Doporučujeme

Což takhle dát si... ŠPENÁT! 6 skvělých receptů

V dubnu nás to přímo láká zakousnout se do něčeho svěžího, zeleného. Tak proč ne třeba do výživného špenátu?

Zapečené palačinky

Doba přípravy
asi 90 minut.

1 porce = 3 017 kJ/ 721 kcal.

Suroviny:

Těsto:
3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej

Náplň a dohotovení: 1 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 500 g mraženého listového špenátu, pepř, 150 g plátků šunky, 100 g strouhaného sýra, máslo na vymazání

Sýrová omáčka: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, 100 g nivy, mletý bílý pepř



Postup:

1.
Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme odpočinout, pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme 6 palačinek.

2. Na másle osmahneme nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rozmrazený špenát a krátce ho podusíme. Dochutíme ho solí a pepřem a odstavíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozšleháme a bešamel asi 15 minut povaříme. Poté v něm necháme rozpustit nivu a dochutíme ho solí a pepřem.

3. Palačinky poklademe šunkou. Rozdělíme na ně špenát a svineme je. Pak je vložíme do vymaštěné zapékací misky. Zalijeme je omáčkou, zasypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby. Při 180 °C je zapékáme asi 30 minut.



Špenátová hnízda

Zvládnete:
za 50 minut.

Jedna porce má: 1160 kJ/ 277 kcal.

Suroviny: 300 g špenátu, 1 jarní cibulka, 1 stroužek česneku, 50 g másla, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 4 vejce, 100 g sýra (například čedaru)



Postup:

1. Špenát očistíme a zbavíme tuhých řapíků. Listy opláchneme a natrháme na menší kousky.

2. Jarní cibulku očistíme a omyjeme. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Máslo rozehřejeme a česnek na něm osmahneme. Přidáme špenát, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Krátce promícháme a špenát necháme spařit.

3. Ochucený špenát rozdělíme do čtyř malých zapékacích misek a navrch vyklepneme pokaždé 1 vejce.

4. Sýr nastrouháme nahrubo a špenát jím posypeme. Misky vložíme do předehřáté trouby a zapékáme při 170 °C tak dlouho, až se bílek zcela srazí.



Široké nudle s ořechy a špenátem

Dokončíte
za 40 minut.

Na porci asi 2 162 kJ/ 516 kcal.

Suroviny: 300 g širokých nudlí, 3 lžíce olivového oleje, 100 g jader vlašských ořechů, 2 stroužky česneku, 150 g čerstvého špenátu, 5 listů bazalky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 lžíce citronové šťávy



Postup:

1.
Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na skus a necháme je okapat na sítu.

2. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozdrcené ořechy a při střední teplotě je krátce orestujeme. Přidáme pokrájený oloupaný česnek a promícháme. Nakonec přidáme omyté a pokrájené listy špenátu a bazalky.

3. Do pánve přidáme nudle, podle chuti přisolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou. Můžete přidat i sýr dle chuti.



Rychlá špenátová pizza

Na stole za
35 minut.

Jedna porce má asi 2 105 kJ/ 503 kcal.

Suroviny: 1 malá cibule, 3 stroužky česneku, asi 2 lžíce olivového oleje, 150 ml smetany, 250 g mraženého listového špenátu, sůl, mletý černý pepř, 1 mražený kulatý korpus na pizzu, 2 lžíce rajčatového pyré, 4 vejce, 50 g strouhaného parmazánu



Postup:

1.
Cibuli s česnekem oloupeme, nasekáme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji. Přilijeme smetanu a svaříme ji na polovinu.

2. Z rozmrazeného špenátu vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vložíme ho do smetanového základu a krátce podusíme. Osolíme ho, opepříme a odstavíme.

3. Rozmrazený korpus na pizzu potřeme rajčatovým pyré a rozprostřeme na něj špenát.

4. Ve špenátu vytvoříme 4 důlky a do každého rozklepneme vajíčko. Pizzu posypeme sýrem. V troubě předehřáté na 190 °C ji pečeme, dokud se vejce nesrazí a korpus nezezlátne.



Zapečený špenát

Dokončíte
zhruba za 70 minut.

1 porce asi 3 277 kJ/ 783 kcal.

Suroviny: 500 g brambor, sůl, 300 g špenátu, 200 g šunky, 100 g klobásy, 1 cibule, 50 g másla, 50 g strouhanky, 3 vejce, 300 ml smetany, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky rozmarýnu, 100 g strouhaného tvrdého sýra (například eidamu)



Postup:

1.
Brambory důkladně očistíme, omyjeme a se slupkou uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme okapat. Špenát očistíme a zbavíme tuhých řapíků. Listy spaříme v osolené vodě a také necháme okapat. Šunku a klobásu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše másla. Přidáme šunku s klobásou a vše orestujeme.

2. Zapékací misku vytřeme zbylým máslem a vysypeme strouhankou. Brambory nakrájíme na plátky a třetinu rozložíme na dno zapékací misky. Na ně navrstvíme polovinu orestované šunky s klobásou a spařený špenát. Tento postup zopakujeme ještě jednou a navrch rozdělíme zbylé brambory.

3. V misce rozmícháme vejce se smetanou, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a rozmarýnem.

4. Vaječnou smetanu nalijeme do zapékací misky a nakonec vše posypeme nastrouhaným sýrem. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.



Těstovinové mušle plněné špenátovo-sýrovou náplní

Doba přípravy
: 50 minut.

1 porce asi 4 262 kJ/ 1 018 kcal.

Suroviny: 500 g velkých těstovinových mušlí, sůl, 2 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, 500 g drcených rajčat, 1 lžíce nasekaného tymiánu, mletý černý pepř, 100 g anglické slaniny, 500 g mraženého listového špenátu, 750 g čerstvého sýra, 40 g parmazánu



Postup:

1.
Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody, uvaříme al dente a scedíme.

2. Jednu cibuli a česnek nakrájíme najemno a osmahneme na dvou lžících olivového oleje. Přidáme drcená rajčata a pozvolna vaříme asi 10 minut. Ochutíme tymiánem, solí a pepřem. Hotovou omáčku odstavíme.

3. Zbylou cibuli a anglickou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme zesklovatět na lžíci oleje. Přidáme rozmrazený, vymačkaný a překrájený špenát a čerstvý sýr. Promícháme, krátce provaříme a ochutíme solí a pepřem.

4. Směsí naplníme uvařené mušle. Omáčku nalijeme do zapékací mísy, vložíme naplněné mušle, posypeme je nastrouhaným parmazánem a krátce zapečeme.



  • Vybrali jsme pro Vás