Doporučujeme

Nezaslouženě opomíjený lilek v kuchyni

Staří Řekové věřili, že nadměrná konzumace lilku připraví člověka o rozum. Proto jej zvali jablkem bláznů. Později se přišlo na to, že když se nejí syrový, ale tepelně upravený, je vše v pořádku a velmi zdravý.

Lilkové sendviče

Suroviny:
2 menší lilky, ?olej, ?sůl, ?mletý pepř, ?mletý římský kmín, ?2 papriky, ?100 g rajčátek, ?200 g sýru ricotta, ?čerstvá bazalka



Postup:

1.
Lilky podélně nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Posypeme je solí a necháme 30 minut odležet. Pak je opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem.

2. Na pánvičce rozehřejeme malé množství oleje a plátky lilku po obou stranách opečeme dohněda. Vyndáme je na papírový ubrousek a necháme odsát přebytečný olej. Osolíme je, opepříme a posypeme římským kmínem.

3. V pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a opečeme na něm papriky, které ihned zabalíme do mikroténové fólie a necháme zapařit. Pak je oloupeme a nakrájíme na proužky. Rajčátka zprudka opečeme na oleji a nakrájíme na plátky.

4. Opečené lilky potřeme ricottou. Na ni položíme nakrájené papriky a rajčátka a posypeme čerstvými lístky bazalky. Přiklopíme zbylými plátky lilku a ozdobíme stejným způsobem. Nakonec sendviče podle chuti osolíme a opepříme. Můžeme je zpevnit párátkem.


Doba přípravy 40 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 703 kJ/168 kcal

Počet porcí/kusů 4



Grilovaný lilek s kozím sýrem

Suroviny:
1 velký lilek, ?4 rajčata, ?sůl, ?4-5 lžic olivového oleje, ?1 1/2 lžíce citronové šťávy, ?3 lžíce nasekaného oregana, ?mletý černý pepř, ?100 g čerstvého kozího sýra, ?1 lžíce nasekané pažitky, ?150 g rukoly, ?2 lžíce piniových jader



Postup:

1.
Lilek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Osolíme je a necháme vypotit. Rajčata omyjeme, dvě nakrájíme na plátky a zbylá na malé kousky.

2. V misce smícháme olej, citronovou šťávu a oregano. Marinádu podle chuti osolíme a opepříme. Kolečka lilku osušíme papírovým ubrouskem a potřeme 2/3 připravené marinády. Lilek z obou stran ogrilujeme (asi 8 minut) a polovinu koleček potřeme sýrem. Na sýr rozdělíme plátky rajčat a přiklopíme zbylými kolečky lilku.

3. Vzniklý lilkový sendvič krátce zapečeme na grilu a posypeme pažitkou. Rukolu opláchneme, promícháme s rajčaty nakrájenými na kousky a posypeme piniemi. Salát zakapeme zbylou marinádou a podáváme s grilovaným lilkem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1047 kJ/250 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bezmasá musaka s oreganem a kardamomem

Suroviny:
4 lilky (po asi 300 g), ?70 ml olivového oleje, ?sůl, ?čerstvě mletý černý pepř, ?750 g brambor, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?1 plechovka krájených loupaných rajčat (370 g), ?hrst pokrájeného oregana (nebo 2 lžičky sušeného), ?1/3 lžičky kardamomu, ?125 g mozzarelly



Postup:

1.
Lilky opláchneme, osušíme a dva nakrájíme na asi centimetr silná kolečka. V pánvi nahřejeme vrstvičku oleje, plátky lilku osolíme, opepříme a z obou stran opečeme. Opečené plátky skládáme na tác a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi jemné plátky. Krátce je povaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.

2. Zbylé lilky nakrájíme na drobné kostičky, osolíme je, promícháme a necháme 5 minut stát. Oloupeme cibuli s česnekem a nakrájíme na kostičky.

3. Kostičky lilku osušíme v papírové utěrce a nasypeme do kastrolu se zbylým nahřátým olejem. Zprudka opečeme, přidáme cibuli s česnekem, opět promícháme a potom přidáme rajčata. Přisypeme oregano, kardamom, osolíme a opepříme. Přiklopíme poklicí a necháme asi 10 minut dusit.

