Doporučujeme

Co naservírovat na velikonoční tabuli?

Máme pro vás další inspiraci jídel, které se hodí na velikonoční menu. Dobrou chuť!

Polévka s mladými kopřivami

Suroviny: 1 cibule, 3 mrkve, 100 g celeru, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 750 ml zeleninového vývaru, sůl, 2 hrsti mladých kopřiv, 200 ml smetany (12 %), mletý bílý pepř



?Postup:

1. Cibuli, mrkev i celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli. Zaprášíme ji moukou a lehce osmahneme.


2. Přilijeme vývar, jíšku dobře rozmícháme a asi 10 minut provaříme. Pak přidáme mrkev s celerem a sůl. Zeleninu uvaříme dopoloměkka.


3. Kopřivy opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Přidáme je do polévky a povaříme. Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s krutony z bílého pečiva.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 855 kJ/204 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jehněčí medailonky s bylinkovou omáčkou

Suroviny:
500 g jehněčího hřbetu bez kosti nebo jehněčí kýty, mletý černý pepř, sůl, 12 malých lístků šalvěje, 12 plátků anglické slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 40 g másla, 2 lžičky hladké mouky, asi 300 ml masového vývaru, 100 ml smetany (30 %), 2 lžíce pokrájené máty, 1 lžíce pokrájené pažitky, 1 lžíce pokrájené šalvěje, 1 lžíce pokrájené ploché petržele



?Postup:

1. Jehněčí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na 12 medailonků. Lehce je naklepeme, opepříme (případně i jemně osolíme), poklademe lístky šalvěje, zabalíme do slaniny, zakryjeme fólií a necháme 30 minut odležet.


2. Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme najemno. V kastrůlku rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme česnek, mouku a vše krátce osmahneme. Přilijeme vývar, jíšku dobře rozšleháme a necháme asi 15 minut provařit. Přidáme smetanu i nasekané bylinky a omáčku ještě krátce povaříme. Nakonec ji podle chuti osolíme.


3. Maso zprudka z obou stran opečeme na rozehřátém oleji. Přendáme je na plech a necháme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 minut dopéct. Podáváme je s bylinkovou omáčkou a bramborovými dukátky.


Doba přípravy 55 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 2852 kJ/681 kcal

Počet porcí/kusů 4



Nadívaná krůtí roláda

Suroviny:
5 rohlíků, 150 ml mléka, 50 ml brandy, 50 g rozinek, 800 g krůtích prsou, sůl, mletý pepř, 1 malá cibule, 100 g másla, 100 g kuřecích jater, 3 vejce, 150 g sterilované zeleniny (mrkev, hrášek), 50 g oloupaných mandlí, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžička muškátového květu, 100 g anglické slaniny



?Postup:

1. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Brandy nalijeme na rozinky a necháme marinovat. Krůtí prsa omyjeme, osušíme a podélně rozřízneme. Lehce je naklepeme přes mikroténovou fólii, osolíme, opepříme a dáme na chladné místo.


2. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme zesklovatět na troše másle. Přidáme očištěná na kousky nakrájená játra a krátce je orestujeme.


3. Rohlíky vymačkáme a promícháme s vychladlými játry, vejci, sterilovanou zeleninou, rozinkami, mandlemi a petrželovou natí. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.


4. Plát krůtích prsou vyložíme slaninou, poklademe nádivkou, a stočíme do rolády. Osolíme ji a převážeme provázkem.


5. Roládu vložíme do pekáčku, poklademe vločkami másla a mírně podlijeme vodou. Přidáme zbylou nádivku a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Hotovou nakrájíme na plátky a podáváme s dušenou zeleninou a bramborami.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 2756 kJ/658 kcal

Počet porcí/kusů 6



Velikonoční nádivka

Suroviny:
3 rohlíky, 200 ml mléka, 100 g mrkve, 300 g vepřového masa (plec, koleno, krkovička), 100 g uzeného masa (plec, koleno), sůl, 2 menší cibule, 1 stroužek česneku, 150 g mraženého hrášku, 100 g tvrdého sýra (eidam, madeland), 5 vajec, mletý černý pepř, špetka sušené majoránky, 2 hrsti strouhanky (na zahuštění), 400 g listového těsta, bylinky na ozdobení (kerblík, petrželka)



?Postup:

1. Z rohlíků okrájíme kůrku, střídku nakrájíme nadrobno a dáme do mísy. Kostičky rohlíků pokropíme mlékem a necháme je vsáknout.


