Vepřové medailonky s červenou čočkou
Suroviny: hrst lístečků máty, ?100 ml bílého jogurtu, ?600 g vepřové panenky, ?1 cibule, ?1 větší řapík celeru, ?2 lžíce másla, ?300 g červené čočky, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?3 lžíce olivového oleje, ?100 ml nesoleného vývaru nebo vody, ?1 lžíce rajského protlaku, ?1 lžíce sójové omáčky, ?hladká petržel na ozdobu, ?1 malá cuketky na dozdobení
Postup:
1. Mátu nasekáme nadrobno a vmícháme do jogurtu. Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na plátky. Medailonky trochu naklepeme a potřeme mátovým jogurtem. Uložíme je do chladna a necháme hodinu rozležet.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Celer očistíme a nakrájíme na špalíčky. V kastrolu rozehřejeme máslo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme celer s čočkou a také je osmahneme. Vše zalijeme jen takovým množstvím vody, aby byla čočka zakrytá, a na mírném plameni dusíme 10-15 minut. Když je čočka měkká na skus, osolíme ji, opepříme a odstavíme.
3. Vepřové medailonky zprudka opečeme na rozehřátém oleji na pánvi. Pak je osolíme a zvolna dopečeme. Upečené plátky masa přendáme na talíř a uchováme teplé. Výpek rozředíme vývarem a dochutíme rajským protlakem a sójovou omáčkou. Plátky masa rozdělíme na talíře a doplníme dušenou čočkou. Jednotlivé porce dozdobíme čerstvou petrželkou a několika plátky čerstvé křehké cukety.
Doba přípravy 45 (bez marinování) minut.
1 porce obsahuje 2439 kJ/583 kcal
Počet porcí/kusů 4