Doporučujeme

Dýňové hody, které budete milovat

Kdy jindy lahodně zpracovat dýni než na podzim. Vyzkoušehte naše osvědčerné recepty.

Dýňovo-bramborové placičky

Suroviny:
300 g dýně hokkaido, ?300 g brambor typu C, ?1 šalotka, ?6 stroužků česneku, ?1 lžička usekaného rozmarýnu, ?1 vejce, ?olej na smažení

?Na omáčku: ?3 velká masitá rajčata, ?1 šalotka, ?1/2 lžíce olivového oleje, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?hrst listů bazalky



Postup:

1.
Dýni rozkrojíme. Odstraníme střed a semínka. Oloupeme ji a dužinu nastrouháme nahrubo. Brambory oloupeme. Polovinu nastrouháme najemno a druhou polovinu nahrubo. Šalotku a česnek oloupeme. Šalotku nakrájíme na jemná půlkolečka, česnek nahrubo rozdrtíme. Vše smícháme. Dochutíme rozmarýnem, pepřem a solí. Vmícháme vejce.

2. V pánvi zahřejeme olej. Lžící nabíráme postupně těsto a roztíráme ho na menší placičky, které opékáme z obou stran dokřupava.

3. Na omáčku nařízneme rajčata na špičce a krátce je spaříme ve vroucí vodě. Oloupeme je a nakrájíme na malé kostičky. V kastrůlku na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme nakrájená rajčata a krátce podusíme. Dochutíme solí, pepřem a nadrobno natrhanými lístky bazalky. Omáčku podáváme k placičkám.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 712 kJ/170 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dýňová polévka s mletým masem

Suroviny:
1 máslová dýně, ?sůl, ?200 ml smetany na vaření, ?mletý černý pepř, ?1 jarní cibulka, ?1 chilli paprička, ?2 lžíce oleje, ?200 g mletého vepřového masa, ?čerstvé bylinky na ozdobu



Postup:

1.
Dýni oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Dužinu nakrájíme na kostičky a vsypeme do hrnce. Zalijeme ji vodou tak, aby byla ponořená, osolíme ji a pozvolna uvaříme zcela doměkka.

2.  Pak dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Pyré zjemníme smetanou, dle potřeby rozředíme vodou a dochutíme solí a pepřem.

3. Cibulku i papričku očistíme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm mleté maso. Přidáme cibulku s papričkou, vše osolíme, opepříme a ještě společně opečeme. Polévku rozdělíme do misek, nahoru dáme masovou směs a bylinku. Podáváme s čerstvým pečivem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1135 kJ/271 kcal

Počet porcí/kusů 4



Dušená dýně s kapustou a klobáskami

Suroviny:
2 cibule, ?600 g očištěné dužiny dýně, ?400 g kapusty, ?250 g paprikové klobásy, ?100 g anglické slaniny, ?rostlinný olej, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?asi 3 stroužky česneku, ?hrst sekané petrželky



Postup:

1.
Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Dužinu dýně nakrájíme na kostičky, očištěné listy kapusty na nudličky. Klobásy rozkrájíme na delší špalíčky. Každý kousek pak na koncích nakrojíme do kříže. Slaninu nakrájíme nadrobno.

2. Klobásky opečeme na trošce oleje v kastrolu dozlatova. Vyjmeme je a ve výpeku rozškvaříme slaninu. Vypeče-li se až příliš mnoho tuku, část ho slijeme. Pak přidáme cibuli a orestujeme ji.

3. Do pánve přisypeme dýni. Opečeme ji, osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou ji necháme dusit.

4. Když je dýně poloměkká, přidáme do kastrolu kapustu s klobáskami. Vše dodusíme doměkka. Nakonec směs dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem a vmícháme do ní petrželku. Podáváme s pečivem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1530 kJ/365 kcal

Počet porcí/kusů 4



Plněná dýně s rýží a sýrem

Suroviny:
2 máslové dýně, ?olivový olej, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?sušený tymián, ?150 g dlouhozrnné rýže, ?4 lžíce piniových oříšků nebo sekaných mandlí, ?1 menší cibuli, ?3 stroužky česneku, ?1 červenou papriku, ?1 větší mrkev, ?nať ze 2 jarních cibulek, ?80 g vypeckovaných černých oliv, ?200 g balkánského sýra, ?1 citron



Postup:

1.
Máslové dýně omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme. Lžící z nich vydlabeme dužinu. Lodičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je olivovým olejem, osolíme je, opepříme a posypeme tymiánem. V troubě je při 180 °C necháme péct asi 30 minut.

2. Rýži uvaříme v osolené vodě na skus. Oříšky nasucho opražíme na pánvi. Cibuli s česnekem oloupeme, nasekáme nadrobno a orestujeme na troše oleje.

3. Papriku s mrkví a cibulovou natí očistíme a společně s olivami nakrájíme nadrobno. Vše v míse promícháme s dobře odkapanou rýží, oříšky, cibulí s česnekem a na kostičky nakrájeným sýrem. Vše dochutíme citronovou šťávou, olivovým oleje, solí a pepřem.

4. Dýně naplníme připravenou směsí a vrátíme je do trouby. Zapékáme je asi 20 minut.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1289 kJ/308 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zeleninové kari

Suroviny:
600 g dýně, ?2 mrkve (asi 200 g), ?100 g zelených fazolek, ?8 drobných zelený cibulek, ?kousek zázvoru (asi 20 g), ?1 chilli paprička, ?2 lžíce řepkového oleje, ?1 lžíce kari pasty, ?sůl, ?400 ml kokosového mléka, ?400 g soba nudlí



Postup:

1
. Dýni a mrkev oloupeme, očistíme a nakrájíme na menší kostky. Fazolky a cibulky očistíme a opláchneme. Zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky.

2. V kastrolu zahřejeme lžíci oleje. Vsypeme chilli papričku a zázvor a restujeme asi půl minuty. Pak přidáme kostky dýně a mrkve a orestujeme je. Přimícháme kari pastu a ještě krátce orestujeme. Zeleninovou směs zalijeme kokosovým mlékem, přidáme fazolky, dochutíme solí a dusíme asi 20 minut, až bude zelenina měkká.

3. Mezitím vložíme do vroucí vody soba nudle a vaříme je 4 minuty. Pak je scedíme a propláchneme. Cibulky krátce orestujeme na zbylém oleji. Do talířů rozdělíme nudle, zalijeme zeleninovým kari a doplníme cibulkami.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1920 kJ/459 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bramborový salát s dýní

Suroviny:
800 g salátových brambor, ?300 g dýně hokkaido, ?slunečnicový olej, ?200 g mraženého hrášku, ?1 velká cibule, ?100 ml zeleninového vývaru, ?asi 6 lžic jablečného octa, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?dle chuti cukr, ?2 lžíce dýňového oleje, ?nať ze 3 cibulek



Postup:

1.
Brambory důkladně omyjeme a ve slupce je uvaříme doměkka. Vodu slijeme a brambory necháme zchladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme je do mísy.

2. Očištěnou dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky. Pak ji opečeme na troše oleje. Podlijeme ji vodou a krátce podusíme, aby změkla, ale přitom zůstala pevná. Ke konci přisypeme hrášek. Zeleninu scedíme a přidáme k bramborám.

3. V pánvi na trošce oleje orestujeme nadrobno nasekanou cibuli. Podlijeme ji vývarem a několik minut podusíme. Pak ji odstavíme a přidáme k ní ocet. Dresink dochutíme solí, pepřem a cukrem. Přidáme k němu dýňová olej.

4. Nať z cibulek očistíme a nasekáme nadrobno. Společně s dresinkem ji přidáme k zelenině v míse. Vše promícháme, dochutíme a asi 30 minut necháme odležet.


Doba přípravy 50 (bez odležení) minut.

1 porce obsahuje 1475 kJ/352 kcal

Počet porcí/kusů 4



Divoká rýže s dýní

Suroviny:
300 g divoké rýže, ?sůl, ?1 máslová dýně, ?200 g hub, ?3 stroužky česneku, ?1 červená cibule, ?1 lžíce olivového oleje, ?2 lžíce sójové omáčky, ?50 g opražených dýňových semínek, ?1 lžíce sezamového oleje, ?svazek koriandru, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Rýži uvaříme ve slané vodě, podle návodu na obalu doměkka. Scedíme ji a necháme okapat.

2. Dýni očistíme a dužinu nakrájíme na větší kostky. Houby očistíme, nožičky nakrájíme na drobné kousky, kloboučky na proužky.

3. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme podélné na tenké plátky. V hlubší pánvi (nejlépe Woku) rozehřejeme olej a cibuli a česnek necháme zesklovatět. Přidáme dýni, houby, orestujeme a zalijeme sójovou omáčkou.

4. Přidáme vařenou rýži, promícháme a dusíme asi 5 minut. Nakonec vmícháme dýňová semínka, sezamový olej, nasekaný koriandr a dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1759 kJ/420 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás