Doporučujeme

Kouzlíme z mletého masa

Po cestě z práce se zastavte v řeznictví a kupte si kvalitní mleté maso. Dají se z něj připravit neuvěřitelné dobroty.

Roláda z mletého masa s mrkví a cuketou

Potřebujeme:
2 stroužky česneku, svazeček hladkolisté petrželky, 700 g mletého hovězího masa, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky, 1 lžička drceného kmínu, sůl, mletý černý pepř, 1 větší mrkev, 1 větší cuketa, rostlinný olej na potření



?Postup:

1. Česnek oloupeme a společně s očištěnou petrželkou nasekáme nadrobno. V míse smícháme mleté maso s vejcem, strouhankou, česnekem, petrželkou, kmínem, solí a pepřem.


2. Mrkev a cuketu oloupeme a podélně nakrájíme na dlouhé tenké plátky (můžeme použít škrabku na zeleninu).


3. Na potravinové fólii vyválíme z masové směsi tenčí obdélníkový plát. Poklademe ho plátky cukety a mrkve a opatrně stočíme do rolády. Potřeme ji olejem, zabalíme do alobalu a přendáme do pekáčku. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 50 minut.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1220 kJ/291 kcal

Počet porcí/kusů 4



Francouzský mletý steak

Potřebujeme: 1 lžíce olivového oleje, 1/2 malé červené cibule, 1 steak z vysokého či nízkého roštěnce (umletý), sůl, čerstvě mletý barevný pepř, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky



Postup:

1. Dno pánve potři olivovým olejem. Také si nakrájej červenou cibulku na tenká kolečka. Maso dej do misky, přiměřeně ho osol a opepři, přidej petrželku a všechno to dobře promíchej, nejlépe vlastníma holýma rukama.


2. Následně z masa vytvaruj dva mírně placaté, ale buclaté bochánky. Jakmile je pánev dostatečně rozpálená, vlož do ní mleté steaky a opékej je přesně 1 minutu z jedné strany. Poté je obrať a opékej 1 minutu z druhé strany.


3. Následně pod pánví uber a maso nyní opékej z každé strany 4-5 minut, tak získáš středně propečený mletý steak. A teď už nezbývá, než hotové steaky přendat na talíř a pustit se do nich, nejlépe v doprovodu bramborových hranolek a/nebo zeleninového salátu.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 960 kJ/229 kcal

Počet porcí/kusů 1



Ragú z mletého masa se zeleninou a bramborovou krustou

Potřebujeme: 700 g brambor, sůl, 150 ml smetany na vaření, 50 g másla, 2 žloutky, hrst kadeřavé petrželky, 3 menší mrkve, 1 velká kořenová petržel, 1 červená cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce rostlinného oleje, 600 g mletého hovězího masa, mletý černý pepř, 150 ml rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 80 g mraženého hrášku, 80 g mražené kukuřice, 100 g cherry rajčat



Postup:

1. Brambory oloupeme a pokrájíme na kousky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme doměkka. Vodu slijeme a brambory rozmačkáme pomocí šťouchadla. Poté je vyšleháme s mírně ohřátou smetanou na hladkou kaši.


2. Vmícháme máslo, žloutky a polovinu najemno nakrájené petrželky. Mrkev, petržel, cibuli a česnek oloupeme. Cibuli a česnek pokrájíme najemno. Zbylou zeleninu nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou zeleninu.


3. Pak přidáme mleté maso, sůl a pepř a vše společně ještě chvíli restujeme. Vmícháme rajčatový protlak a krátce povaříme. Do masové směsi přidáme bobkový list, nové koření, hrášek, kukuřici a omytá rajčata nakrájená na kousky.


4. Směs vaříme ještě dalších 10-15 minut a nakonec vmícháme zbylou petrželku. Odstavíme a necháme krátce zchladnout. Hotové ragú přendáme do pečicí formy a rozetřeme na něj připravenou bramborovou kaši. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 25 minut.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1782 kJ/426 kcal

Počet porcí/kusů 6



Kebab s koriandrem a zázvorem

Potřebujeme: 1 velkou cibuli, 10 stroužků česneku, 15 g čerstvého zázvoru, 1 chilli papričku, hrst jemně sekané petrželové nati nebo koriandru, 450 g mletého jehněčího masa, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky černého pepře, 1 žloutek, olej, sůl



Postup:

1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Zázvor oloupeme, chilli papričku zbavíme semínek a spolu s petrželkou nasekáme nadrobno.


2. Mleté maso vložíme do mísy a přisypeme připravenou zeleninu a bylinky. Vše okořeníme mletým kardamomem, skořicí a pepřem, přidáme žloutek a dobře směs propracujeme.


3. Z masa tvarujeme tenké válečky, které napichujeme na špejle a opékáme na pánvi dozlatova ze všech stran. Opečené kebaby podáváme se salátkem z libovolné čerstvé zeleniny.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1294 kJ/309 kcal

Počet porcí/kusů 4



Mleté bifteky s vejcem

Potřebujeme: 600 g mletého hovězího masa, sůl, mletý černý pepř, 1 lžička sušeného tymiánu, rostlinný olej, 4 vejce, drcený barevný pepř, 1 jarní cibulka



Postup:

1. Hovězí maso vložíme do misky. Osolíme ho, opepříme a přidáme k němu tymián. Pak ho dobře propracujeme.


2. Navlhčenýma rukama vytvarujeme z mletého masa 4 větší nebo 8 menších karbanátků. Na rozehřátém oleji na pánvi je z obou stran zvolna upečeme.


3. Mističky lívanečníku vytřeme olejem. Pak do nich rozklepneme vejce. Vejce pečeme, dokud se bílek zcela nezatáhne. Lehce je osolíme a posypeme barevným pepřem.


4. Bifteky rozdělíme na talíře. Každou porci doplníme sázeným vejcem a posypeme sekanou cibulkou. Podáváme s vařenými brambory a zeleninou.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1734 kJ/414 kcal

Počet porcí/kusů 4



Masové kuličky s kokosovým kari

Na masové kuličky: 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, několik snítek koriandru, 500 g mletého masa (vepřové+ hovězí), 1 lžičku hořčice, 1 vejce, sůl, mletý černý pepř, asi 6 lžic strouhanky

Na kokosové kari: 1 cibuli, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 3 mrkve, 250 g mražených fazolek, asi 3 lžíce oleje, 2 lžíce červené kari pasty, 1 chilli papričku, 200 ml zeleninového vývaru, 200 ml kokosového mléka, několik snítek koriandru, 1 limetka, sůl



Postup:

1. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Koriandr nasekáme. Mleté maso vložíme do mísy. Přidáme cibuli, česnek, koriandr, hořčici a vejce. Směs osolíme, opepříme a propracujeme. Zahustíme ji strouhankou.


2. Z masové hmoty vytvarujeme navlhčenýma rukama malé kuličky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme do trouby. Při 180 °C je pečeme asi 15 minut.


3. Cibuli s česnekem a zázvorem oloupeme a nasekáme nadrobno. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na malé kousky. Fazolky necháme rozmrazit.

Propláchneme je a necháme okapat.


4. Ve woku rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli s česnekem a zázvorem. Přidáme mrkev a restujeme ji, dokud trochu nezměkne. Vmícháme kari pastu a nasekanou chilli papričku a přisypeme fazolky.


5. Do woku přilijeme vývar a kokosové mléko. Vše dle potřeby přisolíme, dochutíme limetkovou šťávou a krátce povaříme. Pak přidáme nasekaný koriandr.


6. Předpečené masové kuličky přidáme do woku a necháme je v kari prohřát. Podáváme s rýží.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2053 kJ/490 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás