Alžbětinské kuře
Suroviny: 4 kuřecí prsa, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 lžíce rostlinného oleje, ?2 lžíce másla, ?3 šalotky, ?asi 200 ml drůbežího vývaru, ?1 lžíce jablečného octa, ?200 g hroznového vína, ?120 ml smetany (33 %), ?špetka mletého muškátového oříšku
Postup:
1. Kuřecí prsa omyjeme a osušíme do papírové utěrky. Osolíme je, opepříme a ve větší pánvi na směsi oleje a másla z obou stran pozvolna opečeme. Vyjmeme je a ve výpeku necháme zesklovatět oloupané, nadrobno nasekané šalotky.
2. Do pánve vrátíme maso, podlijeme ho vývarem a jablečným octem, zakryjeme poklicí a asi 10 minut dusíme. Pak přilijeme smetanu a omáčku vaříme do zhoustnutí.
3. Kuličky hroznového vína otrháme, omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Rozpůlené bobule vložíme do omáčky a prohřejeme je. Nakonec pokrm dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme s dušenou zeleninou a vařenými brambory.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1495 kJ/357 kcal
Počet porcí/kusů 4