2 hodiny do mrazáku.
3. Připravte čokoládovou polevu. V menším hrnci na mírném plameni rozehřejte kokosový olej. Hrnec odstavte z plamene, přidejte kakaový prášek, vanilkovou esenci a stévii podle chuti. Směs důkladně promíchejte. Vzniklou polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Mezitím zmrzlou placku z kokosové hmoty rozkrájejte na jednotlivé tyčinky.Namáčejte je v čokoládové polevě
(je důležité, aby tyčinky byly při namáčení stále zmrzlé). Tyčinky vložte ještě na 10–15 minut do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla, a následně podávejte. Tyčinky skladujte v lednici.
Ricottová placka
? Čas na přípravu: 50 minut + chlazení
? Množství: 12 až 16 kousků
? Potřebujete: 400?g ricotty, 125?g měkkého krémového sýra nebo lučiny, 2 lžíce rozehřátého kokosového oleje, 1 lžíci šťávy z citronu, vanilkovou esenci, 2 lžíce mandlové mouky, 2 vejce, stévii podle chuti, lesní plody na ozdobení
1. Troubu předehřejte na 160 °C. Do větší mísy vložte všechny ingredience. Míchejte je, dokud se vám nevytvoří hladký krém.
2. Směs poté vlijte do formy o průměru 23?cm vyložené papírem na pečení. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 30–35 minut. Hotovou placku nechte alespoň 1 hodinu v lednici zatuhnout.
3. Nakonec vychlazenou ricottovou placku potřete domácí „nenutellou“ nebo avokádovo-kakaovým krémem, ozdobte borůvkami či jiným ovocem a servírujte.
Nenutella
? Čas na přípravu: 30 minut
? Množství: 2 skleničky
? Potřebujete: 230?g lískových ořechů, čtvrt hrnku raw kakaového prášku, vanilkovou esenci, 1 lžičku kokosového oleje, špetku himálajské soli, stévii podle chuti
1. Troubu předehřejte na 175 °C. Lískové oříšky rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, vložte do trouby a pečte 10–15 minut, dokud se slupky z ořechů nezačnou odlupovat. Pak z ořechů slupky odstraňte tak, že vezmete část ořechů do dlaní a třete je o sebe, dokud z nich slupky neodpadnou. Stejný postup opakujte se zbytkem ořechů.
2. Od slupek očištěné ořechy rozmixujte. Jakmile se v mixéru z ořechů vytvoří jemný prášek, přidejte kokosový olej a pokračujte v mixování, dokud nevznikne hladké lískooříškové máslo.
3. Do másla přidejte kakaový prášek, vanilku a špetku soli a mixujte ještě dalších 5–10 minut.