4. Zapékací formu lehce vytřeme olejem a na dno rozložíme vrstvu opečených lilků. Na ně rozložíme polovinu plátků brambor a ty zakryjeme polovinou podušeného lilku s rajčaty. Vše opakujeme ještě jednou a zakončíme vrstvou zbylých plátků lilku a plátky mozzarelly. Vložíme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 30-40 minut.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1542 kJ/368 kcal

Počet porcí/kusů 4



Smažené lilky zapékané s rajčaty a tvarohem

Suroviny:
2 lilky, ?sůl, ?olivový olej, ?1000 g zralých rajčat, ?5 stroužků česneku, ?špetka sušeného oregana, ?mletý černý pepř, ?250 g hrudkovitého tvarohu, ?150 g strouhaného sýra

?Na obalení: ?hladká mouka, ?2 vejce, ?špetka soli, ?asi 100 ml mléka, ?strouhanka



Postup:

1.
Lilky očistíme a podélně nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Posolíme je a necháme vysrážet vodu, kterou osušíme papírovou utěrkou. Pak plátky obalíme v mouce, osolených vejcích rozšlehaných s mlékem a strouhance. Na rozehřátém oleji na pánvi je usmažíme dozlatova.

2. Rajčátka omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme k nim prolisovaný česnek a oregáno a dle chuti je osolíme a opepříme.

3. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno rozložíme třetinu osmažených plátků lilku a zakryjeme je polovinou rajčat. Vše posypeme polovinou rozdrobeného tvarohu. Postup zopakujeme. Navrch rozprostřeme zbylý lilek a zasypeme ho sýrem. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Lilky zapékáme asi 30 minut.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1760 kJ/420 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zapékané lilky s parmazánem a mozzarellou

Suroviny:
3 lilky, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?2 lžíce olivového oleje, ?300 g drcených rajčat, ?sůl, ?1 lžička krupicového cukru, ?mletý černý pepř, ?1 lžíce nasekané čerstvé bazalky, ?1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu, ?150 g strouhaného parmazánu, ?120 g mozzarelly



Postup:

1.
Lilky očistíme a nakrájíme na tenké plátky, které nasucho na teflonové pánvi opečeme dozlatova.

2. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji. Zalijeme je drcenými rajčaty a směs asi 10 minut na mírném ohni provaříme. Ochutíme ji solí, cukrem, pepřem, bazalkou a tymiánem.

3. Do zapékací mísy rozložíme část opečených lilků. Osolíme je, opepříme, potřeme rajčatovou směsí a posypeme parmazánem. Tento postup ještě 2x nebo 3x zopakujeme. Navrch rozložíme pokrájenou mozzarellu.

4. Lilky zapékáme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Podáváme je s vařenými brambory.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1284 kJ/307 kcal

Počet porcí/kusů 4



Lilky zapečené se špagetami a sardelkami

Suroviny:
2 lilky, ?olivový olej, ?sůl, ?160 g špaget, ?2 stroužky česneku, ?2 chilli papričky, ?50 g sušených rajčat, ?50 g sardelek, ?hrst sekané petrželky, ?80 g černých oliv, ?mletý černý pepř, ?40 g strouhaného ementálu, ?30 g strouhaného parmazánu



Postup:

1.
Lilky omyjeme a vodorovně rozkrojíme. Půlky z obou stran opečeme na rozehřátém oleji v pánvi. Vložíme je do zapékací misky, osolíme a necháme stát.

2. Špagety uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme je a necháme okapat. Česnek oloupeme, chilli papričky očistíme. Papričky, rajčata a ančovičky nakrájíme na malé kousky. Česnek prolisujeme.

3. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm chilli papričky, rajčata, ančovičky, česnek a petrželku. Pak vmícháme olivy a špagety. Vše trochu osolíme, opepříme a prohřejeme.

4. Těstovinovou směs rozdělíme na lilky a posypeme ji sýrem. Lilky podlijeme trochou vody a v troubě vyhřáté na 180 °C necháme asi 40 minut zapéct.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 3055 kJ/730 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás