Doporučujeme

Dýňové hody od předkrmu po dezert

Dýně je takový symbol podzimu. Dají se z ní uvařit desítky dobrých jídel. Vyzkoušejte naše menu:

Dýňová pomazánka se sádlem

Suroviny:
500 g dýně, 1 chilli papričku, ?150 g husího sádla, špetku mletého kmínu, 3 snítky tymiánu, asi 3 stroužky česneku, sůl, trochu citronové šťávy



?Postup:

1. Dýni očistíme a nakrájíme na kostičky. Chilli papričku zbavíme semínek a nasekáme nadrobno.


2. Husí sádlo v kastrolu se silným dnem rozpustíme. Vsypeme do něj dýni s chilli papričkou a kmínem a zvolna na mírném ohni ji necháme opékat.


3. Když je dýně měkká, rozmixujeme ji dohladka.


4. Pomazánku dochutíme lístečky tymiánu, prolisovaným česnekem, solí a trochou citronové šťávy a rozdělíme ji do sklenic. Necháme ji vychladnout a pak ji uložíme do lednice. Servírujeme ji namazanou na topinky.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 763 kJ/182 kcal

Počet porcí/kusů 8



Dýňové ratatouille

Suroviny: 500 g očistěné máslové dýně, 2 žluté papriky, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 snítky tymiánu, 1 snítka rozmarýnu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 100 ml bílého vína, 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry, 1 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička medu, sůl, ?špetka cayenského pepře



?Postup:

1. Dýni a papriky nakrájíme na stejně velké kostičky. Šalotku i česnek nasekáme nadrobno.


2. V pánvi rozehřejeme olej. Vložíme do něj šalotky, česnek, tymián, rozmarýn a nakrájenou papriku. Opékáme asi 5 minut. Pak přidáme kostičky dýně a krátce orestujeme.


3. K zelenině přidáme rajčatový protlak, víno, pomerančovou kůru i šťávu a 5 minut dusíme. Pak vyndáme bylinky, dochutíme medem, solí a pepřem. Podáváme s bagetou nebo jako přílohu k rybě nebo masu.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 715 kJ/171 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dýňový krém s pancettou

Suroviny:
1 dýně (asi 1000 g), 1 cibule, 2 cm kořene zázvoru, 12 plátků italské slaniny pancetta, 20 g másla, ?12 lístků šalvěje, 200 ml smetany na vaření 12%, sůl, pepř



?Postup:

1. Dýni nakrájíme na čtvrtky, vydlabeme semínka , rozložíme ji na plech, osolíme a pečeme v troubě na 220 °C asi 20 minut. Po upečení sloupneme slupku.


2. Cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Do kastrolu vložíme plátky slaniny, opečeme je do křupava a vyjmeme. Polovinu upečených plátků nakrájíme na kostičky.


3. Ve vypečeném tuku rozpustíme máslo, vložíme lístky šalvěje, opékáme asi minutu do křupava a vyjmeme. Do výpeku vložíme dýni, zalijeme ji litrem a půl vody, osolíme a 10 minut povaříme.


4. Polévku rozmixujeme na hladký krém. Vlijeme smetanu a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme a opepříme. Při podávání polévku ozdobíme křupavou slaninou a šalvějí.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 786 kJ/188 kcal

Počet porcí/kusů 6



Zapečený guláš s dýní a bramborami

Suroviny:
2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 velkou mrkev, 2 řapíky celeru, 800 g předního vepřového masa (plec, krkovička apod.), sůl, mletý černý pepř, olivový olej, 2 lžíce rajského protlaku, asi 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci mleté papriky, 200 ml červeného vína, ?zeleninový vývar dle potřeby, 400 g očištěné dýně, několik snítek tymiánu, 500 g salátových brambor, 1 vejce, 2 lžičky bramborového škrobu



?Postup:

1. Cibule s česnekem oloupeme, mrkev a celer očistíme. Vše pokrájíme nadrobno. Vepřové maso očistíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme.


2. V hrnci, který můžeme vložit do trouby, rozehřejeme olej a orestujeme na něm maso. Pak ho přendáme na talíř a ve výpeku osmahneme zeleninu.


3. K zelenině přidáme rajský protlak a zarestujeme ho. Do hrnce vrátíme maso. Vmícháme mouku a mletou papriku. Vše podlijeme vínem a trochou vývaru, přiklopíme a dáme do trouby. Maso necháme dusit při 200 °C asi 40 minut. Dle potřeby přiléváme vývar.


4. Očištěnou dýni nakrájíme na kostičky. Tymián nasekáme. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Dýni s částí tymiánu přidáme do hrnce k masu a vše necháme dále dusit.


5. Brambory vsypeme do osolené vroucí vody. Asi 7 minut je povaříme, pak je vyjmeme a necháme okapat. V misce rozšleháme vejce se škrobem a zbylým tymiánem. Přidáme brambory a ve vajíčku je obalíme.


6. Když jsou maso i dýně téměř měkké, guláš dle potřeby dochutíme a poklademe ho plátky brambor. Hrnec vrátíme do trouby. Guláš zapékáme, dokud brambory nezezlátnou.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2994 kJ/715 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pečená zelenina se sýrovým dipem

Suroviny:
1 dýni hokkaido, 2 červené cibule, 2 červené papriky, 1 malý lilek, 2 cuketky, olivový olej, sůl, mletý černý pepř, několik snítek tymiánu, 2 stroužky česneku, 300 g bílého jogurtu, 200 g fety



Postup:

1. Dýni očistíme (neloupeme ji!) a nakrájíme na tenčí plátky. Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Papriky s lilkem a cuketami také očistíme. Papriky nakrájíme na nudličky, lilek s cuketkami na kolečka.


2. Zeleninu vsypeme do mísy. Osolíme ji, opepříme, zakapeme olejem a přidáme k ní tymián. Vše důkladně promícháme.


3. Ochucenou zeleninu rozprostřeme na vymaštěný plech. V troubě ji při 200 °C upečeme doměkka.


4. Jogurt dochutíme prolisovaným česnekem a vmícháme do něj rozdrobený sýr. Zeleninu servírujeme se sýrovým dipem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1540 kJ/368 kcal

Počet porcí/kusů 4



Slané dýňové koláčky z polenty

Suroviny: 400 g dužiny dýně, 1 cibule, 2 lžíce másla, sůl, mletý černý pepř, 500 ml mléka, 200 g polenty, 400 g rajčat, 100 g zelených oliv, hrst hladkolisté petrželky, 50 g nastrouhaného sýra, tuk na vymazání formiček



Postup:

1. Očištěnou dýňovou dužinu nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo a zvolna na něm opečeme dýni s cibulí. Dochutíme solí a pepřem.


2. Do hrnce k dýni přilijeme mléko a 500 ml vody a přivedeme k varu. Přisypeme polentu a vaříme asi 15 minut.


3. Rajčata nakrájíme na kostky, olivy pokrájíme na kolečka. Petrželku nasekáme najemno a vše společně s nastrouhaným sýrem vmícháme do polentové kaše. Rozdělíme ji do tukem vymazaných formiček na koláčky. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut.


Doba přípravy 55 minut.

1 porce obsahuje 1647 kJ/393 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dýňové karbanátky

Suroviny:
3 plátky toastového chleba, 100 ml 12% smetany, ?1000 g dýně hokaido, 500 g mletého vepřového masa, sůl, 1 cibule, 1 vejce, olej na vymazání, 3 lžíce medu, mletý zázvor, mletý bílý pepř, 50 g dýňových semínek, snítky tymiánu a máta na ozdobu



?Postup:

1. Pokrájený toastový chléb dáme do misky a zalijeme ho smetanou. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a třetinu dužiny nastrouháme. Mleté maso vložíme do mísy. Přidáme sůl, nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli, nastrouhanou dýni, vejce a namočený chléb. Vše dobře propracujeme a vytvarujeme asi 20 koulí.


2. Pekáč vytřeme olejem, rozložíme do něj masové koule a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. V misce smícháme med, zázvor, sůl a pepř. Směsí potřeme zbytek dýně pokrájené na kousky.


3. Přidáme je do trouby k masu a upečeme doměkka. Karbanátky rozdělíme na talíře, posypeme je pokrájenými dýňovými semínky, podlijeme výpekem a podáváme s pečenou dýní. Posypeme lístky tymiánu a ozdobíme mátou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2335 kJ/558 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dýňová bábovka s citrusovým sirupem

Suroviny:
600 g máslové dýně, ?6 vajec, 200 g krupicového cukru, sůl, 500 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 250 g másla, tuk a mouka na formu ?Sirup: 200 ml vody, 150 g krupicového cukru, 3 citrony, 2 pomeranče



Postup:

1. Dýni omyjeme, rozčtvrtíme a vložíme do pekáčku. Upečeme ji v troubě při 180 °C doměkka. Necháme ji zchladnout, odstraníme slupku a dužinu rozmixujeme dohladka.


2. Vejce s cukrem a solí vyšleháme do pěny a postupně přimícháme dýňové pyré. Pak vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujeme rozpuštěné máslo.


3. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 50 minut.


4. V kastrůlku ohřejeme vodu, přidáme cukr, šťávu z citronů a pomerančů a plátky kůry z poloviny 1 pomeranče a 1 citronu. Vaříme zvolna, dokud sirup mírně nezhoustne. Zchladlou bábovku na několika místech propícháme špejlí a přelijeme sirupem. Podáváme se zakysanou smetanou.


Doba přípravy 90 (bez chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 1535 kJ/367 kcal

Počet porcí/kusů 16



Dýňová pochoutka

Suroviny: 1000 g dýně hokkaido, 4 hřebíčky, 2 svitky skořice, 1 sklenice cukru krupice, 1 sklenička najemno nasekaných vlašských ořechů, mletá skořice podle chuti



Postup:

1. Dýni oloupeme, nakrájíme na podélné díly a ty pak na 4-5 cm široké kousky. Vložíme je do pekáče, přidáme hřebíček, skořici a rovnoměrně posypeme cukrem. Necháme přikryté několik hodin odpočinout (nejlépe přes noc). Pokud dýně nepustí dostatek šťávy, podlijeme ji trochou vody.


2. Pečeme odkryté při 180 °C, dokud šťáva nezhoustne a dýně nezměkne. Pokud se šťáva příliš rychle odpařuje a dýně není ještě hotová, podlijeme ji malým množstvím vody a zakryjeme pekáč poklicí nebo alobalem. Hotovou dýni necháme vychladnout. Podáváme posypanou sekanými ořechy, případně i mletou skořicí.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1050 kJ/251 kcal

Počet porcí/kusů 5


  • Vybrali jsme pro Vás