Doporučujeme

7 receptů na přípravu dietního králičího masa

Králika na smetaně přenechte babičce, vy vyzkoušejte odlehčené varianty. Zaručeně si pochutnáte.

Králík s olivami

Suroviny: 800 g králičího hřbetu, sůl, mletý černý pepř, asi 4 lžíce oleje, 1 červená cibule, 1 bílá cibule, asi 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 1/2 červené papriky, 100 g hráškových lusků, 100 g černých oliv, asi 1 lžička másla na zjemnění, tymián na ozdobení



?Pracovní postup:

1.
Maso očistíme, omyjeme a osušíme. Pak ho ze všech stran osolíme, opepříme a opečeme v pánvi na rozpáleném oleji.

2. Bílou i červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Opečené maso dáme do pekáčku, obložíme cibulí a přisypeme polovinu tymiánu. Přilijeme výpek, podlijeme trochou vody a maso pečeme v předehřáté troubě při 175 °C nejprve 60 minut, přičemž je průběžně podle potřeby podléváme.

3. Mezitím papriku zbavíme semínek a očistíme hráškové lusky. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na menší kousky a po 60 minutách pečení společně s olivami přidáme k masu.

4. Vše dopékáme ještě 15 minut a nakonec vmícháme máslo. Králičí hřbet ozdobíme tymiánem a podáváme s pečenými bramborami.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 1702 kJ/407 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králičí špízy

Suroviny:
2 králičí hřbety, 12 plátků slaniny, sůl, 4 žampiony, 1 červená paprika, 1 malá žlutá paprika, 1 malá cuketa, olej na pečení



Pracovní postup:

1.
Králičí hřbety očistíme a vyřízneme z nich obě filátka. Každý kousek rozřízneme na šest špalíčků, které zabalíme do proužku slaniny. Lehce je osolíme a necháme odležet.

2. Žampiony a zeleninu očistíme a nakrájíme. Žampiony na čtvrtky, papriky na klínky, cuketu podélně na čtvrtky a potom na špalíčky.

3. Zeleninu napichujeme střídavě s kousky masa na špízy. Naplněné špízy zprudka opečeme na pánvi, přendáme na pekáček a dáme do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečeme asi 7 minut.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1271 kJ/304 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králík na švestkách

Suroviny:
2 králičí hřbety nebo 1 hřbet a dvě stehna, 8 plátků anglické slaniny, 1 lžíce oleje, 1 větší cibule, 100 ml slivovice, 300 g kompotovaných nebo čerstvých švestek, 30 g másla,     1 lžička hladké mouky



Pracovní postup:

1.
Králíka očistíme, opláchneme a osušíme. Maso osolíme, opepříme, obalíme slaninou a ovážeme provázkem. Pak ho obalíme v mouce a opečeme na troše oleje na pánvi dozlatova.

2. Maso narovnáme do pekáčku a přidáme k němu nakrájenou cibuli. Trochu podlijeme, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.

3. Během pečení podléváme lehce slivovicí. Po půl hodině přidáme švestky bez pecek, pokud máme kompotované, můžeme přilít i trochu šťávy. Hřbet pečeme 30-40 minut, stehna asi o 10 minut déle. Před dokončením přilijeme zbytek slivovice.

4. Měkké maso vyndáme. Do šťávy přidáme máslo, vmícháme hladkou mouku a provaříme. Hřbet naporcujeme a stehna necháme vcelku. Maso rozdělíme na talíře, přidáme výpek se švestkami a doplníme vhodnou přílohou, například bramborovými knedlíky nebo plackami.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 1884 kJ/450 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králičí stehna se špenátem

Suroviny:
1 červená cibule, 4 stroužky česneku,  2 mrkve, 150 g řapíkatého celeru, 2 menší petržele, 4 králičí stehna, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 200 ml suchého bílého vína, ?2 bobkové listy, svazek čerstvého tymiánu

Špenát: 1 menší cibule, 2-3 stroužky česneku, 400 g mražených špenátových listů, 1 lžíce oleje





?Pracovní postup:

1
. Všechnu čerstvou zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme na nudličky a česnek na plátky. Část mrkve a celeru nakrájíme na klínky a zbytek spolu s petrželí na kostičky.

2. Králičí stehna očistíme a špičkou ostrého nože do nich uděláme zářezy, do nichž pak zasuneme klínky mrkve a celeru i plátky česneku. Maso osolíme a opepříme.

