Pečení vánočky se může zdát snadné, ale dosáhnout hezkého a chutného výsledku vyžaduje kromě správného postupu také zručnost při zaplétání. Tradiční vánočka by měla obsahovat pouze kvalitní mouku, droždí, cukr, máslo, tuk, špetku soli a vodu.
Rozinky přidáváme až do zapracovaného těsta
Těsto pak musíme dobře zpracovat. „Ke konci přidáme také rozinky, které je ideální přes noc namočit v rumu a pak nechat dobře okapat. Vánočce dodají aroma a vláčnost, protože podporují proces kvašení. Když je však vsypeme moc brzo vytvoří v těstě nevzhledné šmouhy,“ radí Václav Bozděch, mistr pekař obchodů Albert.
Správně utáhnout je základ
Hotové těsto necháme dobře odležet, jinak nám při pečení praskne. Pak z těsta tvoříme kuličky a z nich prameny, které zaplétáme. Toto je ta nejtěžší část přípravy. „Pokud prameny utáhneme málo, při pečení se rozjedou a když naopak moc, vánočka praskne,“ vysvětluje Václav Bozděch. Když pečeme skládanou vánočku z několika vrstev, hrozí, že se nám sesune.
Potření vajíčkem zajistí lesk i krásnou barvu
Důležitou roli hraje také důkladné potření vajíčkem, pokud tento krok podceníme, bude mít vánočka šedivou barvu. Rozšlehané vajíčko totiž dodává lesk a zpevňuje kůrku. „Stejně tak u mandlí je třeba dávat pozor a hlídat teplotu a čas pečení, jinak hrozí, že zčernají a budou hořké,“ doplňuje Václav Bozděch.
Při správném skladování vydrží i týden
Pokud máme vánočku upečenou z opravdu kvalitních surovin a chceme, aby vydržela co nejdéle, je ideální ji skladovat při 10-12 stupních v suchém prostředí. Pozor, ne v lednici. Při dodržení těchto podmínek vydrží klidně i týden ve skvělém stavu.
Vlastní vánočku jste ještě nezkoušely? Upečte si ji podle tohoto receptu. Ať vám chutná!