V minulosti se podle vánočky předpovídalo, jaký bude příští rok. Prasklá nebo připálená neznačila nic dobrého. Jakým nástrahám se při jejím pečení vyvarovat, aby se nám příští rok vyvedl?

Pečení vánočky se může zdát snadné, ale dosáhnout hezkého a chutného výsledku vyžaduje kromě správného postupu také zručnost při zaplétání. Tradiční vánočka by měla obsahovat pouze kvalitní mouku, droždí, cukr, máslo, tuk, špetku soli a vodu.

Rozinky přidáváme až do zapracovaného těsta

Těsto pak musíme dobře zpracovat. „Ke konci přidáme také rozinky, které je ideální přes noc namočit v rumu a pak nechat dobře okapat. Vánočce dodají aroma a vláčnost, protože podporují proces kvašení. Když je však vsypeme moc brzo vytvoří v těstě nevzhledné šmouhy,“ radí Václav Bozděch, mistr pekař obchodů Albert.

Správně utáhnout je základ

Hotové těsto necháme dobře odležet, jinak nám při pečení praskne. Pak z těsta tvoříme kuličky a z nich prameny, které zaplétáme. Toto je ta nejtěžší část přípravy. „Pokud prameny utáhneme málo, při pečení se rozjedou a když naopak moc, vánočka praskne,“ vysvětluje Václav Bozděch. Když pečeme skládanou vánočku z několika vrstev, hrozí, že se nám sesune.

Potření vajíčkem zajistí lesk i krásnou barvu

Důležitou roli hraje také důkladné potření vajíčkem, pokud tento krok podceníme, bude mít vánočka šedivou barvu. Rozšlehané vajíčko totiž dodává lesk a zpevňuje kůrku. „Stejně tak u mandlí je třeba dávat pozor a hlídat teplotu a čas pečení, jinak hrozí, že zčernají a budou hořké,“ doplňuje Václav Bozděch.

Externí obrázek

Při správném skladování vydrží i týden

Pokud máme vánočku upečenou z opravdu kvalitních surovin a chceme, aby vydržela co nejdéle, je ideální ji skladovat při 10-12 stupních v suchém prostředí. Pozor, ne v lednici. Při dodržení těchto podmínek vydrží klidně i týden ve skvělém stavu.

Vlastní vánočku jste ještě nezkoušely? Upečte si ji podle tohoto receptu. Ať vám chutná!

  9:00
Témata: Vánočka, těsto, sůl