3. V kastrolu rozehřejeme olej a špikovaná stehna v něm opečeme. Přisypeme zbylou pokrájenou zeleninu a orestujeme ji. Přidáme hořčici, víno a bobkové listy. Hrnec přiklopíme a králíka zvolna dusíme doměkka. Dle potřeby ho podléváme vodou. Ke konci přidáme lístečky tymiánu. Zeleninu ve šťávě můžeme ponechat vcelku, nebo rozmixovat.

4. Špenát: Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Špenát vložíme do sítka a propláchneme teplou vodou. Vymačkáme z něj přebytečnou tekutinu a překrájíme ho. V kastrůlku na rozehřátém oleji opečeme cibuli s česnekem. Přidáme špenát, asi 5 minut ho podusíme a nakonec dochutíme solí a pepřem. Podáváme ho k připraveným stehnům. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1317 kJ/315 kcal

Počet porcí/kusů 4



Králík na víně

Suroviny:
1 králík, sůl, 80 g hladké mouky, olej, 200 g uzeného boku, 1-2 cibule, 4 stroužky česneku, 200 ml červeného vína, 4 lžíce koňaku, 250 ml zeleninového vývaru, 1/2 svazku tymiánu, 300 g lišek a žampionů, 2 lžíce másla, mletý černý pepř



?Pracovní postup:

1.
Králíka dobře očistíme a naporcujeme. Osolíme ho, obalíme v mouce a na rozehřátém oleji opečeme dozlatova.

2. Porce králíka vyjmeme a na výpeku opečeme na kostičky nakrájený uzený bok, cibuli a česnek. Zalijeme vínem, koňakem a vývarem a povaříme.

3. Vložíme zpět králíka, přidáme tymián, přiklopíme a dusíme v troubě 40 minut při 180 °C doměkka.

4. Mezitím očistíme a nakrájíme houby a orestujeme je na másle. Měkkého králíka vyjmeme, do šťávy přidáme orestované houby, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Králíka přelijeme hotovou šťávou a podáváme s vařenými bramborami.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1951 kJ/466 kcal

Počet porcí/kusů 6



Králík na kysaném zelí

Suroviny:
1 králík, sůl, mletá červená paprika, 200 g slaniny, 1 cibule, 500 g kysaného zelí



?Pracovní postup:

1
. Králíka opláchneme, osušíme a naporcujeme na jednotlivé díly. Osolíme je a posypeme sladkou paprikou.

2. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Část slaniny rozpustíme na pánvi a orestujeme na ní cibuli. Přidáme překrájené zelí, podlijeme ho trochou vody, osolíme a krátce povaříme.

3. Zelí přendáme do pekáčku, položíme na něj porce králíka a posypeme zbylou slaninou. Přikryjeme alobalem nebo druhým pekáčkem a vložíme do vyhřáté trouby.

4. Pečeme při 190 °C asi 50 minut. Pak králíka odklopíme a dopečeme dozlatova. Podáváme bramborovými šiškami nebo knedlíky.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 1724 kJ/412 kcal

Počet porcí/kusů 6



Králičí stehna se žampiony

Suroviny: 4 králičí stehna, sůl, mletý černý pepř, 200 g anglické slaniny, rostlinný olej, 1 velkou cibuli, 200 ml bílého vína, dle potřeby vývar na podlévání, 250 g žampionů, 1 lžičku hladké mouky



Pracovní postup:

1. Stehna očistíme, nasolíme a opepříme. Pak je protkneme špalíčky slaniny a opečeme na oleji v pánvi. Přendáme je do pekáčku.

2. Zbylou slaninu nakrájíme na malé kostičky a společně s cibulí nasekanou nadrobno ji orestujeme ve výpeku z králíka v pánvi. Směs přidáme do pekáčku ke stehnům. Vše podlijeme vínem a dáme do trouby. Králíka necháme péct při 180 °C. Dle potřeby přiléváme vývar.

3. Žampiony očistíme a pokrájíme na menší kousky. Asi po 30 minutách pečení je přidáme do pekáčku ke králičím stehnům. Maso dopečeme doměkka.

4. Stehna vyjmeme z pekáčku, žampionovou směs přendáme do pánve. Dle potřeby přilijeme vývar. Štávu zahustíme moukou rozmíchanou v troše vývaru a asi 5 minut povaříme. Dle potřeby ji dochutíme. Králíka podáváme se žampiony a rýží.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 2388 kJ/570 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás