Doporučujeme

Valentýnské menu od předkrmu po dezert

Nebojte se! Kalorie, které přijmete v jídle, rychle spálíte večer v peřinách

Salát s mořskými plody

Suroviny:
120 g vyloupaných krevet, 80 g kalamárů (dutých částí), 80 g konzervovaných nebo mražených (vyloupaných) slávek, 1-2 lžíce oleje, sůl, mletý černý pepř, 1/2 svazku rukoly, hrst mladých špenátových listů, 4 listy červeného dubového salátu, 100 g cherry rajčátek ?

Dresink: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžíce jemně pokrájených sušených rajčat



Postup:

1. Krevety očistíme a stejně jako kalamáry opláchneme a osušíme. Kalamáry nakrájíme na kroužky. Slávky necháme okapat nebo rozmrazit.


2. V pánvi rozehřejeme olej a kalamáry s krevetami na něm zprudka opečeme. Přidáme slávky a velmi krátce je osmahneme. Směs podle chuti osolíme, opepříme, odstavíme a necháme zchladnout.


3. Listy všech druhů salátu opláchneme, osušíme a větší případně natrháme na kusy. Rajčátka omyjeme a překrojíme.


4. V misce smícháme olej s citronovou šťávou, solí a jemně nasekanými sušenými rajčaty. Listy salátu a rajčátka opatrně promícháme s mořskými plody a rozdělíme do misek. Salát přelijeme dresinkem a ihned podáváme.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 1220 kJ/291 kcal

Počet porcí/kusů 2



Řeřichový krém se smetanou

Suroviny: 1 cibule, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 750 ml zeleninového vývaru, 250 g zakysané smetany, 1 vanička řeřichy, sůl, mletý bílý pepř, 1 lžička mleté sladké papriky, 4 plátky toastového chleba



Postup:

1. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme ji zesklovatět na polovině másla v hrnci. Zaprášíme ji moukou a připravíme světlou jíšku.


2. Do hrnce po částech a za stálého míchání přilijeme studený vývar. Základ na polévku přivedeme k varu a asi 20 minut ho povaříme.


3. Do hrnce přidáme smetanu a lístečky řeřichy. Polévku dochutíme solí a pepřem a prohřejeme ji.


4. Zbylé máslo rozpustíme a promícháme s paprikou. Plátky chleba potřeme paprikovým máslem a na pánvi je z obou stran opečeme. Pak je nakrájíme na kostičky. Krutónky podáváme k polévce.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1421 kJ/339 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pražma královská na zázvoru a chilli

Suroviny: 80 g čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička, sůl, asi 4 lžíce olivového oleje, 4 pražmy (mražené), salátové listy na ozdobení?

Bramborový salát: 600 g malých brambor, 1 menší červená cibule, 2 lžíce celozrnné hořčice, mletý černý pepř, 2 lžice medu, 2 lžíce bílého balzamikového octa, lístky rukoly na ozdobení



Postup:

1. Nejprve připravíme salát: brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je vychladnout a nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, které na 5 vteřin dáme do vroucí vody, scedíme a necháme okapat. V míse smícháme brambory s cibulí, ochutíme hořčicí, solí, pepřem, medem a octem.


2. Zázvor oloupeme. Chilli papričku zbavíme semínek a opláchneme. Zázvor a chilli nakrájíme na kostičky a promícháme s olejem.


3. Ryby očistíme a omyjeme. Pak je ostrým nožem několikrát příčně nařízneme, Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, z obou stran osolíme a potřeme směsí zázvoru a chilli.


4. Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 15 minut. Ryby na talíři ozdobíme lístky salátu. Podáváme s bramborovým salátem ozdobeným rukolou.


Doba přípravy 50 (bez doby čekání) minut.

1 porce obsahuje 2094 kJ/500 kcal

Počet porcí/kusů 4



Čokoládový dezert s pistáciemi a jahodami

Suroviny:
60 g hořké čokolády, ?15 g másla, 1 bio vejce, 20 g moučkového cukru, sůl, 40 g vyšlehané smetany (33 %),  ?2 jahody, 2 lžičky oloupaných pistácií (nesolených)



?Postup:

1. Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme na horké vodní lázni. Přidáme změklé máslo a mícháme, dokud se nespojí s čokoládou v hladkou hmotu.


2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Žloutek s cukrem vyšleháme do pěny. Bílky se špetkou soli vyšleháme dotuha.


3. Do čokoládové hmoty vmícháme žloutkovou pěnu. Potom střídavě přimícháváme sníh a vyšlehanou smetanu.


4. Čokoládovou směs rozdělíme do misek a necháme ztuhnout. Před podáváním dezert ozdobíme očištěnými, pokrájenými jahodami a nasekanými pistáciemi.


Tip: Pokud se obáváme konzumace syrového vejce, žloutek i bílek (zvlášť) vyšleháme na horké vodní lázni.


Doba přípravy 30 (bez doby tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 1544 kJ/369 kcal

Počet porcí/kusů 2



Martini Rosé

Suroviny: 80 ml Martini rosso, 200 ml brusinkového džusu, 100 ml sodovky, bio pomeranč na ozdobení, 2 mochyně,  ?ledová tříšť



?Postup:

1. Sklenice naplníme do poloviny ledovou tříští. Přilijeme martini rosso a brusinkový džus. Pak dolijeme sodovkou a lehce promícháme.


2. Každou sklenici ozdobíme plátkem pomeranče a mochyní a podáváme.


Doba přípravy 10 minut.

1 porce obsahuje 510 kJ/122 kcal

Počet porcí/kusů 2


  • Vybrali jsme pro Vás