2. Mrkev očistíme a opláchneme. Vepřové a uzené maso omyjeme a uvaříme společně s mrkví v osolené vodě doměkka. Scedíme, necháme zchladnout a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Mrkev, všechno maso a cibuli umeleme na masovém strojku a směs dáme do mísy.


3. Rohlíky vymačkáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Hrášek necháme rozmrazit. Sýr nastrouháme najemno. Vejce rozklepneme do misky, 1 žloutek si dáme stranou na potření. Rohlíky, česnek, hrášek, sýr, 4 vejce a 1 bílek přidáme do mísy, ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Vše dobře promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou a dáme na 2-3 hodiny do chladničky.


4. Těsto rozkrojíme na polovinu a každou část rozválíme na obdélník. Do obdélníků uděláme z obou delších stran pravidelné zářezy asi 2 cm od sebe, tak aby uprostřed zůstal vždy pruh těsta vcelku. Na něj rozdělíme náplň a nakrojené těsto nad nádivkou spojujeme křížem. Záviny dáme na plech a potřeme zbylým rozkvedlaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Necháme zchladnout, ozdobíme bylinkami a podáváme.


Doba přípravy 120 (bez chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 1053 kJ/252 kcal

Počet porcí/kusů 16



Bylinkové kuře plněné velikonoční nádivkou

Suroviny:
1 kuře, 1/2 svazku tymiánu, sůl

Nádivka: 1 cibule, 200 g libového uzeného masa, 4 lžíce másla, 4 starší housky, 100 ml mléka, 2 vejce, 100 g mladého listového špenátu, muškátový oříšek, sůl



?Postup:

1. Kuře omyjeme a osušíme. Prsty opatrně uvolníme kůži na prsou a vložíme pod ni na menší kousky natrhaný tymián. Povrch kuřete osolíme.


2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. stejně jako uzené maso. Dvě lžíce másla rozehřejeme na pánvi a necháme na něm zesklovatět cibuli. Pak přidáme uzené maso a společně pozvolna restujeme asi 5 minut. Orestované maso necháme zchladnout.


3. Housky nakrájíme na menší kostky, vložíme do větší misky a pokropíme mlékem. Přidáme žloutky, opraný a nahrubo usekaný špenát, orestované uzené s cibulkou. Dochutíme muškátovým oříškem a solí. Nakonec do nádivky vmícháme jemně ušlehaný sníh z bílků.


4. Vnitřek kuřete naplníme nádivkou a uzavřeme špejlí. Nohy svážeme k sobě, aby nádivka během pečení nevytékala. Do pekáče dáme zbytek másla, položíme do něj kuře prsíčky nahoru a lehce podlijeme vodou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 60-70 minut dozlatova. Pokud se část nádivky do kuřete nevejde, můžeme ji v polovině pečení přidat do pekáče ke kuřeti a dopéct společně.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 3697 kJ/883 kcal

Počet porcí/kusů 4



Vepřová panenka ve špenátovém salátu a bylinkách

Suroviny:
po 1 snítce tymiánu a bazalky, 4 vepřové panenky (800 g), sůl, drcený černý pepř, 3 lžíce oleje, 2 jarní cibulky, 200 g mladého listového špenátu, 2 stroužky česneku, 1 karotka, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce cukru



?Posutp:

1. Tymián i bazalku opláchneme a lístky nasekáme. Omyté maso osolíme, opepříme a posypeme bylinkami. V pánvi rozpálíme olej a panenku opečeme ze všech stran. Vyjmeme a necháme odpočinout.


2. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. Špenát opláchneme a necháme okapat. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.


3. Karotku oškrábeme a nakrájíme na jemné proužky, které krátce orestujeme na olivovém oleji. Přidáme cibulku a česnek a osmahneme. Pánev stáhneme z plotýnky a vmícháme špenát. Zeleninu na pánvi jen prohodíme.


4. Na dresink smícháme citronovou šťávu, cukr a špetku soli. Zeleninovou směs rozdělíme na talíře, pokapeme dresinkem a poklademe plátky vepřové panenky. Jako příloha jsou vhodné opečené brambory.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1572 kJ/375 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás