Doporučujeme

Velikonoční nádivka 6x jinak

Nádivka k velikonočnímu hodování patří stejně jako mladé maso. Víme, jak si připravit tu nejlepší.

Velikonoční nádivka s vepřovým

Ingredience:
150 g vepřové plece, 100 g uzené plece, sůl, 8 rohlíků, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g špenátu (může být i mražený), 50 g másla, 6 vajec, hrst sekané petrželové nati, mletý černý pepř, sádlo na vymazání pekáče



?Postup:

1. Vepřové a uzené maso uvaříme (každé zvlášť) v osolené vodě doměkka. Necháme je vychladnout a nakrájíme na kostičky.


2. Rohlíky nakrájíme na kostky a navlhčíme vývarem z masa. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno, omyté špenátové listy překrájíme.


3. V pánvi rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme špenátové listy, krátce je podusíme a ochutíme solí a pepřem.


4. Do mísy dáme nakrájené maso, rohlíky, špenát, vejce a nasekanou petrželku. Dochutíme solí a pepřem a promícháme.


5. Zapékací mísu vymažeme sádlem, vložíme nádivku a v předehřáté troubě při 180 °C pečeme asi 30 minut. Hotovou nádivku nakrájíme na porce a podáváme se zeleninovým salátem.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 1788 kJ/427 kcal

Počet porcí/kusů 6



Velikonoční nádivka s uzeným masem

Ingredience: 6 housek, 200 ml masového vývaru z kostky, 600 g vařeného uzeného masa, 2 hrsti listů kopřiv nebo mladého špenátu, sůl, mletý černý pepř, špetka muškátového květu, 1 lžíce nasekané petrželky, 6 vajec, 1 lžička sádla



Postup:

1. Housky nakrájíme na kostičky, nasypeme je do velké mísy a přelijeme vývarem. Dobře promícháme.


2. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Lístky kopřiv nebo špenátu opláchneme a necháme okapat, popřípadě překrájíme. Vše přidáme k navlhčeným houskám, osolíme, opepříme a okořeníme muškátem. Vmícháme nasekanou petrželku.


3. Do misky rozklepneme vejce, rozšleháme je metličkou a přilijeme do mísy. Všechny přísady dobře promícháme.


4. Zapékací formu vymažeme sádlem a a naplníme ji nádivkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Velikonoční nádivku nakrájíme plátky a podáváme se salátem nebo kyselýmim okurkami.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1806 kJ/431 kcal

Počet porcí/kusů 6



Nádivka s játry

Ingredience: 8 rohlíků, 200 ml mléka, 1 kuře (1200 g), sůl, mletý pepř, 60 ml oleje, 100 ml vody, 80 g černých oliv, 80 g zelených oliv, 2 stroužky česneku, 100 g kuřecích jater, 3 vejce



Postup:

1. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky a zalijeme je mlékem. Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na šest dílů. Osolíme ho, opepříme, vložíme do zapékací mísy, zakapeme olejem a podlijeme vodou. Přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby a při 190 °C pečeme asi 20 minut.


2. Olivy rozpůlíme, česnek oloupeme a nasekáme najemno. Játra očistíme a nakrájíme na malé kousky. Z rohlíků vymačkáme mléko, přidáme žloutky, játra, olivy, česnek, osolíme a opepříme.


3. Z bílků vyšleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do nádivky. Nádivkou pokryjeme zapečené kuře. Dopečeme v troubě dozlatova. Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 3337 kJ/797 kcal

Počet porcí/kusů 4



Nádivka v listovém těstě

Ingredience: 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, 200 g vařeného nebo pečeného drůbežího masa, 200 g vařeného uzeného masa, 200 g mražené zeleniny (směs hrášek a karotka), 6 rohlíků z předešlého dne, asi 200 ml mléka, 100 g strouhaného sýra, hrst sekané petrželky, 5 vajec, mletý černý pepř, 1-2 lžičky sušené majoránky, dle potřeby strouhanka na zahuštění, 400 g listového těsta, hladká mouka na vál, 1 vejce na potření, 1 lžíce celého kmínu



Postup:

1. Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek utřeme se solí. Oba druhy masa nakrájíme na malé kousky. Mraženou zeleninu vsypeme do sítka, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.


2. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy. Zalijeme je mlékem a necháme nasáknout. Pak k nim přidáme pokrájené maso, cibuli, česnek, zeleninu, sýr a petrželku. Vše zalijeme rozšlehanými vejci, dochutíme solí, pepřem a majoránkou a promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.


3. Listové těsto rozdělíme na dvě části. Jednu z nich rozválíme na pomoučněném válu na tenký obdélníkový plát. Protilehlé delší strany obdélníku nařežeme příčně nebo šikmo na proužky (prostřední třetina plátu musí zůstat v celku).


4. Doprostřed plátu naneseme polovinu náplně a nakrojené pásy těsta nad ní propleteme. Závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme ho vajíčkem a posypeme kmínem. Stejným způsobem připravíme i závin druhý. Nádivku pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 40 minut.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 3047 kJ/728 kcal

Počet porcí/kusů 8



Velikonoční nádivka s kopřivami

Ingredience: 100 g mladého čerstvého špenátu, 100 g kopřiv, 3 vejce, 200 g vařeného uzeného masa, 4 rohlíky, 100 ml mléka, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíce oleje a 2 lžíce strouhanky do formy



Postup:

1. Špenát očistíme, spaříme ve vroucí vodě a hned zprudka ochladíme studenou vodou. Kopřivy důkladně opláchneme. Špenát i kopřivy necháme v cedníku okapat a pak je nasekáme najemno.


2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Uzené maso a rohlíky nakrájíme na větší kostky. Rohlíky nasypeme do větší mísy, pokapeme je mlékem a promícháme se žloutky. Ke zvlhčenému pečivu přidáme uzené maso a špenát s kopřivami. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a nakonec jej zlehka vmícháme do směsi, kterou podle chuti osolíme a opepříme.


3. Zapékací formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pak do ní rozdělíme nádivku a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Necháme vychladnout, nakrájíme na plátky a podáváme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2288 kJ/546 kcal

Počet porcí/kusů 4



Velikonoční nádivka

Ingredience: 500 g libového uzeného bůčku, 300 g vepřové plece, 200 g jehněčího masa, sůl, 1 lžička kuliček pepř, 4 kuličky nového koření, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 2 hrsti posekaných lístečků kopřiv, 5 žemlí z předešlého dne, 1 hrst posekané pažitky, 1 hrst posekané petrželky, 5 vajec, 4 lžíce krupice, tuk a strouhanka na formu



Postup:

1. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu. Osolíme ji a přidáme do ní pepř, nové koření a oloupanou, na čtvrtky pokrájenou cibuli. Do hrnce vložíme všechno maso a uvaříme ho doměkka.


2. Měkké maso vyjmeme z hrnce a necháme zchladnout. Poté ho pokrájíme na malé kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Kopřivy spaříme vroucí vodou a necháme okapat.


3. Žemle pokrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Přidáme česnek, bylinky, kopřivy a vše dobře promícháme. Poté do mísy přidáme pokrájené maso a krupici. Směs zalijeme rozšlehanými vejci a asi 300 ml vývaru z masa. Osolíme ji, opepříme, dobře propracujeme a 30 minut necháme stát.


4. Formu na nádivku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji připravenou hmotou a vložíme do trouby. Nádivku při 180 °C pečeme asi 40 minut.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 3306 kJ/790 kcal

Počet porcí/kusů 6


  • Vybrali jsme pro Vás