Omeleta z ovesných vloček se špenátem
Suroviny: 150 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 2 housky, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, olej na smažení, 3 hrsti mladého špenátu, 1 stroužek česneku, jarní cibulka nebo pažitka
Postup:
1. Ovesné vločky nasypeme do hrnce, přilijeme mléko a na mírném ohni přivedeme k varu. Když začne směs houstnout, přidáme na malé kostičky nakrájenou housku, ochutíme solí, pepřem, promícháme a odstavíme z ohně.
2. K povařeným vločkám přidáme mouku a vejce a dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a postupně opečeme omelety.
3. Mezitím očistíme špenát, opláchneme ho a necháme okapat. Pak ho orestujeme na troše oleje společně s najemno nasekaným česnekem. Dochutíme solí a pepřem (případně vegetou).
4. Omelety podáváme se špenátem, a podle chuti je posypeme cibulkou nebo pažitkou.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1379 kJ/329 kcal
Počet porcí/kusů 4
Celerové palačinky
Suroviny: 1 vejce, 500 ml mléka, 180 g hladké mouky, 1/4 celeru, sůl, mletý černý pepř, 100 g měkkého salámu, 1 lžíce nasekané petrželky, olej na smažení, 200 g cherry rajčátek, 1 cuketa
?Postup:
1. V misce rozšleháme vejce s mlékem a postupně přisypeme hladkou mouku.
2. Vymícháme hladké palačinkové těstíčko, nastrouháme do něj očištěný celer, přidáme sůl, pepř, na tenké nudličky nakrájený salám a najemno nasekanou petrželku.
3. Rozpálenou pánev vymažeme olejem a po částech připravíme tenké palačinky. Podáváme je s orestovanými cherry rajčátky a cuketou.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1329 kJ/317 kcal
Počet porcí/kusů 4
Šunkové lívance s hermelínem
Suroviny: 200 ml mléka, 1 lžička krupicového cukru, 20 g droždí, 300 g hladké špaldové mouky, 2 malá vejce, 200 ml světlého piva, sůl, 100 g šunky, 4 hermelíny (po 100 g), olej na vymazání lívanečníku, rukola na ozdobu
?Postup:
1. V míse smícháme vlažné mléko s cukrem, droždím a asi 3 lžícemi mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2. Potom přidáme vejce rozšlehaná s pivem, zbylou mouku, sůl a vše dobře promísíme. Těsto necháme na teplém místě 30-40 minut kynout. Do vykynutého těsta vmícháme pokrájenou šunku (část si necháme na ozdobu).
3. Mističky lívanečníku vymažeme lehce olejem a z připraveného těsta v nich upečeme lívance. Lívance uchováme teplé.
4. Hermelíny podélně rozkrojíme. Lívance a plátky hermelínu poskládáme střídavě do komínků. Věžičky ozdobíme zbylou šunkou a rukolou. Podáváme se zeleninovým salátem.
Doba přípravy 45 (bez doby kynutí) minut.
1 porce obsahuje 2692 kJ/643 kcal
Počet porcí/kusů 4
Omeleta s krevetami
Suroviny: 250 g vařených krevet, ?50 g přepuštěného másla, 8 vajec, ?sůl, 1/2 lžičky tabasca, 100 g strouhaného ementálu
?Postup:
1. Krevety podélně rozřízneme. V pánvi rozehřejeme 1/4 másla a 1/4 krevet na něm opečeme.
2. V misce rozšleháme 2 vejce, lehce je osolíme, přidáme kapku tabasca a směs vlijeme na orestované krevety.
3. Když začne omeleta na okrajích tuhnout, posypeme ji částí sýra, přehneme ji na polovinu a z obou stran dopečeme dozlatova.
4. Stejným způsobem připravíme další 3 omelety. Podáváme je s míchaným zeleninovým salátem, případně i různě upravenými bramborami.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 2052 kJ/490 kcal
Počet porcí/kusů 4
Sezamové palačinky se zeleninou
Suroviny: 2 vejce, ?400 ml mléka, sůl, špetku muškátového oříšku, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 4 lžíce sezamu, hrst sekané pažitky, 2 cibule, 2 velké mrkve, 2 červené papriky, slunečnicový olej, 100 g mungo nebo sójových výhonků, 100 g lučiny, dle chuti citronovou šťávu
?Postup:
1. Vejce rozšleháme s mlékem, špetkou soli a muškátovým oříškem. Za stálého šlehání pomalu přisypeme mouku. Do hladkého těsta vmícháme sezam a pažitku.
2. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky. Mrkev oškrábeme a nastrouháme nahrubo, papriky očistíme a nakrájíme na jemné nudličky.
3. V hrnci rozehřejeme trochu oleje a necháme na něm zezlátnout cibuli. Přisypeme mrkev s paprikami. Vše osolíme a orestujeme. Vmícháme výhonky a lučinu. Směs prohřejeme, dochutíme citronovou šťávou a odstavíme.
4. Z palačinkového těsta upečeme na pánvi vytřené olejem asi 8 větších palačinek. Naplníme je zeleninou a podáváme.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 2578 kJ/616 kcal
Počet porcí/kusů 4
Mexické palačinky
Masová náplň: 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 1 feferonka, 3 lžíce olivového oleje, 400 g mletého masa (směs hovězí+vepřové), sůl, mletý černý pepř, 400 g sekaných rajčat z konzervy, 1 malá červená paprika, 1 malá zelená paprika, ?80 g mražené, kukuřice, 100 g strouhaného sýra
?Palačinky: 2 vejce, 500 ml mléka, špetka soli, asi 200 g hladké mouky, olej na smažení palačinek
?Postup:
1. Cibuli s česnekem oloupeme, feferonku očistíme. Vše nasekáme nadrobno a necháme zezlátnout na oleji v kastrolu. Přidáme mleté maso a orestujeme ho. Směs osolíme, opepříme, zalijeme rajčaty a pod pokličkou necháme zvolna dusit.
2. Papriky očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Když je maso skoro měkké, kastrol odklopíme. Přidáme do něj papriky a kukuřici a směs nadále vaříme, dokud se neodpaříme přebytečná tekutina.
3. Vejce rozšleháme v mléce. Přidáme sůl a po částem mouku. Vyšleháme hladké těsto a necháme ho asi 20 minut odpočinout. Pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme asi 8 palačinek.
4. Palačinky naplníme masovou směsí. Posypeme je sýrem a v troubě pod grilem necháme zapéct.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 1311 kJ/313 kcal
Počet porcí/kusů 8
Palačinkové řezy s játrovým krémem a rybízovým dipem
Palačinky: ?2 vejce ?250 ml mléka ?špetka soli ?asi 5 lžic polohrubé mouky ?olej na smažení ?Játrový krém: ?2 lžíce jemně sekaných lískových oříšků ?125 g játrové paštiky ?3 lžíce zakysané smetany ?špetka tymiánu ?sůl ?mletý černý pepř
?Rybízový dip: ?150 g želé nebo marmelády z červeného rybízu ?2 lžíce červeného vína ?5 lžič pomerančové šťávy ?1 lžička strouhané pomerančové kůry ?špetka tymiánu ?sůl ?mletý černý pepř ?100 g červeného rybízu
Postup:
1. Vejce rozšleháme v mléce. Přidáme sůl a za stálého míchání po lžících mouku. Hladké těstíčko necháme asi 20 minut odpočinout. Pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme asi 6 palačinek.
2. Lískové oříšky nasucho opražíme. Paštiku vyšleháme se smetanou do hladka. Přidáme oříšky s tymiánem. Krém dochutíme solí a pepřem.
3. Pět palačinek potřeme krémem a sesadíme je dohromady. Navrch přitiskneme zbylou omeletu. Dort necháme v chladu zatuhnout. Před podáváním ho nakrájíme na kousky, které na talíři doplníme rybízovým dipem.
4. Želé svaříme s vínem, pomerančovou šťávou a kůrou a s tymiánem. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Vsypeme do ní očištěné kuličky rybízu, odstavíme ji a necháme vystydnout.
Doba přípravy 45 (bez chlazení) minut.
1 porce obsahuje 1292 kJ/309 kcal
Počet porcí/kusů 6
Pohankové palačinky s kuřecí směsí
Na kuřecí směs: ?200 g kuřecího masa ?1 cibuli ?100 g žampionů ?1 červenou papriku ?1 malý lilek ?1 malou cuketu ?2 lžíce olivového oleje ?sůl ?mletý černý pepř ?hrst sekané petrželky na posypání
?Na palačinky: ?150 g pohankové mouky ?100 g hladké světlé mouky ?špetku soli ?1 vejce ?asi 500 ml vody ?olivový olej na vymazání pánve
Postup:
?1. Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme, žampiony, papriku, lilek a cuketu očistíme. Cibuli nasekáme nahrubo, zbylou zeleninu pokrájíme na malé kousky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm kuřecí kousky. Vyjmeme je a ve výpeku osmahneme cibuli. Přidáme žampiony. Osolíme je, opepříme a krátce podusíme. Pak přidáme papriky s lilkem.
3. Když zelenina změkne, vmícháme cuketu s kuřecím masem. Vše dle chuti dosolíme a dopepříme, prohřejeme a odstavíme.
4. Z prosáté mouky, soli, vejce a vody připravíme hladké řidší těsto. V chladu ho necháme asi 30 minut odležet. Poté z něj na pánvi vytřené olejem upečeme tenké palačinky. Ty naplníme kuřecí směsí, posypeme sekanou petrželkou a podáváme.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1833 kJ/438 kcal
Počet porcí/kusů 4